RASKOL U ZAGREBU

Pavičić Vukičević počela ‘čistku‘, udaljava se od Bandićevih ljudi: ‘Neće dijeliti otkaze, ali...‘

Ni Šostar ni Majić nisu bili na presici Stožera, a doznajemo da je Pavičić Vukičević tajnika Bandićeve stranke maknula iz svog Ureda
Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić
 Ranko Suvar/CROPIX

- Gospođa (Olivera Majić) je sklona drami, a Zvonimir Šostar je na stotinu muka sa svojim suđenjem, ipak s tim svaku večer liježe i budi se pa treba taj prijedlog o nošenju maski na otvorenom gledati i kroz tu prizmu - ukratko je komentirao izvor blizak aktualnoj gradonačelnici Jeleni Pavičić Vukičević sukob koji je nastao ovih dana zbog prijedloga zagrebačkog Stožera koji je najavio da će u Zagrebu maske postati obvezne i na otvorenom, koji je, pak, Pavičić Vukičević isti dan opozvala pa sebe postavila na čelo Stožera.

Ostali zatečeni

U Gradu Zagrebu su se, čini se, podijelili na dvije struje. Olivera Majić nakon što je rekla da je šokirana tom odlukom gradonačelnice, u petak je dodala da neće ništa komentirati zbog Uskrsa, a Šostar je odmah imao više tolerancije za Pavičić Vukičević te nije javno istupio, no u petak se nijedno od njih nije pojavilo na Stožerovoj konferenciji za novinare.

- Šostar trenutačno radi na pripremama za masovno cijepljenje. U utorak će biti objavljeni svi detalji - uzvratila je novinarima Pavičić Vukičević na pitanje zašto ih nema, a na dodatno jesu li Šostar i Majić i dalje članovi Stožera, uzvratila je:

- Članovi su oni koji su propisani zakonom, sad ih ne mogu nabrojati.

Iz izvora bliskog aktualnoj zagrebačkoj gradonačelnici Pavičić Vukičević, pak, doznajemo kako su ostali zatečeni tom odlukom jer smatraju da Grad Zagreb uopće nema ovlasti propisati takvu mjeru. Isto tako, o tome nije bio obaviješten ni sam Stožer na nacionalnom nivou.

- Ali moguće je da je zbog rasta zaraženih zavladala panika, međutim, procesno je nedopustivo takvo donošenje odluka jer oni za njih ne snose odgovornost - smatra naš sugovornik. Da je Jelena Pavičić Vukićević počela čistiti "redove" dokazuje ne samo informacija o smjeni na čelu Stožera, nego smo u petak doznali da je iz Gradskog Poglavarstva odnosno Ureda gradonačelnika prebacila i tajnika Bandićeve stranke Dalibora Bastaleca, i to navodno u Ured mjesne samouprave u gradskoj četvrti Sesvete.

- Neće ona dijeliti otkaze, ali dovoljno je ljude na koje ne računaš ignorirati, onda će sami shvatiti da u tom timu više nisu dobrodošli - govori nam naš sugovornik koji tvrdi da je teza oporbe kako je riječ o predizbornom triku promašena jer ni pokojni Milan Bandić ne bi na "pandemiji skupljao političke bodove".

No nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta u petak su gostovali u emisiji Hrvatskog radija Poligraf, govoreći o uvođenju pa ukidanju obveze nošenja maski na otvorenom u Zagrebu. Kažu da je riječ o igrokazu, odnosno predizbornim trikovima, što je, pak, odbacio pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, a potpredsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Maja Grba Bujević iz HDZ-a podržala je uvođenje obveze nošenja maski na otvorenom u situacijama kad je nemoguće održavati razmak. Petek je istaknuo da je to peta smjena na čelu zagrebačkog Stožera u godinu dana.

Predizborni trikovi

- Cijeli Stožer, na državnoj razini, pa i na gradskoj, više je puta ispao smiješan, da ne kažem licemjeran, i to je nešto što građani sad već prepoznaju i naravno da im je potom teško slijediti neke nove upute kad vide da sami ti ljudi nisu željeli nositi maske ili su se pojavljivali na skupovima gdje je bilo više od propisanog broja - rekao je Petek, dodavši da se ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić pojavljivala na skupovima gdje su se kršile mjere te da je cijepila majku "preko reda".

Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je kako smatra da je riječ o već više puta viđenim vrlo prizemnim predizbornim trikovima. Istaknuo je trend jačanja lokalnih stožera i prebacivanje medijske pozornosti na njih.

- Taj se virus koristi da bi se opet sudjelovalo u predizbornoj kampanji. Mislim da nam svima skupa to ne služi na čast - rekao je Peternel.

U Zagrebu 485 novih slučajeva: 'Ovo je ozbiljno'

Načelnica zagrebačkog Stožera civilne zaštite Jelena Pavičić Vukičević u petak je situaciju s epidemijom koronavirusa ocijenila ozbiljnom, naglasivši da je u protekla 24 sata potvrđeno 485 novih slučajeva i da je mobilizirala redare, ali da nikakva prisila neće pomoći.

Donesene su još dvije odluke - jedna se tiče karantene u Gradu mladih, a druga prijedloga da im Nacionalni stožer dopusti održavanje sajmova na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:10