JUTARNJI DOZNAJE

Ovo će biti prva tri poteza platforme Možemo! nakon premoćne pobjede, dogodit će se već ovaj tjedan

U Možemo! ističu kako će se u koaliciju s SDP-om ući na temelju programa. U interesu im je da SDP riješi svoje unutarstranačke probleme
Platforma Možemo!
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon izborne pobjede u Zagrebu platforma Možemo! za ovaj si je tjedan zacrtala učiniti tri koraka. Prvi je sastanak stranaka koje čine platformu Možemo! na kojemu će se, uz ostalo, dogovoriti programske stavke koje će biti temelj za razgovore s SDP-om oko formiranja Skupštine.

Nakon toga slijedi drugi korak i počinju pregovori s SDP-om, a treći je korak primopredaja vlasti u Zagrebu.

U Možemo! podsjećaju kako je njihov čelnik i novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević više puta javno rekao kako je uobičajeno da koalicijski partner dobije mjesto predsjednika Skupštine, čime je neizravno kazao da mu je SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović prihvatljiv kao predsjednik Skupštine Grada Zagreba.

Ipak, u Možemo! naglašavaju da će se u koaliciju s SDP-om ući na temelju programa, odnosno odredit će se ključne programske stavke na čije će se ostvarenje obje stranke obvezati, a sve ostalo su unutarnje stvari SDP-a. Naravno, u interesu im je da SDP do kraja riješi svoje unutarstranačke probleme i da imaju stabilnog koalicijskog partnera.

Ova Skupština imat će 47 zastupnika, a većinu (nakon izbora dodatnog zastupnika koji će biti predstavnik sprske nacionalne manjine) za većinu će biti potrebno 25 zastupnika. Platforma Možemo! osvojila je 23 mandata, dok je SDP-ova lista osvojila njih 5 i za većinu je potrebna koalicija ove dvije lijeve stranke.

U SDP-u saznajemo da je njima u ovom postizbornom tjednu prvo na redu već ranije pokrenuto pitanje opoziva ministra zdravstva Vilija Beroša što je u utorak na dnevnom redu Sabora. Angažirani su i oko zahtjeva Županijskom izbornom povjerenstvu u Istri da se ponovno prebroje nevažeći glasački listići pri izboru istarskog župana. Naime, tamo je predsjednik IDS-a Boris Miletić sa svega 54 glasa razlike pobijedio SDP-ovog kandidata Danijela Ferića, a bilo je više od 2000 nevažećih listića. Samo u Puli je 6 posto svih listića bilo nevažećih.

U srijedu će biti predsjedništvo SDP-a na kojemu će se proanalizirati rezultati izbora, a nakon toga slijedi odluka i plan što s pojedinim ogranizacijama, posebno onima koje su, poput zagrebačke, u izbore ušle s povjerenikom budući da je vodstvo raspušteno. Premda im se, unatoč tome što su osvojili svega pet zastupničkih mjesta u Skupštini Grada Zagreba, smiješi funkcija predsjednika Skupštine i participiranje u gradskoj vlasti, u SDP-u navode kako nema razloga za žurbu. Jednako kao i platforma Možemo!, SDP-ovci će posložiti programske smjernice za Zagreb i s njima otići na pregovore s Tomaševićevom ekipom.

Prema neslužbenim informacijama, Klisović bi sigurno preuzeo funkciju predsjednika Skupštine, no u SDP-u trebaju donijeti i nekoliko odluka koje se tiču organizacije. Pitanje je hoće li se raspuštati članstvo u Zagrebu, hoće li se ono revidirati te hoće li na unutarstranačke izbore za lokalne organizacije koji će uslijediti Klisović izaći kao kandidat za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Također treba vidjeti i kako će se pozicionirati stranačka struja koja je bliska bivšem predsjedniku stranke Davoru Bernardiću i funkcionira kao oporba aktualnom predsjednik SDP-a, Peđi Grbinu.

U SDP-u ističu kako nemaju nikakvih razloga za žurbu, posebno u Zagrebu, jer je krajnji rok za konstituirajuću sjednicu Skupštine 19. lipnja te da se do tad svi programi stignu pripremiti i sve se stigne temeljito pretresti i dogovoriti, pa tako i kadrovska rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:18