RASPRAVA U SKUPŠTINI

Peternel Tomaševiću: ‘Želite vratiti Trga maršala Tita? Evo ideje za lokaciju - novi deponij otpada‘

Mislav Herman podsjetio je kako je zagrebački HDZ 2017. glasovao za ukidanje imena Trga maršala Tita, a isto će postupiti i ako takva točka dođe na dnevni red

Igor Peternel

 CROPIX

Klubovi gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a te Mosta i Domovinskog pokreta rekli su u četvrtak novinarima da su protiv vraćanja imena Trga maršala Tita, a zastupnik Igor Peternel poručio je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da može novi deponij otpada nazvati Titovim imenom.

Zastupnik Domovinskog pokreta Peternel, komentirajući izjavu Tomaševića da će razgovarati o inicijativi novog predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca o povratku Trga maršala Tita, kazao je da gradonačelnik "ako već mora, onda neka ovaj novi deponij otpada koji planira može nazvati tim imenom".

Zastupnica Bloka za Hrvatsku iz Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Ana Lederer ustvrdila je kako je Gotovac takvom inicijativom "zastao u vremenu i prostoru", a ne može vjerovati da bi građani Zagreba pristali da se Trg Republike Hrvatske ponovno mijenja u Trg maršala Tita.

HDZ-ov Mislav Herman podsjetio je kako je zagrebački HDZ 2017. godine glasovao za ukidanje imena Trga maršala Tita, a isto će postupiti i ako takva točka dođe na dnevni red.

Herman je također podsjetio da je komunikator platforme Možemo! Josip Jagić nedavno imao skandaloznu objavu "o dobrim starim vremenima kada su ubijani katolički svećenici" te je upitao Tomaševića poštuje li rezoluciju Vijeća Europe o osudi svih totalitarnih režima.

"Zagrebački HDZ bio je i bit će protiv bilo kakvih ideoloških tema koje pokušavaju zamagliti teme koje su od najvećega značenja za svakodnevni život Zagrepčanki i Zagrepčana", kaže Herman.

Komentirajući spomenik žrtvama holokausta koji "stoji zapakiran" kod Pošte na Glavnom kolodvoru, Herman je rekao da HDZ-u nije jasno što se tu čeka.

"Kada se židovske općine i Gradska uprava dogovore kako će se spomenik zvati neka se spomenik otvori i idemo dalje u budućnost u 2023. a ne se vraćati prema 1941., 1945. ili tko zna kuda", poručio je Herman.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je da će njihova reakcija na eventualne dogovore o Trgu maršala Tita biti jasna, efikasna i promptna te da neće dozvoliti da se tako nešto radi u Zagrebu.

Zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić kazao je pak da je HSLS prvi u Hrvatskoj osudio sve totalitarizme, bilo lijeve ili desne strane, a njihov je stav da Zagrebu ne treba Titov trg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15