OBNOVA VEĆ NAGODINU

OVAKO ĆE USKORO IZGLEDATI ORONULI SAVSKI MOST Imat će klupice na terasi sa staklenom ogradom, ali to nije sve

Arhitekt Branko Silađin priprema projekte za obnovu okruženja terminala, a radovi će početi sljedeće godine

Zapušten i oronuo izgled najstarijeg zagrebačkog okretišta tramvaja i autobusa Savski most te njegovog okruženja trn su u oku mnogih građana, a gradonačelnik Milan Bandić najavio je da je uređenje upravo tog dijela grada prioritet za iduću godinu.

Korištenje rijeke

Arhitekt Branko Silađin priprema čak tri projekta obnove, a to su uređenje Savskog trga uz okretište, zatim obnova pješačkog mosta preko Save i uređenje, kako ga je on nazvao, Turopoljskog trga koji bi bio uz južnu obalu rijeke, na Kajzerici.

- Cilj je privući građane da koriste rijeku i uživaju u njoj, a ne da je doživljavaju kao nešto što grad dijeli na dva dijela - rekao je Silađin.

Pješački most tako bi trebao dobiti novi, moderan izgled, a uz to ne bi služio samo za prolazak preko Save već i za boravak na njemu. S istočne, manje bučne strane mosta predviđena je, naime, dogradnja terase sa staklenom ogradom i kaskadno postavljenim klupama na kojima bi prolaznici mogli sjediti, družiti se i promatrati rijeku.

Obnova ‘Hendrixa’

Cijelom dužinom mosta istočna strana bit će rezervirana za pješake i opremljena klupama i zelenilom, a biciklisti bi vozili zapadnom stranom.

- Klupe i terasu okrenuli smo prema tišoj strani, suprotno od prometnog Jadranskog mosta, a gledat će prema lijepom, obnovljenom zelenom željezničkom mostu koji bi trebao biti i osvijetljen - rekao je Silađin.

Iako je u projektu prvo predviđen i tobogan koji bi se na jugoistočnoj strani Savskog mosta spuštao na livadu pokraj rijeke, od te se ideje za sada odustalo.

Savski most danas

Uz samo okretište Silađin pak na mjestu sadašnje zapuštene trafostanice predviđa panoramski kafić koji se također stepenasto spušta prema rijeci i posjetiteljima otvara pogled prema njoj. Nekadašnje gradsko kupalište pretvorilo bi se u svojevrsni ugostiteljski klaster u kojem bi svlačionice postale različiti ugostiteljski objekti.

Savski trg

- Savski trg sada je jako loše interpretiran. Kako je predviđeno seljenje terminala sjevernije, na mjesto gdje željeznička pruga prelazi preko Savske ceste da bi se dobila bolja prometna povezanost, Savski trg mogao bi postati lijep gradski prostor. Pogotovo ako se uredi stara gostionica, vrijedna građevina sagrađena prije Drugog svjetskog rata - objasnio je Silađin.

Ugostiteljski sadržaji

On pak želi oživiti i južnu obalu te ulaz na Savski most pa predviđa formiranje ugostiteljskog sadržaja i terase u zapuštenoj povijesnoj građevini jugoistočno od mosta te pozornice na obroncima nasipa koja bi mogla služiti za velika društvena i zabavna događanja na livadi uz Savu.

Savski nasip

- Sve ovo, uz urbanu obnovu prostora povijesnog završetka Savske ceste, pogotovo nakon gradnje novog prometnog terminala, neizbježno donosi nove urbane sadržaje, a time i život na cijelo Prisavlje te otvara nove realne vizije primjerenog urbanog korištenja Save - poručuje arhitekt Silađin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:52