VISOK INTERES

Ovih pet gradova su domaćim i stranim kupcima favoriti za kupnju nekretnina

Od stranih državljana Nijemci su prošli mjesec najviše pretraživali nekretnine u Hrvatskoj, a nakon njih potencijalni kupci iz BIH

Novogradnja u Metkoviću

 Cropix/

Interes za nekretninama u Hrvatskoj je i dalje visok, iako je nešto niži nego lani, a postoji nekoliko lokacija koje su favoriti potencijalnim domaćim i stranim kupcima.

Analiza podataka oglasnika Crozilla.com pokazala je kako oni i dalje tragaju za kvalitetnim nekretninama u gradovima poput Zagreba i Splita, dok strani kupci pokazuju i dalje interes za određenim lokacijama na jadranskoj obali.

Kada je riječ o stanovima za prodaju, domaći i strani posjetitelji tog oglasnika, imaju isti prioritet, a to su stanovi u Zagrebu, pri čemu se posebno ističe potražnja za novogradnjom.

- Strani investitori također su osjetno prisutni na hrvatskom tržištu nekretnina, istražujući mogućnosti širom zemlje, pogotovo duž jadranske obale. I dok domaći kupci igraju ključnu ulogu u oblikovanju tržišta, velik broj stranih investitora postao je neizostavan faktor u njegovoj dinamici. U tom kontekstu, važno je bilo istražiti koje su lokacije na našim portalima najtraženije među stranim kupcima i kakve su njihove preferencije – rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio.

image

Zagreb, Dubrava

Goran Mehkek/Cropix

I kada je riječ o domaćim kupcima stanovi u Zagrebu i dalje ostaju neosporni favoriti, a poseban naglasak tijekom veljače je stavljen na novogradnju. Split, također privlači mnoge domaće kupce, dok Istarska županija, Rijeka, Zadar i Osječko-baranjska županija i Osijek ostaju visoko na listi želja za kupnjom stanova.

Kada je u pitanju kupnja kuća, situacija je slična. Zagreb i u veljači ostaje popularan među potencijalnim domaćim kupcima, dok županije Istarska, Zadarska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska također bilježe značajnu potražnju.

Što se tiče zemljišta, podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su isto - Zagreb. Istarska, Zadarska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija također su visoko na listi, ukazujući na širok spektar interesa za kupnju zemljišta u Hrvatskoj.

Nijemci su, prema podacima tog oglasnika, pokazali snažan interes za nekretninama u Hrvatskoj. Osim Nijemaca, potencijalni kupci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Švicarske također su tijekom veljače ostavili svoj trag.

Zagreb, ostaje vodeća destinacija za strane kupce koji traže stanove, s posebnim naglaskom na novogradnju. Istarska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Zadarska županija također su privukle značajnu pažnju, ponudivši mogućnosti za investiranje u nekretnine duž obale i u urbanim sredinama.

Zadarska županija ističe se kao najtraženija destinacija među stranim kupcima koji su u potrazi za kućama. Istarska županija također im je izrazito privlačna, a Zagreb i otok Vir također se nalaze na listama najtraženijih lokacija za kupnju kuća.

Zemljišta su također bila predmet interesa stranih investitora, s Dubrovačko-neretvanskom, Istarskom i Zadarskom županijom koje su se na tom oglasniku istaknule kao najtraženija područja. Otok Krk, posebno Malinska, te pitoreskni grad Lovran također su u veljači privukli veliku pažnju potencijalnih stranih kupaca, pružajući mogućnosti za razvoj turističkih ili ruralnih projekata.

- S obzirom na njihovu snažnu prisutnost, jasno je da će strani kupci i dalje imati značajan utjecaj na kretanje cijena i dinamiku tržišta nekretnina u Hrvatskoj u godinama koje dolaze - zaključuje Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 14:38