PROMJENE U MEGATVRTKI

‘Pale‘ dvije smjene u Zagrebačkom holdingu, jedan od razriješenih bio je uhićen dva puta

Dužnosti su razriješeni Marko Mikulić i Ivan Markus koji je bio čak dva puta uhićen
Nikola Vuković
 CROPIX

Nikola Vuković, novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga kojeg je imenovao Tomislav Tomašević, povukao je i prve kadrovske poteze.

Smijenio je Marka Mikulića s mjesta predstojnika Ureda Uprave i njemu će biti ponuđeno drugo radno mjesto. Mikulić, bivši šef zagebačke krim policije, nakon što je otišao u mirovinu u svibnju 2017. godine, zaposlen je na mjestu predstojnika ureda sad također bivše šefice Holdinga Ane Stojić Deban kao akvizicija tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

Tad je njegovo vraćanje iz mirovine u Holding objašnjeno tvrdnjama da je "radno mjesto bilo sistematizirano i nepopunjeno i da je zaposlen sukladno kvalifikacijama, a nije bio raspisan javni natječaj jer Holding to po zakonu nije bio obavezan". Mikulića je za šefa zagrebačke kriminalističke policije imenovao još Tomislav Karamarko, kad je postao ministar unutarnjih poslova. Razriješen je dolaskom na vlast Kukuriku koalicije i Ranka Ostojića za ministra. Mikulić nije bio jedini čovjek iz policijskog sustava zaposlen na nekoj od pozicija u Holdingu ili gradskoj upravi.

image
Marko Mikulić
Davor Pongračić/CROPIX

Osim Mikulića, Vuković je smijenio i Ivana Markusa s mjesta direktora Službe za potporu Upravi Holdinga jer se protiv njega vodi kazneni postupak zbog kaznenih djela u nabavi. Markus je čak dvaput bio uhićivan i optužen u aferi Čistoća sa sad bivšim direktorom tog poduzeća Miljenkom Benkom. Taj postupak, u kojem je Markus optužen za zloupotrebu položaja, vodi se od 2019. godine na zagrebačkom Županijskom sudu zbog namještanja natječaja za specijalna vozila za odvoz komunalnog otpada, vrijednog 70 milijuna kuna.

Proteklih godina uvelike se problematiziralo i to što za vanjska zapošljavanja u Holdingu nije bilo javnog natječaja, pa je Vuković sad donio novu internu uputu prema kojoj se sva izvanjska zapošljavanja moraju provoditi javnim natječajem, a svi kandidati morat će uz potvrdu o nekažnjavanju priložiti i potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

Nikola Vuković nije želio komentirati informacije o smjeni Mikulića i Markusa. Osim što će vrijediti nova pravila za zapošljavanje i kandidati će morati priložiti potvrde o nekažnjavanju, nova će uprava ponovno napraviti reviziju onih koji su se u Holdingu zaposlili bez odgovarajuće stručne spreme ili bez diplome.

Nakon snimanja stanja u svim podružnicama Holdinga, a navodno su otkrivene nove financijske dubioze, mogao bi biti raspisan javni natječaj za direktore podružnica Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:18