BESPLATAN SMJEŠTAJ

Pet adresa za boravak u Zagrebu tijekom liječenja djeteta: Blizu su bolnica, neki ‘opraštaju‘ i režije

Roditelji kojima zdravstveno ne pokriva boravak moraju putovati na preglede stotine kilometara: S dvije plaće jedva, s jednom nikako

Ilustracija

 Geoff Tompkinson/Sciencephoto/Profimedia/Geoff Tompkinson/sciencephoto/profimedia

Roditelji koji dovode djecu na liječenje u Zagreb iz drugih krajeva Hrvatske, često se susreću s velikim troškovima koje učestalo liječenje iziskuje. Jedan od najvećih troškova koji pada na leđa roditelja svakako je smještaj. Prosječna cijena najma garsonijere u glavnom gradu, bez režija, iznosi oko tri tisuće kuna mjesečno, dok je sobu za jedno noćenje moguće rezervirati od 160 kuna. S obzirom na to da liječenje ili terapija uglavnom potraje duže od nekoliko dana, troškovi s kojima se roditelji susreću su ogromni.

Oni roditelji kojima zdravstveno osiguranje ne pokriva boravak uz dijete u bolnici, moraju se sami snalaziti ili putovati na svaki pregled nekoliko stotina kilometara. Drugi problem koji se javlja su hitne intervencije ako se pacijent nalazi predaleko od bolnice u kojoj mu je moguće pružiti pomoć.

- Liječenje djeteta izrazito je skupo i bez dodatnih troškova. Iziskuje puno vremena zbog čega najčešće samo jedan roditelj radi, dok je drugi s djetetom na liječenju. Teško je i s dvije plaće, a s jednom je gotovo neizvedivo, rekao je Krešo Celić, predsjednik udruge Klub Heo, čija se obitelj prije više od dvadest godina našla u istoj situaciji, a on je bio bolesno dijete kojem je bilo potrebno liječenje.

Istražili smo koje udruge pružaju potrebitim roditeljima smještaj na području Grada Zagreba potpuno besplatno.

1) Udruga Ljubav na djelu

Zagrebačka udruga Ljubav na djelu roditeljima djece oboljelih od malignih bolesti nudi na korištenje tri stana u blizini Klinike za dječje bolesti. Stanovi su u vlasništvu države, veličine su trideset kvadrata i mogu primiti po jednu obitelj. Točna adresa smještaja je Prilaz Gjure Deželića 31, a trenutno su popunjeni svi kapaciteti. Stanari se zadržavaju onoliko koliko im je potrebno, a udruga pokriva troškove stanovanja uključujući i režije.

2) Klub HEO

Klub HEO nudi roditeljima bolesne djece stan veličine sto kvadrata. Kod njih nije uvjet da dijete boluje od maligne bolesti, iako imaju prednost pri odabiru ako se javi više obitelji. Zbog koronavirusa u stanu dopuštaju boravak samo jednoj obitelji da ne bi došlo do zaraze koja je prilično opasna za bolesnu djecu. Klub HEO prima bilo koga kome je potrebna pomoć ako ima slobodnih mjesta. Stan je trenutno popunjen, a nalazi se na adresi Gajeva 28. Njihovi stanari najčešće koriste usluge Klaićeve bolnice i KBC-a Rebro.

3) Udruga Moje dijete

Osječka udruga Moje dijete na raspolaganju ima trosoban stan u kojem su najčešće smještene dvije ili tri obitelji. Neki od njih su na stalnom boravku, a drugi dođu na nekoliko dana da obave preglede. Kao i kod prethodne dvije udruge, boravak obiteljima je potpuno besplatan. Stan je udruzi ustupio Grad Zagreb, a primaju samo obitelji s područja osječko-baranjske županije jer im tako stoji u ugovoru. Boravak obitelji financiran je iz projekta županije, a ako ostanu bez sredstava roditelji znaju donirati simbolične iznose. Stan se nalazi na adresi Emanuela Vidivića 3c u Novom Brestju.

4) Udruga Sanus

Splitska udruga Sanus roditeljima ustupa trosobni stan u koji smješta dvije do tri obitelji. Stan je na raspolaganju svim članovima udruge, a udruga pokriva i sve troškove stanovanja. Jedino što roditelji moraju platiti je godišnja članarina. Stanari ovog smještaja na adresi Prilaz baruna Filipovića 13 djecu vode u Klaićevu bolnicu i KBC Rebro.

5) Udruga Krijesnica

Zagrebačka udruga Krijesnica pruža smještaj na čak četiri lokacije: Sveti Duh 5, Ulica grada Mainza 21 i još dva stana na Jordanovcu. Dva su u vlasništvu Grada, a dva je privatno unajmila udruga. Trenutno na dugoročnom smještaju imaju deset obitelji koji su uglavnom pacijenti KBC-a Rebro i Instituta za tumore. Trenutno su svi kapaciteti popunjeni.

Iz udruge Slap iz Slavonskog broda, kao i iz udruge Naša nada, rekli su da su svoje kapacitete zatvorili. Iz Naše nade poručili su da su bili premala udruga da bi se uhvatili u koštac s pravnim obavezama zbog čega su vratili smještaj, a iz Slapa su rekli da roditelji brodsko-posavske županije nisu iskazali interes, a iz drugih županija su rijetko dobivali upite.

Crkva je također zatvorila svoje kapacitete. U sklopu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije dostupna je bila kuća za smještaj dvadeset roditelja bolesne djece na adresi Srednjopoljski put 20 u Vukomercu koja je prije dvije godine zatvorena. Oni su svoje kapacitete prenamijenili u smještaj za studente slabijeg imovinskog stanja koji nisu ostvarili pravo smještaja u studentskom domu.

- Zbog većeg broja pružatelja usluga smještaja za roditelje bolesne djece čije su lokacije bliže bolnicama i praktičnije za prihvat i smještaj roditelja, došlo je do velikog smanjenja zahtjeva za ovom uslugom. Kako kuća ne bi stajala prazna i van funkcije, prije dvije godine smo u njoj započeli smještavati studente slabijeg imovinskog stanja koji nisu ostvarili pravo smještaja u studentski dom. Trenutno je u kući na smještaju 11 studenata, poručili su iz Caritasa.

Osim Caritasa, svoja vrata 2020. godine zatvorilo je i prihvatilište Marijin dom u sklopu Župe Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu čime je broj raspoloživih kapaciteta smanjen za još 16 kreveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 22:34