PRETEKAO JU ŠKORO

Pavičić Vukičević: ‘Čestitam gospodinu Tomaševiću, a sutra ćemo o drugom krugu izbora‘

Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi, rekao je
Jelena Pavičić Vukičević
 Pixsell/Matija Habljak/Pool

NOVO 23:48 - Jelena Pavičić Vukičević održala je govor pred svojim pristašama.

- Dobro večer svima, hvala svima koji su izašli na izbore!

Poštovane dame i gospode dopustite mi zahvaliti svim članovima Stranke rada i solidarnosti, svim simpatizerima i volonterima zbog koji možemo stati pred zagrebačku javnost i zahvaliti na svoj podršci koju smo dobili.

Čestitam gospodinu Tomislavu Tomaševiću zbog ulaska u drugi krug, a kada se obrade svi zapisnici onda ćemo se ujutro obratiti u vezi drugog kruga. Hvala svima koji ste došli, mislim da smo u proteklih dva i pol mjeseca bez obzira na minorne šanse itekako dokazali da smo relevantni faktor na zagrebačkoj političkoj sceni. Mislim da imamo puno toga reći - dalje svi zajedno nastavimo raditi za naš Zagreb, za grad i za naše sugrađane.

Vidimo se ujutro s komentarima na ulazak u drugi krug!


23:00 Tišina u stožeru Praška 5. Nakon 60 posto prebrojanih glasova Miroslav Škoro je prestigao Jelenu Pavičić Vukičević u broju glasova i sada on ima prednost od 12,23 i ulazi u drugi krug. Pavičić Vukićević je pala na treće mjesto s 12. 09 posto.

- To su promili. Razlika je mala, 300 glasova, sve je još otvoreno, mi vjerujemo da smo mi ti, a kako će se razvijati vidjet ćemo svakih 15 minuta - rekao nam je Otto Barić, arhitekt i zamjenik gradonačelnice Pavičić Vukičević.

Dodao je da je situacija sada u egalu, a dosad na izborima nismo imali ovako neizvjesnu situaciju.


22:41 Ekonomist Ljubo Jurčić, koji je četvrti na listi Stranke rada i solidarnosti za zagrebačku Gradsku skupštinu, izjavio je u nedjelju da bi ulazak njihove kandidatkinje Jelene Pavičić Vukičević u drugi krug bio uspjeh za stranku.

Kaže da će drugi krug biti potpuno drugačiji te da Pavičić Vukičević ima šansu pobijediti.

Jurčić objašnjava da su u prvom krugu više presudile emocije, te da je "klatno otišlo na drugu stranu i bila je prevelika upotreba negativne vatre prema pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću".

Stvorio se krivi osjećaj da je Bandić grešnik u puno većoj mjeri nego što je bio, to je bila emotivna reakcija glasača prema Tomislavu Tomaševiću "makar po njegovom CV-u te glasove on ne zaslužuje", kaže Jurčić.

Nada se da će se te emocije nakon prvog kruga razbistriti i da će ljudi do drugog kruga puno racionalnije razmišljati.

Jurčić smatra da Pavičić Vukičević može očekivati najveći broj glasova onih koji su glasovali za druge kandidate, a javit će se i oni glasači koji nisu izišli u prvom krugu.

"Budući da kod Pavičić Vukičević postoji stabilnost i kontinuitet, to sve daje velike šanse za njezinu pobjedu u drugom krugu izbora", rekao je Jurčić.


21:28 - Prolomio se snažan pljesak u stožeru Jelene Pavičić Vukičević (MB365) kad su prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva pokazali da je ona čvrsto na drugom mjestu sa 16,57 posto, iza, čini se, nedostižnog Tomaševića čiji je rezultat ipak pao na 40,68 posto.

- Pretpostavljali smo da će postotak za našu kandidatkinju Jelenu Pavičić Vukičević rasti, a ono što je bilo najbitnije jest da Tomaševićevi postoci padaju. Zasad se čini da je drugi krug siguran – komentirala je Mirka Jozić, dosadašnja pročelnica za gospodarstvo Zagreba i bliska suradnica pokojnog Milana Bandića.

Dodala je da je prioritet ulazak u drugi krug i odmicanje Tomaševića od 50 posto podrške čime bi odmah postao gradonačelnik.

- Drugi krug je važniji, drugačije se glasa u drugom krugu, to se zna – ističe Jozić.

Iako im je u prvim izlaznim anketama prijetio Miroslav Škoro, koji je iza Pavičić Vukičević zaostajao tek 0,1 posto, on je prema prvim neslužbenim rezultatima DIP-a pao na četvrto mjesto (10,44 posto), a treće je mjesto preuzeo HDZ-ov Davor Filipović s 11,03 posto.

Na pitanje može li im Filipović do kraja poljuljati sigurnost u drugi krug, s obzirom na to da predstavljaju isto biračko tijelo, Jozić odgovara da – ne.

- To nama nije važno, važno je da su postoci Tomaševića pali, a za drugi krug, očekujemo da će za nas glasati i birački HDZ-a i Domovinskog pokreta, to je i naše biračko tijelo – govori Jozić.


Uvjereni smo da će biti drugog kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević ući u drugi krug i pobijediti Tomislava Tomaševića, izjavio je novinarima u nedjelju nakon izlaznih anketa u Izbornom stožeru Pavičić Vukičević kandidat za njezinog zamjenika Ivica Lovrić.

Prema prvim izlaznim anketama, Tomislav Tomašević u prvom krugu izbora za gradonačelnika u Zagrebu osvojio je 48,6 posto glasova, a Jelena Pavičić Vukičević 11,5 posto.

"Mi smo očekivali da će biti dosta tijesna utakmica za drugo mjesto, ali mi smo uvjereni da ćemo biti drugi i da će biti drugog kruga i da ćemo se 30. svibnja u 19 sati opet naći", rekao je Lovrić novinarima komentirajući izlazne ankete po kojima je Jelena Pavičić Vukičević na drugom mjestu, malo ispred Miroslava Škore, kandidata Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, i HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja ako Pavičić Vukičević uđe u drugi krug izbora sa Tomislavom Tomaševićem koji je po rezultatima izlaznih anketa uvjerljivo na prvom mjestu, Lovrić kaže kako su uvjereni da će Pavičić Vukičević pobijediti.

Složio se da izlazne ankete pokazuju snažan rezultat Tomaševića, ali, kaže Lovrić, drugi krug je nova utakmica dva kandidata.

"Mi smo uvjereni da Zagreb ima snage i da će biti odlučnosti kod zagrebačkih birača da gospodin Tomašević neće pobijediti u drugom krugu", poručio je Lovrić.

Kaže kako su očekivali da će rezultat biti veliko iznenađenje, barem kada je u pitanju Tomašević jer je osobno mislio da će dobiti oko 40 posto u prvom krugu, ali vidimo da je po izlaznim anketama i više.

image
Otto Barić, Ivica Lovrić, Gordana Rusak
Tomislav Kristo/Cropix

"No, znamo da za pobjedu treba preko 50 posto i uvjeren sam da će biti drugoga kruga i da će Jelena Pavičić Vukičević biti u drugom krugu. Znali smo također da ćemo voditi dosta tijesnu utakmicu sa Domovinskim pokretom i Škorom, ali nama je važno da smo za nijansu barem po ovim anketama bolji, a kad se prebroje rezultati uvjeren sam da ćemo biti čvrsto drugi i da ćemo se naći ovdje 30. svibnja u 19 sati", istaknuo je Lovrić.

Referirajući se na rezultat Tomaševića, Lovrić kaže da je to teško komentirati i da je očito to danas stanje onih birača koji su izašli na birališta.

"Demokratski rezultat na izborima ne treba posebno komentirati, no ja vjerujem da je potencijal zagrebačkih birača takav da će u drugom krugu rezultat biti sasvim drukčiji", rekao je Lovrić, te ponovio kako je uvjeren da će Pavičić Vukičević u drugom krugu pobijediti Tomaševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04