‘KRIV SAM, OPROSTITE!‘

Pijan vozio 143 km/h kroz Zagreb te odveo Mihaelu (25) u smrt: Sud mu smanjio kaznu...

Tijekom suđenja u sudnici je vladala vrlo napeta atmosfera, roditelji pokojne Mihaele pratili su sudski postupak

Jakov i Mihaela

 Cropix/ Privatni Album/

Umjesto sedam godina, Jakov Vrdoljak (26) će u jednoj od hrvatskih kaznionica provesti godinu dana manje zbog prometne nesreće koju je skrivio lanjskog siječnja u Zagrebu i to u alkoholiziranom stanju i uslijed neprilagođene brzine, a u kojoj je život izgubila njegova djevojka Mihaela H. (25). Odlučio je to Visoki kazneni sud u Zagrebu uvaživši žalbu optuženog Vrdoljaka, dok žalbu tužiteljstva smatraju neosnovanom.

"Prema ocjeni Visokog kaznenog suda, optuženiku je trebalo izreći blažu kaznu. Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio otegotne okolnosti (dosadašnju brojnu prekršajnu osuđivanost u relativno kratkom vremenskom periodu i činjenicu da je smrtno stradala djevojka u dobi od 25 godina) te olakotne okolnosti (činjenicu da je optuženik u vrijeme nesreće bio mlada osoba u dobi od 24 godine, njegovo iskreno i potpuno priznanje kojim je doprinio kratkoći trajanja postupka, izraženo žaljenje, da je otac djeteta u dobi od tri godine kao i to da je sam pogođen nesrećom i stradavanjem žrtve koja mu je bila djevojka). Međutim, postupanje s neizravnom namjerom ne može se prema odredbama Kaznenog zakona uzeti kao otegotna okolnost" - navodi u obrazloženju odluke Visoki kazneni sud. Također se viši sud osvrće i na dio u kojem tužiteljstvo u žalbi na prvostupanjsku presudu, za koju smatraju da je preniska, ukazuje na brzinu od 143 km/h prije nesreće i najmanje 1,53 promila alkohola u krvi. To VKS smatra neosnovanim te pritom pojašnjavaju da je "državni odvjetnik teretio optuženika da nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima kolnika (članak 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a ne i da se prethodno kretao vozilom nedopuštenom brzinom (članak 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), pa bi prihvaćajući činjenicu da je optuženik neposredno prije prometne nesreće upravljao automobilom ekscesnom, nedopuštenom brzinom sud na nedopušten način dodao kriminalnu količinu".

image

Jakov Vrdoljak

Cropix

"Također, koncentracija alkohola u krvi predstavlja bitno obilježje djela zbog kojeg je osuđen, a njezina visina ne prelazi kvantitativno razinu da bi eventualno predstavljala viši stupanj povrede zaštićenog dobra da bi se kvalificirala i kao otegotna okolnost. Zbog toga je upravo kazna zatvora u trajanju šest godina primjerena osobnim prilikama optuženika te dostatna da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo (koje u sadašnjem društvenom trenutku predstavlja veliku društvenu opasnost) kao i da se utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenih djela", zaključuje VKS.

image

BMW s kojim je Jakov odvezao Mihaelu u smrt

Privatna Arhiva/

Podsjetimo, na suđenju su se roditelji pokojne Mihaele lomili u suzama slušajući dok je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu čitala nepregledni broj strašnih ozljeda koje je njihova mezimica zadobila...

- Kriv sam. Meni je, ono, stvarno teško. Toga dana bili smo u kafiću na Bukovcu. Odnosno ja sam došao kasnije u lokal u kojem je bila Mihaela, moj otac i još nekoliko njih. Pričali smo o tome kako nam Mihaelini roditelji brane vezu, nisu bili time zadovoljni. Konzumirao sam alkohol, a nekoliko sati kasnije Mihaela me pitala da idemo kod nje doma prespavati. Rekao sam joj: ‘Pa što će tvoj tata na to reći?‘ pa mi je odgovorila: ‘Ne brini. Zašto se bojiš moga oca?‘. I predložila je da prvo odemo do McDonald‘sa. Sjeli smo u njezin auto, dala mi je ključ i ja sam vozio. Putem sam je pokušavao odgovoriti od odlaska k njoj pa se krenula derati na mene - počeo je svoju obranu Vrdoljak.

image

Jakov Vrdoljak

Cropix

Sutkinja ga je potom pitala je li bio u vezi s oštećenom na što je odgovorio potvrdno.

- Laže! Nisu bili u vezi - dobacio je uzrujano i emotivno otac pokojne Mihaele pa je upozoren da ne smije ometati raspravu.

Zatim je Vrdoljak nastavio dalje opisivati te posljednje trenutke prije prometnog užasa.

- Kad sam joj rekao da ne želim probleme i da neću prespavati kod nje, okrenula se prema meni i nekoliko puta uhvatila me za ruku. Ne sjećam se stvarno svega baš. I tad sam izgubio kontrolu nad vozilom pa je došlo do nesreće - nastavio je Vrdoljak i zamolio sudsko vijeće da se okrene prema roditeljima pokojne djevojke.

Majku, oca i brata pokojne gledao je u oči te im suznih očiju i drhtavog glasa rekao: "Oprostite mi, molim vas. Da mogu, ja bih želio da sam na njezinu mjestu i da sam poginuo umjesto nje. Sve bih dao... Jer volio sam je - zaključio je Vrdoljak na što se otac pokojne jedva uspijevao kontrolirati poručivši mu da laže i da treba biti iskren.

Policijskim očevidom iz sredine siječnja ove godine utvrđeno je kako je Vrdoljak oko 2.30 sati s najmanje 1,53 g/kg alkohola u krvi vozio BMW lijevom prometnom trakom Mandlove ulice kad je zbog nepropisne brzine kretanja vozila od 143 km/h, dakle znatno više od dozvoljenih 50 km/h u naseljenom mjestu, kao i zbog vlažnog kolnika, prešao u kočenju na desni prometni trak gdje je preko rubnog kamena sletio na travu. Nastavio se potom nekontrolirano kretati u smjeru juga naletivši na stup javne rasvjete, a zatim je ponovno odbačen na travu.

Za razliku od vozača, koji je samo pukim slučajem prošao bez težih ozljeda, njegova suputnica podlegla je stravičnim višestrukim prijelomima na mjestu tragedije te je policija njezinoj obitelji jedino mogla uputiti poziv koji niti jedan roditelj ne želi primiti. Krivac nesreće na mjestu tragedije, prema pričanjima svjedoka, bio je u totalnom šoku i neutješno plakao očito svjestan situacije, ali i posljedica užasa koji je zavio nekoliko obitelji u crno.

image

Jakov Vrdoljak

Cropix

Inače, policija je s tim mladićem već ranije imala posla, a postupali su prema njemu i u prometu kad je, kako doznajemo, odbio testiranje pa je kažnjen, ali je bio prijavljen i zbog posjedovanja opojnog sredstva.

Naime, nije prvi put zatečen pod utjecajem alkohola za volanom. Bilo je to i u lipnju 2019. godine u večernjim satima, kad ga je policija zaustavila u Trakošćanskoj ulici tijekom kontrole prometa. Ponudili su mu tad test na droge kao i uzimanje uzoraka urina, no mladić je to odbio. U isto vrijeme alkotest je pao napuhavši 0,67 promila, a na sve to, kod sebe nije imao ni vozačku dozvolu tako da mu je sesvetski sud za sva tri grijeha izrekao 13.300 kuna, ali kazna mu je nešto bila umanjena jer je dva dana bio pod ingerencijom policije. A sudac mu je ujedno izrekao i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja B kategorijom na razdoblje od pola godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2024 12:15