KLUB NEZAVISNIH

Petek: Bandić uoči izbora postaje ‘Mile Obećanović‘, njegovi prijedlozi se ne mogu realizirati

Ustvrdio je da dnevni red Skupštine "služe samo tome da bi se prikazalo da gradonačelnik nešto ‘dela‘".
ihomir Milovac, Marijana Sumpor, Renato Petek
 Zeljko Puhovski/cropix

Iz Kluba nezavisnih zastupnika u ponedjeljak su ocijenili kako je dnevni red zagrebačke Gradske skupštine pun prijedloga koji se ne mogu realizirati, a dao ih je, kako kažu, "Mile Obećanović".

"Ušli smo u izbornu godinu, u razdoblje kada se aktivira nova epizoda gradonačelnika Milana Bandića - 'Mile Obećanović'", rekao je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Ustvrdio je da dnevni red Skupštine, koja će se održati u utorak obiluje brojnim točkama i prijedlozima koji se uopće ne mogu realizirati, a "služe samo tome da bi se prikazalo da gradonačelnik nešto 'dela'".

Prvenstveno se to, kaže, odnosi na točke koje se reflektiraju na posljedice potresa i poplave prošle godine.

Petek je podsjetio i na Bandićeve riječi nakon izborne pobjede 2017. da će "obećavati koliko je potrebno da dobije novi mandat".

Listom želja nazvao je Bandićev prijedlog o gradnji 30 zgrada s 90 stanova na području Klare za one čiji su objekti stradali u potresu, odnosno čiji će objekti ići u ozbiljnu zamjenu ili rekonstrukciju.

image
Marijana Sumpor, Renato Petek
Zeljko Puhovski/cropix

"Ne piše koliko će to koštati, u kojem roku će se izgraditi i tko će to izgraditi. Nema nikakvih detalja, to je samo najnovije obećanje Milana Bandića", ustvrdio je.

Podsjetio je da Grad Zagreb u vlasništvu ima 7000 stanova te predložio reviziju korisnika stanova jer, kako je naveo, u više od stotinu stanova korisnici uopće ne plaćaju najamninu ili su ondje bespravno.

Nezavisni zastupnici predložili su da se u Podbrežju, gdje se gradi naselje i postoje projekti za još sedam zgrada, prva slijedeća dovršena zgrada namijeni za stradale u potresu.

Gradska zastupnica Marijana Sumpor iz Kluba nezavisnih rekla je kako predlažu i moratorij na prodaju nekretnina u gradskom vlasništvu: za kompleks Paromlin, Gredelj i Zagrepčanku odnosno da se do konstituiranja iduće Gradske skupštine ne ide u odluku o prodaji te imovine koja je predviđena u ovogodišnjem proračunu.

image
Renato Petek
Zeljko Puhovski/cropix

Riječ je, kaže, o lokacijama prve klase i o njima ne bi trebalo raspravljati pod pritiskom lokalnih izbora.

"Poseban je pritisak na financije zbog izborne godine gdje se proračun fiktivno povećava dodatnih dvije milijarde kuna i pokušava zatvoriti nerealnim prihodima koje mogu pogodovati spekulativnim investitorima", ocijenila je Sumpor.

Gradski zastupnik Tihomir Milovac (Klub nezavisnih zastupnika) rekao je da su kompleksi Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke zaštićeni spomenici kulture.

"Gradonačelnik se ponaša kao prekupac naše gradske baštine i to u osnovi nije dobar posao. Jasno je da Zagreb nije i neće biti u mogućnosti da bude jedini investitor prema tim lokacijama, međutim nije zbog toga potrebno prodavati nekretnine u cijelosti", poručio je.

Govoreći o Bandićevom prijedlogu izmjena Urbanističkog plana uređenja Jankomir - Prisavišće, gdje se planira izgradnja šest stambenih blokova, Sumpor je istaknula da je taj dio uz vodozaštitno područje, pjeskovito tlo, a riječ je i o dijelu industrijske zone koja je nasipavana raznim otpadnim materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:12