UZALUDNA OBNOVA

Ovo su liftovi za osobe s invaliditetom otvoreni prije 7 mjeseci: Ne rade, pošarani su, nagriza ih hrđa...

Pothodnik na Stenjevcu obnovljen je za 7,3 milijuna kuna, otvoren u veljači, a liftovi još čekaju uporabne dozvole. Nisu korišteni, a propadaju
Lift za osobe s invaliditetom
 Lana Ribarić

Sve je završeno, treba još samo postaviti video nadzor, rekao je 5. veljače ove godine Damir Đerzić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje na terenu dok je obilazio za 7,3 milijuna kuna preuređeni pothodnik Stenjevec između Gospodske i Samoborske ulice.

Radovi su počeli još 2019. godine, a na sjevernom i južnom stubištu postavljene su rampe za guranje bicikala, na ulazima u pothodnik i u pothodniku ugrađene su taktilne površine za pomoć pri kretanju za slijepe i slabovidne osobe, nova javna rasvjeta te je saniran sustav odvodnje oborinskih voda. Uz to ugrađena su i dizala tj. vertikalno podizne platforme za osobe s invaliditetom. To je i bio jedan od najvažnijih ciljeva - da se prolaz prilagodi osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti.

image
Liftovi do kraja nisu ni raspakirani i već 210 dana čekaju uporabnu dozvolu
Lana Ribarić

Odlično, ali danas, sedam mjeseci nakon što je pothodnik dovršen i otvoren, dizala i dalje nisu u funkciji. Dizala naime otad niti jednom nisu upaljena niti pokrenuta, ulazna vrata u njih još nisu raspakirana do kraja, a već izgleda kao da su u derutnom stanju, pa tako primjerice kutija s tipkama za paljenje na nekima već hrđa.

image
Kontrolne kutije na liftovima već hrđaju
Lana Ribarić

Od Grada doznajemo da navedena dizala još ne ispunjavaju sve uvjete potrebne za njihovo korištenje. Jedno je smješteno kod istočnih stepenica na sjevernom ulazu i izlazu iz pothodnika kod Gospodske ulice, pri čemu se istočno stubište ukinulo, a zapadno zadržalo, drugo se nalazi uz stubište na srednjem ulazu pothodnika, kod autobusne stanice, dok je treće smješteno na južnom ulazu. Niti jedno ne radi.

- Sami su radovi završeni te je predan zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, po čijem će izdavanju vertikalno podizne platforme biti stavljene na korištenje svim našim sugrađanima, a čemu pak prethodi uspješno obavljen tehnički pregled građevine – kaže Dinko Bilić, pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

image
Strop upravo obnovljenog pothodnika zbog vode i vlage se već raspada
Lana Ribarić

Nažalost, novoobnovljeni pothodnik pogodio je još jedan problem. Naime, pothodnik se bori s vlagom pa je, osim kutije s tipkalom za dizalo, oštećen i strop pothodnika koji se nalazi ispod Aleje grada Bolonje te su se žbuka i boja počele ljuštiti i skidati.

image
Lana Ribarić

I to sve nakon dvije godine radova i samo sedam mjeseci od njihova završetka.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:32