TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Plenković mi još nije čestitao, ali očekujem suradnju s Vladom. Parlamentarni izbori? Ambicije su nam velike‘

‘Jedna od prvih stvari kada stupim na dužnost će biti upravo poziv predsjedniku vlade da se sastanemo oko nekih projekata‘, rekao je
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o primopredaji vlasti koja se očekuje u petak ujutro, te o svojim očekivanjima od mandata na čelu Zagreba.

Na primopredaji ne očekuje iznenađenja, rekao je.

- Očekujem izvješće o stanju svih projekata koji su u tijeku, koji se uskoro trebaju realizirati, preliminarno financijsko izvješće za prvu polovicu godine i ono što me u biti najviše i zanima, realizacija proračuna u prošloj godini koja je bila vrlo izazovna za grad Zagreb, rekao je Tomašević i dodao da namjerava raditi i vanjsku reviziju, a u kratkom roku se mogu pokazati samo neke crvene zastavice gdje bi se trebalo dodatno istražiti. Za dubinsku će analizu biti potrebno više vremena, kaže Tomašević.

- Podvući ćemo crtu, nultu točku, i vidjeti postoje li skrivena dugovanja i početi stabilizaciju, rekao je.

Na sastancima s pročelnicima i direktorima gradskih poduzeća će Tomašević prvo zatražiti uvid u stanje u podružnicama Holdinga i uprave.

- Vidjeti što oni misle da bi trebalo unaprijediti, kakvo je stanje što se tiče zaposlenika, kakva je sistematizacija radnih mjesta, i od tuda krenuti dalje i vidjeti što možemo i trebamo promijeniti.

Osvrnuo se i na najavu nekih pročelnika o predaji mandata. Ponovio je da će neki od njih sigurno i ostati na svojim radnim mjestima jer su korektno radili svoj posao, no smatra da je predaja mandata demokratska tradicija i kultura.

Kada je riječ o javnoj nabavi, Tomašević kaže da će ona biti kompetitivna.

- Bit će jasna poruka svim poduzećima da se javljaju na natječaje, da može svako poduzeće dobiti posao ili od grada Zagreba ili zagrebačkog Holdinga i drugih gradskih poduzeća poput ZET-a. Očekujemo da ćemo tu napraviti značajne uštede, naše procjene su oko 600 milijuna kuna godišnje. Tu očekujemo jedan iskorak, rekao je Tomašević u Dnevniku HRT-a.

Premijer Andrej Plenković mu još nije čestitao na pobjedi, kaže Tomašević, no ističe da će za neke projekte morati biti dobra suradnja grada i Vlade.

- Jedna od prvih stvari kada stupim na dužnost će biti upravo poziv predsjedniku Vlade da se sastanemo oko projekata kao što su dječja bolnica Srebrnjak, taj centar za translacijsku medicinu koji je najveći EU projekt u gradu Zagrebu. Isto tako oko nove bolnice u Novom Zagrebu i što je ključno, i projekt gdje je suradnja nužna, obnova Zagreba nakon potresa, dodao je.

Zbog obnove Tomašević želi razgovarati i s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem te ministrom graditeljstva Darkom Horvatom.

Komentirao je i izjavu premijera Plenkovića o 'mijenjanju Hrvatske'.

- Oni kažu da mijenjaju Zagreb da bismo mijenjali Hrvatsku, očito imaju nešto protiv ove Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu, rekao je Plenković, napominjući da Možemo! zapravo parafrazira njegovu izjavu o 'mijenjanju HDZ-a da bi se mijenjalo Hrvatsku', a Tomašević kaže da ne zna što je time premijer mislio. Pojašnjava što je on mislio svojom izjavom.

- Ono što sam ja mislio kad sam rekao da želim mijenjati Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku je upravo nazadovanje i stagnacija Zagreba, korupcija koja je uzela maha, kako u Zagrebu tako i Hrvatskoj. To je nekako cilj naše političke opcije, više ekološke održivosti, više demokracije, više transparentnosti, manje korupcije i više socijalne pravde, ističe Tomislav Tomašević.

Dodao je da platforma Možemo! ima ambicije biti važan faktor na idućim parlamentarnim izborima, no on osobno ima ambicije fokusirane na Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59