UDAR NA DŽEP

Pitali smo tri obitelji koliko su potrošile za blagdane: ‘Kino 92 eura, klizanje 33, a za poklone ne pitajte‘

Peteročlana obitelj iz Ludbrega za izlet u Zagreb, hranu i piće na adventu mora izdvojiti minimalno 800 kuna (106,18 eura)

Obitelj Vuković

 Obitelj Vuković/

Sat vremena klizanja i iznajmljivanje klizaljki 250 kuna (33,18 eura). Kobasice, fritule, sokovi, za hranu 400 kuna (53 eura). Kazalište lutaka, božićne predstave, grickalice, 350 kuna (46,45 eura) za kazalište. Božićni crtići, velike kokice i sokovi za svakoga, 700 kuna (92,91eura) za kino. Ispunjavanje Božićnih želja koje se kreću od najnovijeg Play Stationa do običnih bojanki i bojica. Razgovarali smo s tri obitelji, saznali smo njihove adventske i božićne običaje te koliko su u prosjeku za svaki odlazak na advent i božićne poklone izdvojili novca. Objasnili su nam i u koji grad najviše vole otići, ali i trikove kako su uštedjeli u izlascima i na poklonima.

Nikolina iz Ludbrega ima troje djece. Najmlađe ima 13 mjeseci, srednje 6 godina, a najstarije 7 godina. Za adventske destinacije biraju uvijek Varaždin i Zagreb, s tim da u Zagreb dolaze rjeđe jer trebaju više putovati. Za put u Zagreb, hranu i piće na adventu te sitnicu, poput igračke, ova obitelj treba minimalno izdvojiti 800 kuna (106,18 eura), a često to bude i više. Ove su godine u Zagrebu bili jednom.

image
Neja Markicevic/Cropix

- Najčešće uzimamo fritule, kuhano vino i djeci sok. Uvijek djeca dobiju nekakvu sitnicu poput balona ili neke male igračke. Naša djeca očekuju takve sitnice tako da se to kod nas podrazumijeva. Prije nekoliko godina svjetleći balon koji smo im uzimali bio je 30 kuna, a sad je on bio 50 (6,64 eura) - govori Nikolina.

Pravilo kupnje jedne stvari

Otkrili su nam i jedan dogovor koji imaju s djecom. Naime, kada dođu negdje, bilo na nekakav događaj ili u trgovinu, pravilo je da svatko može uzeti samo jednu stvar.

-U trgovini uvijek žele čokoladu i sok i bombone. Kod nas je dogovor da uvijek možeš izabrati jednu stvar i to je to. Bez obzira bila to žvakača za kunu ili čokolada za 12 kuna (1,59 eura). Odmah smo u startu postavili ta pravila. Kupi mi hot dog pa onda i fritule pa onda ne bi fritule nego sendvič. Isti je princip, izabereš jednu stvar. Sve se uspijemo na kraju dogovoriti i budu uvijek zadovoljni – objašnjava nam Nikolina i prisjeća se događaja kada je jedno od njene djece blagajnici reklo da mama nema novca i zbog toga im ne želi kupiti sve što požele - tvrdi Nikolina.

Kada dođu u Zagreb ondje budu cijeli dan, tako da u navedenu cifru od 800 kuna spada i nekakav ručak. Djeca vole otići u McDonald‘s pa često tamo ručaju, baš kako su i ovoga puta. U cjelodnevni izlet u Zagreb uvijek je uključeno i klizanje. Svi se kližu i moraju iznajmiti klizaljke tako da je minimalna cijena za ovu peteročlanu obitelj 250 kuna (33,18 eura), budući da imaju malu djecu uzimaju i guralice koje se još dodatno naplaćuju.

image
Neja Markicevic/Cropix

U Varaždin odlaze nekoliko puta i to im je draža opcija jer im je bliže, ali i jeftinije. Sat klizanja za cijelu obitelj ondje plate 100 kuna (13,27 eura). Budući da advent traje još neko vrijeme svakako će nakon Nove godine ići na klizanje još koji puta.

- Više volimo ići u Varaždin na klizanje. U Zagrebu su veliki redovi i gužve na ledu tako da tamo baš moraš znati klizati, u Varaždinu je opuštenije - objašnjava Nikolina i dodaje kako u kazališta i kina u to doba godine ne odlaze jer im je to još jedan trošak, a već su dovoljno rastrošni. Advent u Zagrebu je, kažu, raskošniji, više je lampica i bolji doživljaj. U Varaždinu je manje, ali ima puno aktivnosti za djecu poput klizanja, sanjkanja i ledenih tobogana - objašnjava Nikolina.

Pokloni po zaslugama

Kupovanje poklona funkcionira po principu zasluga. Pokloni ovise o cjelogodišnjem ponašanju, ali i budžetu koji roditelji mogu izdvojiti. Dok su djeca bila manja dobivala su skromnije poklone, baka i djed iz inozemstva su uvijek davali nekakve bolje poklone.

- Ove godine, sin koji je prvi razred, htio je Play Station 5. Prema ponašanju iskreno to nije zaslužio, ali suprug i ja smo ipak razmišljali da mu ispunimo tu želju, ne mora on biti pod borom, može i kasnije. Play Station bi onda bio zajednički poklon za oba sina, a kćerki smo uzeli drvenu kuhinju za igrati. U obitelji nemamo darivanja. Jako smo velika obitelj i ne bismo bili u mogućnosti svima kupiti poklon pa čak ni za Božić, a ista stvar je i s prijateljima. Čestitamo si, obiđemo se međusobno, kava, kolači i to je to - govori majka Nikolina koja je dio svojih prijatelja stekla i u udruzi Obitelj 3plus.

Matea Vuković sa svojom peteročlanom obitelji živi kraj Velike Gorice. Ima troje djece u dobi od godinu dana, tri godine i šest godina. Nekada su ona i suprug na advent po Europi, a posljednjih godina odlaze najčešće u Veliku Goricu, Zagreb, Fužine i kod bake i djeda u Vinkovce.

image

Djeca s bakom i djedom u Vinkovcima

Obitelj Vuković/

Što se tiče Zagrebačkog adventa, bez 250 kuna za hranu i piće ne pomišljaju ni otići. Djeca najčešće jednu fritule i slane pogačice i piju sokove. Dok ona i suprug jedu kobasice i piju kuhano vino. Igračke i suvenire ne kupuju, ali ako bake i djedovi budu s njima onda djecu obraduju s takvim sitnicama.

Odlazak u kazalište - 70 kuna (9,29 eura) po osobi

- Na klizanje idem ja s najstarijom djevojčicom to idemo često tijekom adventa. Ja imam svoje klizaljke koje nosim tako da platim za sebe samo 25 kuna, za nju moramo iznajmiti i klizaljke pa nas košta 50 kuna - govori Matea.

Do ovih su godina u predblagdansko vrijeme odlazili u kazalište lutaka, a ove se godine još nisu odlučili gdje će ići, kažu da stignu i iza Nove godine.

- Kada idemo, sve ovisi u koje kazalište, ne možemo proći ispod 70 kuna po osobi. Dakle, trebamo ulaznice i uvijek nešto za popit ili pojesti. Nakon kazališta uvijek idemo još negdje na piće, nas je pet, do svatko uzme sok opet je to puno. Nikada nam nije za predstavu žao dati novac, ali ovi izlasci nakon su skuplji - tvrdi Matea.

Nedavno su bili u Ulmu i zaključili kako su im upravo neplanirani izlasci postali preskupi. Djeci uvijek dozvole da uzmu što žele jer je to njima, kažu, doživljaj, ali moraju se svi zajedno naučiti skromnije živjeti.

- Iskreno, što se tiče financijskog stanja, vrlo slični su izlasci u Njemačkoj i ovdje. Kod nas su cijene u restoranima i kafićima strašno porasle. Meni je tamo bilo drastično skuplje prije izaći negdje, a sada se to sve izjednačilo s cijenama kod nas. I dalje se osjeti da je tamo nešto skuplje, ali tamo je veći standard i ljudi više zarađuju, ovdje je za naš standard preskupo – objašnjava Matea.

Njihova djeca i dalje za Božić imaju običaje pisati pisma, ali nikada nemaju specifične želje, napišu više stvari koje im u tom trenutku padnu na pamet pa se roditelji ne trude uvijek ispuniti ih.

- Ne mogu reći da toliko slijedimo te želje, baziramo se na tome da nismo jedini koji im kupuju poklone, tu je baka koja sve ispunjava. Za svetog Nikolu je baka poslala pakete iz Vinkovaca, a od nas je svatko dobio vrstu Linolade koju voli. To ja zapravo onda poklon za cijelu obitelj - objašnjava nam Matea.

Pokloni s AliExpressa

Najstarija djevojčica ujedno ima i najskuplje želje, noj su objasnili da ako brojka cijene počinje s brojem tri i ima još dva broja iza da to djed božićnjak ne može ispuniti.

- Ove godine smo se snašli prije i naručili s AliExpressa i došli su mi odlični pokloni za tipa 20 kuna (2,65 eura) po komadu i to nam je super pod borom, a djeca su bila oduševljena. Dio želja je već obitelj i ispunila i znali smo što će djeca od njih dobiti – govori Matea i dodaje da budući da imaju malu obitelj, nemaju posebna darivanja, a i kada uzimaju poklone za ostatak obitelji budu to pokloni po 50 do 100 kuna.

Najveća obitelj s kojom smo pričali dolazi iz okolice Samobora. Obitelj Rudar broji sedam članova, roditelji i petero djece od 5, 7, 10, 14 i 16 godina. Majka Martina nam govori da svake godine odlaze na advent u Samobor i Zagreb, a izvan države ne odlaze jer uvijek idu zajedno kao obitelj, a onda su im takvi izleti preskupi.

image

Obitelj Rudar

Obitelj Rudar/

Klizanje je kod njih sastavni dio adventa i upravo zbog klizanja odlaze više puta. Klizanje plate za svih petero djece i to ih izađe 250 kuna (33,18 eura) u Zagrebu, a za hranu ne troše ispod 400 kuna (53 eura) u jednom izlasku.

- Za hranu se uvijek dogovorimo. Ako idemo negdje s namjerom da ručamo onda kupimo tko bi što htio jesti, to bude ili na štandovima ili recimo u McDonald‘s. Ako se najedemo doma i idemo s namjerom da obiđemo advent, onda uzimamo nekakve deserte djeci i sokove ili kakao i slično. Ako računamo s pićem, mi ispod 400 kuna za jedan ručak ne možemo potrošiti, uzmemo nekakve kobasice, sokove pa kasnije fritule – objašnjava Martina i dodaje da je ovogodišnji advent u Zagrebu bio zapravo cjelodnevni izlazak.

Advent u Samoboru im je bio draži zbog cijena. Klizanje za djecu je dosta jeftinije, Martina nam govori kako je tamo pola litre vode 10 kuna (1,33 eura) i pola litre soka 15 kuna (1,99), a njihovoj djeci je piće nezaobilazno kada odlaze na advent. Cijene tamo su za jednu trećinu manje nego u Zagrebu.

Za kino minimalno 700 kuna

U kino vole otići neovisno o dobu godine. Za vrijeme blagdana najčešće budu nekakvi zanimljivi crtići koje djeca žele pogledati.

- Cinestar je postao jako skup, za nas 7 potrošimo najmanje 700 kuna. Dok kupimo ulaznice, za pojest i popit svakome. Nisu djeca više toliko mala i ne mogu im kupiti male kokica ili da nešto dijele. Ako nemamo novca da odemo kako se spada u kino onda ni ne idemo. Znamo otići češće u Samobor gdje platimo samo ulaznice jer oni nemaju kao Cinestar hranu, ulaznice su po 25 kuna - govori Martina.

image

Obitelj Rudar

Obitelj Rudar/

Prijašnjih godina, kada su djeca bila manja, dobivala su igračke po želji za Božić, ali ove godine odlučili su se za korisniju varijantu, koja je ujedno i dosta skuplja.

- Rekli smo im da darove ne donosi Djed Mraz nego mama i tata tako da ne mogu dobiti baš apsolutno sve što požele. Ove godine smo se odlučili za korisnije stvari, to je skuplja verzija, ali je nešto što im svakako treba, dakle odjeća, obuća i slično. To onda bude nešto određeno što su htjeli jer inače povodom toga nemaju baš neke želje. Djeca su ove godine htjela nekakve određene Nike trenirke, tenisice i slično. Ja sam gledala zadnjih mjeseci onda kada su bili popusti i ovaj crni petak da im uspijemo svima kupiti ono što su rekli da žele. Kad tad ćemo zapravo te stvari morati kupiti tako da je ovo ugodno s korisnim - pojašnjava Martina.

Prošle su godine dečki htjeli autiće na daljinski, Martina nam objašnjava kako su to kupovali isto u nekoliko navrata, ovisno o tome kada koje primanje sjedne.

- Djeca su naša dosta skromna i nemaju velikih želja. Primjerice sad za svetog Nikolu su i sama rekla da se dobivaju slatkiši tako da ništa drugo nisu ni htjeli. Dvoje najmlađih je htjelo crtati, otišla sam u Tedi, kupila im platno za crtanje i nekoliko boja, napravili su crteže i na kraju smo to sada uramili i stavili na zid - objašnjava majka Martina za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:43