MAJSTORI SE IZMJENJUJU

Pakao u zagrebačkom novom Domu za starije, korisnici ogorčeni: ‘Ne možemo disati, a znate li što nam oni kažu?!‘

Pokvario se sustav klimatizacije doma čiji su korisnici starije osobe, a mnogi od njih su i u teškom fizičkom stanju

Ivanka Mijić

 CROPIX

U zagrebačkom Domu za starije osobe Park na Lašćinskoj cesti posljednja četiri tjedna je, moglo bi se reći, pakleno. Naime, pokvario se sustav klimatizacije doma i korisnicima, koji su svi stariji, a mnogi i u težem fizičkom stanju, život je postao gotovo neizdrživ.

"Ovo je prešlo sve granice. Na 33 °C u Zagrebu, u novoizgrađenom domu za starije i nemoćne, koji se skupo plaća, već četiri tjedna klima-uređaj za cijeli dom ne radi - u kvaru je. Kojekakvi majstori se smjenjuju, ali ništa od toga. Jučer je dva sata radio i ponovo ‘krepao‘. Bilo je - drži vodu, dok majstori odu.

Nisam kenjkava, ali kad ne mogu disati, onda se borim za zrak, i na ovaj način. Nikakve utjehe niti isprike mi ne pomažu. Što bi bilo da odbijem platiti?

Bila bih izbačena i, jasno, tužena. Niti imam kamo, niti mogu podnijeti suđenje.

Mislim samo da socijalna služba ne radi za dobrobit korisnika. Odgovor zaposlenika, od portira, kuhara, medicinskih sestara... ‘i nama je vruće‘, je nedopustiv. Oni rade i za to primaju plaću, a mi smo svoje odradili i skupo plaćamo svojim mirovinama i donacijama naše djece i obitelji, kako bismo pred kraj života dostojanstveno uživali.

Svako ljeto nas mole da ‘oprostimo‘ što je ljudstvo 50 posto na odmoru, pa je kvaliteta života u domu smanjena. Shvaćamo, ali i dalje skupo plaćamo neučinjeno.

Disanje na škrge

Ljuta sam i žalosna, iako sam inače zadovoljna boravkom u domu, što se sve nedaće na nama slamaju. Mnogi od nas preživjeli su pandemiju covida, slušajući i trpeći zatvore, disanje kroz maske, a sada moramo disati na škrge.

Kada će popraviti klimu ne znam, ali znam da mi je teško. A tako sam se spremala proslaviti pet godina boravka u domu, gdje sam inače zadovoljna, s nijansama nezadovoljstva. Svima je teško, znam, ali mladi i pokretni mogu si pomoći, mi ne možemo, niti se imamo kome požaliti", upozorila nas je Ivanka Mijić, jedna od korisnica doma, koja nije usamljena u svom vapaju.

Iz Odjela računovodstvenih i pomoćno-tehničkih poslova u Domu za starije Park su nam rekli da su svjesni problema i da se kvar sanira, ali se čekaju dijelovi koji su naručeni.

"Sve smo požurnice poslali, pokušali smo nešto riješiti i bez tih dijelova, ali nije bilo moguće. Znate kakvo je stanje s majstorima i godišnjima", rekli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:30