HDZ NAKON SMRTI BANDIĆA

‘Otvorila nam se šansa, a kandidat nije idealan. Bilo bi stvarno nekorektno da mu to napravimo‘

‘Tek sad je na težini dobila i priča s Damirom Vanđelićem. Da je on kandidat, prvi put imali bismo ozbiljnu šansu za osvajanje Zagreba‘
Davor Filipović
 Goran Mehkek/Cropix

​Nakon iznenadne smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koja je potpuno promijenila stvari oko izborne utrke, u najvećem se problemu vjerojatno našao HDZ. S jedne strane otvorila im se šansa da u Zagrebu konačno ostvare dobar rezultat, no s druge strane veliko je pitanje koliko može učiniti njihov kandidat Davor Filipović za kojega i dobar dio HDZ-ovaca smatra da je loš izbor za gradonačelničku utrku. Stoga ne čudi da su se pojavile spekulacije kako bi HDZ mogao svog kandidata i zamijeniti.

Šef HDZ-a Andrej Plenković, međutim, takvu je mogućnost jučer otklonio.

- Što se tiče tih spekulacija, one su brže od istine. Nema niti trunke istine u tome da bi HDZ dovodio u pitanje kandidaturu Davora Filipovića koji je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika - rekao je Plenković te dodao da je Filipović u dva tjedna doživio "tri indikativna napada".

Fabricirani intervju

- Prvi je fabriciranje lažnog intervjua s lažnom naslovnicom. To znači da njegova kandidatura nekome smeta. Onda je doživio puštanje u javnost lažne interne ankete HDZ-a koja bi za njega bila nepovoljna. I to znači da njegova kandidatura nekoga muči i želi ga se dekredibilizirati. Jučer, umjesto da se pokaže suosjećanje, u eter se pušta lažna spekulacija na temelju navodnih, a lažnih razmatranja unutar HDZ-a. To po meni ukazuje na to da čovjek koji je doktorirao ekonomiju s 26 godina i koji je bio agilan zastupnik četiri godine u Skupštini te pokazao koliko je kompetentan smeta protukandidatima. Ima čvrstu potporu HDZ-a, ne samo vodstva nego i gradske organizacije - rekao je Plenković novinarima, nakon što se u povodu smrti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića upisao u knjigu žalosti.

I HDZ-ov kandidat Davor Filipović jučer je novinarima komentirao te spekulacije.

- Takve teze moram nazvati promašenima. Imam čvrstu podršku premijera Andreja Plenkovića i cijele stranke. Te promašene teze dolaze od dijela analitičara i oporbe koji ne spavaju mirno otkad sam se kandidirao - odgovorio je Filipović na pitanje ostaje li u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika i je li moguće da HDZ promijeni svog kandidata. Kazao je i da se njegova kampanja neće promijeniti jer sve ono što je radio protekle četiri godine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini to radi i sada.

Konkretna rješenja

- Nudim konkretna rješenja, nudim sadržaj, prije svega konsolidaciju gradskih financija i transparentnu obnovu grada. Oni koji do sada nisu nudili sadržaj morat će mijenjati svoju kampanju - rekao je Filipović.

I neki od HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali smatraju da neće doći do zamjene kandidata, iako se, kako kažu, "radi o situaciji o kojoj treba dobro promisliti".

- S jedne strane otvorila nam se prilika, a s druge imamo lošeg kandidata. Doista ne znam kako to pomiriti, treba dobro sagledati situaciju. No, smatram da bi bilo vrlo nekorektno prema Filipoviću ako bi se sada išlo na zamjenu. To bi bilo strašno za njegovu reputaciju i u političkom smislu bi bio gotov. Kakva bi to bila i poruka stranci, pogotovo što Filipović nije bio prvi izbor - komentirao je jedan od naših sugovornika.

Drugi istaknuti član HDZ-a također kaže da bi zamjena kandidata bila loš potez.

- Kad bi se vrh stranke odlučio na to, tek onda bi ispalo da je točno za sve ono za što nas se optuživalo - za suradnju s Bandićem i da nam je Filipović alibi kandidat. Tek sad je na težini dobila i priča s Damirom Vanđelićem. Da je on kandidat, prvi put imali bismo ozbiljnu šansu za osvajanje Zagreba. No, to je cijena političke nedosljednosti, pogotovo kad se još umiješa i prst sudbine - kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:07