‘TUGA, JAD I BOL‘

Ova bizarna fotografija snimljena je na 15 minuta udaljenosti od Trga: Pola ulice kanalizaciju ima, pola ne

Ulica Šušnjevec asfaltirana je do pola, a druga polovica još uvijek septičke jame mora prazniti na dijelu gdje je ribnjak s pastrvama
Vesna Božiček, stanarka ulice Šušnjevec
 
 Tomislav Kristo/Cropix

„Tuga, jad i bol“, kratko opisuje život u Šušnjevcu Vesna Božiček (64) dok staje na granicu koja dijeli lijepi novoasfaltirani dio ceste s onim ružnim i punim zakrpa iste ulice. Da situacija bude još gora, ta linija u ulici udaljenoj 15 minuta vožnje od Trga bana Jelačića, ne označava samo dio s novim asfaltom, već razdjeljuje stanare na one koji kanalizaciju imaju, i one koji je još uvijek nemaju.

A svi već godinama plaćaju račune za nju i slivne vode. Umjesto kanalizacije koriste septičke jame, čiji se sadržaj nerijetko prazni u prirodu, što izaziva grozan smrad i zagađuje okoliš.

image
Razgraničenje usred ulice u kojoj gornji dio ima kanalizaciju, a donji nema
Tomislav Kristo/Cropix

- Istu priču slušam 45 godina. Prije izbora se uvijek obećava, a nikad se ništa ne napravi, kaže Štef Pavlić (78) vidno umoran od neispunjenih obećanja. Pita se, kao i ostali naši sugovornici, zašto se nije mogla napraviti kanalizacija za cijelu ulicu 2019., a ne samo za njezin dio.

Priče o izgradnji ponovno su krenule i ove godine, čak i najave da će ona početi početkom srpnja. Ipak, mještani kamione radnika nisu vidjeli, nego samo one zalutale u usku jednosmjernu ulicu u kojoj se ne mogu okrenuti.

- Ako se to ne dogodi ove godine, druge godine će sve početi kad se završi s građevinskom dozvolom. To je prva investicija koja će se napraviti, govori nam ispred zgrade Gradske četvrti Podsljeme na Šestinama predsjednik njezinog vijeća Krešimir Kompesak. Otkriva i kako su radovi zaustavljeni zbog tri odrona koje je trebalo sanirati, a početak izgradnje kanalizacije predviđa ožujak ili travanj sljedeće godine.

image
Sadržaj septičkih jama iz mnogih kuća završava u prirodi
Tomislav Kristo/Cropix

Kompesak dio odgovornosti svaljuje na stanovnike Šušnjevca i izdvaja njihovu nespremnost u dozvoljavanju izgradnje priključka na kanalizaciju preko privatnog zemljišta.

- Kad smo tamo došli prvi put, dočekao nas je gospodin sa sjekirom, navodi.

- Kompesak stalno govori ovaj čovjek ono, onaj čovjek ovo, odgovara Vesna Božiček i zaključuje: 'kogagod da smo kontaktirali, ništa se nije dogodilo.'

Od nade u izgradnju kanalizacije gotovo je odustao i Davor (52) čija je supruga poslala brojne mailove i uputila mnoge pozive na adresu Mjesnog odbora Šestine, ali odgovor nikad nije dobila.

image
Stanari kažu da im se novi asfalt obećaje godinama
Tomislav Kristo/Cropix

Davor je, kaže, uspio stupiti u kontakt s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a on mu je savjetovao da ne plati račun za kanalizaciju i slivne vode.

- Kad sam ga upitao što će biti kad ne platim račun i hoće li me ovršiti, Bandić je odgovorio da se on u to ne bi štel miješati, prepričava.

Otkrio nam je i kako se sadržaj septičkih jama nerijetko pušta na cestu i niz brdo, a velike probleme su stvorili i prošlogodišnji potresi, jer su uzrokovali njihovo oštećenje i izlijevanje na cestu i niz brdo po području Parka prirode Medvednica.

Sadržaj tih septičkih jama pušten u prirodu napravio je malo korito koje završava u potočiću koji se ulijeva u Medveščak. To korito nalazi se svega nekoliko metara od izvora pitke vode. Njome svoje bazene s pastrvama pune u obližnjem ribnjaku.

image
Otpadne vode slijevaju se po padinama
Tomislav Kristo/Cropix

-Ovo je blago, opisuje izvor radnik ribarnice dok slušamo žubor i uživamo u idiličnom zelenilu svega desetak minuta od gradske vreve, zaboravljajući da par metara od nas niz brdo teče sadržaj septičkih jama.

-Ako slučajno otpadci iz septičkih jama završe u tom izvoru uginut će sve ribe, konstatira radnik pokazujući nam padinu niz koju se sliva štetna tekućina.

Stanovnici Šušnjevca, unatoč novim obećanjima iz gradske četvrti, sumnjaju da će izgradnja krenuti uskoro, a žale se i na čudnu regulaciju prometa, jer je ulica jednosmjerna pa da dođu do Šestina moraju kružiti. Dosta im je već i pričati, kako napominju, toliko puta ispričanu priču.

„Bez veze se ponavljamo kao papige. Nemam više snage pričati o tome“, govori nam Vesna i završava, „To je sve otišlo Bogu za kurira.“

image
Jedan nam je stanar prijetio sjekirom, kaže Krešimir Kompesak
Ronald Gorsic/Cropix

Štef dijeli njezino mišljenje i upućuje kritiku onima koji bi se za njihovu kanalizaciju trebali pobrinuti: „Čini se da misle o svemu osim o Šušnjevcu.“

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07