PUNKTOVI ZATVORENI

Pandemija bukti, a Zagreb je zaustavio cijepljenje na tri dana! Split cijepi i na Sve svete

Županije i gradovi sami procjenjuju i odlučuju kako će se vikendom organizirati, kažu u HZJZ-u
Uoči vikenda pred paviljonom broj šest na Zagrebačkom velesajmu cijepljenje su čekali deseci ljudi
 Davor Pongracic/Cropix

Interes Zagrepčana za cijepljenje posljednjih se dana povećao pa se ispred ulaza u 6. paviljon Velesajma protezao red dug stotinjak metara. Unatoč tomu, svi su cijepni punktovi zatvoreni do utorka kada završava produženi vikend zbog blagdana Svih svetih, koji pada u ponedjeljak.

Kako bismo doznali zašto se čak ni u subotu u Zagrebu nigdje nije moglo cijepiti obratili smo se Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", ali ni nakon nekoliko telefonskih poziva i poruka odgovor na službeni upit nismo dobili.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavaju pak kako je vikendom vrlo slab interes za cijepljenje pa ih ne čudi odluka da se, unatoč trenutno povećanom interesu, s cijepljenjem u Zagrebu nastavi sljedeći tjedan. Građani se, vjeruju, ni ne bi željeli cijepiti baš u nedjelju ili za blagdan.

Bez preporuke

Iako se u nekim hrvatskim gradovima moguće cijepiti i vikendom, iz HZJZ-a objašnjavaju kako se ne radi o njihovoj službenoj uputi ili preporuci.

- Županije i gradovi sami procjenjuju hoće li vikendom organizirati cijepljenje što najviše ovisi o njihovim resursima i zainteresiranosti ljudi koji tamo žive - objašnjavaju iz Zavoda. Naglašavaju kako cjepiva za sve zainteresirane ima dovoljno.

Grad Zagreb je najavio da od 2. studenog punktovi za cijepljenje na Velesajmu više neće biti u 6., već u 8. i 9. paviljonu, a neslužbeno doznajemo da se već radi na premještanju u grijane paviljone.

- Termini cijepljenja prema javnom pozivu odvijaju se prema sljedećem rasporedu: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 12 sati te utorkom i četvrtkom od 14,30 do 19 sati – stoji na službenim stranicama Grada Zagreba. Osim toga, nastavak cijepljenja prvom dozom i docjepljivanje odvija se utorkom, četvrtkom i petkom, a imunokompromitirane osobe treću dozu mogu dobiti ponedjeljkom i srijedom.

U Splitu se pak cijepljenje protiv koronavirusa nastavilo i tijekom vikenda i blagdana Svih svetih. Naime, kako se navodi na internetskoj stranici županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, svi oni građani koji su zainteresirani primiti cjepivo protiv covida-19 mogu doći u zgradu Higijenskog u Vukovarskoj ulici broj 46 te doći po "svoju dozu" u subotu, nedjelju i na blagdan Svih svetih, 8 do 12 sati. Nikakva prethodna najava nije potrebna, osim što osobe moraju imati važeću zdravstvenu iskaznicu. - Ujedno, svakog radnog dana između 8 i 18 sati na raspolaganju smo građanima za cijepljenje u našoj ustanovi – naglašava dr. Diana Nonković, specijalistica epidemiologije i voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u spomenutoj županijskoj zdravstvenoj ustanovi.

Hitni slučajevi

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije čitavo vrijeme moguće je cijepiti se i vikendom, subotom od 8 do 15 sati, a nedjeljom od 10 do 15. To se, prema riječima ravnatelja Vladimira Mićovića, uglavnom koristilo za hitne slučajeve, recimo kada pomorci trebaju primiti drugu dozu zbog odlaska na brod, ali vikendom se, kaže, mogu cijepiti i svi građani koji to žele.

- U petak i četvrtak imali smo 700-800 ljudi, dok je do tjedna prije prosjek bio 400-injak. Dakle, interes se udvostručio pa uvodimo i popodnevnu smjenu određenim danima. Iako ima i starijih, pretežno se ovoga puta radi o mlađim ljudima - rekao nam je Mićović.

U nekim drugim županijama, poput Karlovačke, organiziranih cijepnih punktova više nema. Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika i u nekoliko ljekarni u njihovo uredovno radno vrijeme - dakle, radnim danom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 09:38