Ekskluzivni video

Ovo je zagrebačko ‘groblje stabala‘

Radili su u srijedu nakon oluje punom parom do 11 navečer, a danas smo ih čuli da su počeli s radom već jako rano ujutro, kažu susjedi
 Jure Cukar

Prema prvim procjenama, u Zagrebu je u srijedu, tijekom kobne oluje, palo i slomljeno najmanje oko tisuću stabala. Iako je još mnogo polomljenih grana i odvaljenih stabala u parkovima i na drugim zelenim površinama, velik je dio već uklonjen. Prvo je maknuto sve što je bilo na prometnicama. Slomljena stabla su radnici Zrinjevca, vatrogasci ili sami građani odvezli u kompostane. Glavno mjesto gdje se dovozi slomljeno drveće u Zagrebu je kompostana u Markuševcu, koja je ovih dana postala "groblje" stabala.

image
Jure Cukar

- Radili su u srijedu nakon oluje punom parom do 11 navečer, a danas smo ih čuli da su počeli s radom već jako rano ujutro - rekao nam je jedan susjed kompostane.

Djelatnici Zrinjevca nisu nas mogli pustiti da snimimo njihov trud i mjesto na kojem se vidi koliko je stradalih gradskih stabala zbog kojih je Zagreb u sat vremena postao manje zelen grad. Ni u Holdingu nam nisu dali da obiđemo to mjesto.

image


Rasadnik Zrinjevca na Markuševcu

Nera Simic/

- Zahvaljujemo vam na upitu. U ovom trenutku nismo u mogućnosti izaći u susret zamolbi radi neometanog obavljanja radnih zadaća naših zaposlenika Zrinjevca, koje su trenutno vrlo intenzivne - odgovorili su nam iz Holdinga.

image
Nera Simic/

Tako smo ove tužne prikaze, koje pokazuju posljedice velike oluje i gdje je završio velik dio gradskog zelenila, snimili iz njihova susjedstva. Kompostiranje je proces reciklaže biootpada. Baš kao što su mnogi dijelovi zgrada završili na otpadu nakon potresa 2020. godine, tako su sada stabla završila na ovom svojevrsnom otpadu, iako će dio njihova organskog materijala biti koristan za druge svrhe te kao sirovina.

image

Građani razvoze ostatke stabala u kompostanu

Nera Simic/
image

Kvatrić, skupljanje granja i dijelova stabala

Nera Simic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:01