‘koštalo bi 0 kuna‘

Plan Mostovog kandidata za gradonačelnika Zagreba: Srušio bi Donji grad i izgradio sve ispočetka!

To bi značilo da se npr. četverokatnica sruši do temelja i na istom mjestu dozvoli gradnja nove zgrade koja će biti barem dva kata viša
Zvonimir Troskot
 Goran Mehkek/Cropix, Tomislav Kristo/Cropix

Zaboravite Zakon o obnovi, zaboravite "krpanje" brojnih donjogradskih zgrada od kojih su mnoge i prije zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine bile u vrlo lošem stanju, ja ću kad postanem gradonačelnik porušiti Donji grad i izgraditi kompletno novi grad - tako otprilike glasi plan za obnovu (reizgradnju?) Zagreba Mostova kandidata za gradonačelnika Zvonimira Troskota.

Ideja je u osnovi sljedeća. Troskot bi kao gradonačelnik napustio zonski, blokovski, koncept zaštite, a svaka zgrada bi se ponovno pregledala kako bi se ustanovilo je li ona doista tako posebno vrijedna da je i dalje trebaju štititi konzervatori ili je to jedna u biti bezvezna konfekcija, zgrada kakvih se u tom periodu gradilo na desetke tisuća diljem srednje Europe. Zatim bi inicirao izmjene Generalnog urbanističkog plana s ciljem da investitori imaju veliki ekonomski interes rušiti kompletne donjogradske zgrade i na njihovu mjestu podizati potpuno nove.

Naravno, to bi značilo da se, recimo, četverokatnica u Donjem gradu sruši do temelja i na istom mjestu dozvoli gradnja nove zgrade koja će biti barem dva kata viša. Prodajom tih dodatnih kvadrata, računaju u Mostu, investitori bi imali računicu ući u takav projekt. Investitori bi stanare morali iseliti za vrijeme rušenja i ponovne gradnje njihovih zgrada, a oni bi, smatraju u Mostu, to mogli prihvatiti jer bi nakon gradnje novih zgrada dobili potpuno nove stanove na istoj adresi i u istoj - sada kompletno novoj zgradi. I to bi ih, kažu u Mostu, koštalo nula kuna. Sav financijski teret preuzima investitor.

- Obnovi Zagreba pristupit ćemo po uzoru na velike metropole, a nama je najbliža Beč. Pokrenut ćemo snažni ekonomski potencijal koji Zagreb ima. To ćemo napraviti kroz izmjenu GUP-a.

Omogućit ćemo dodatnu vrijednost zgradama tako da im se poveća izgrađenost na više katova i više etaža u podrum (garaže), kako bi suvlasnici zgrade mogli naći zainteresirane investitore koji bi imali dovoljnu financijsku korist da naprave cjelovitu obnovu zgrade tako da sruše cijelu zgradu, sagrade novu i veću, a pritom sebi zadrže određeni broj stanova ovisno o dogovoru sa suvlasnicima. Suvlasnici bi dobili potpuno nove stanove sa svim novim standardima gradnje u pogledu mehaničke otpornosti i stabilnosti, protupožarne zaštite i slično. Kroz ovaj model bi se moglo sagraditi velik broj garaža koje bi Grad financirao, kako bi se uklonila parkirna mjesta na zelenom valu i povećali nogostupi.

Građani bi imali dodatnu mogućnost odabrati stručni tim Grada Zagreba da ih vodi kroz cijeli proces planiranja i gradnje, odnosno cjelokupne realizacije projekta, kako bi sve bilo transparentno, i u tom slučaju bi Grad Zagreb preuzeo rizik realizacije projekta. Prilikom realizacije ovog projekta napustio bi se dosadašnji način zonske zaštite kulturne baštine, koji jedino mi u Europi imamo.

Umjesto toga bi se pristupilo cjelokupnoj valorizaciji grada tako da se svaka zgrada pojedinačno sagleda i odredi njezina vrijednost u smislu kulturne baštine, kako bi svi dionici unaprijed znali i imali jasna pravila prilikom ulaska u projekt. Za sve građane koji nemaju financijsku mogućnost (primjerice, zaštićeni najmoprimci, socijalno ugroženi...) ulaziti u takve projekte, napravit će se zaseban program - stoji u planu Mostova kandidata za novog gradonačelnika Zagreba.

Sve detalje svog plana reizgradnje Zagreba Zvonimir Troskot predstavit će široj javnosti u ponedjeljak 22. ožujka na godišnjicu potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:45