HDZ GLASAO PROTIV

PLJUŠTE REAKCIJE NAKON PADA BANDIĆEVA GUP-a 'Gradu treba novi gradonačelnik, a lako je moguće da nas uskoro čekaju parlamentarni izbori!'

 
Milan Bandić
 Bruno Konjević / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument. Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv.

Zastupnici su prethodno glasovali o svakom pojedinačnom amandmanu, a sve su ih odbacili sa 42 glasa protiv i sedam za. Potom se prema proceduri pristupilo glasanju o samim izmjenama i dopunama GUP-a. Nakon što je Bandićev GUP pao tako što su Bandićevi zastupnici prvo odbacili HDZ-ove amandmane, a zatim je HDZ glasao protiv GUP-a, oporbeni zastupnici koji su predlagali referendum oko tog dokumenta, povukli su tu točku dnevnog reda koja je slijedila nakon točke oko GUP-a.

SDP-ovac Rajko Ostojić kazao je da je rušenje GUP-a pobjeda građana i struke. "Dok imamo građane koji se boje za svoj grad, Hrvatska se ne treba plašiti", kazao je Ostojić. Na pitanje je li postignut dogovor između HDZ-a i Bandića, Ostojić je kazao da se možda ide na parlamentarne izbore.

"Mi smo kao oporba bili dosta disciplinirani. Uvijek smo imali dovoljno ruku. Ovo je HDZ-u bio dosta veliki zalogaj jer nisu mogli progutati reakcije struke, građana, prosvjede... Gradu Zagrebu treba novi gradonačelnik za 21. stoljeće. Ovo je definitvno samo nastavak političkog kraja Milana Bandića. Očito nije došlo do dogovora Bandića i HDZ-a. Ali da nije bilo građana, udruga građana i građanskih prosvjeda, GUP bi prošao. Hoće li Bandić dočekati kraj mandata? To je teško reći, ali sam uvjeren da mu je ovo zadnji mandat. Koliko sam ja u Skupštini, ovo se još nikad nije dogodilo. Ovo je prvi veliki poraz Milana Bandića", rekao je oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš).

Zagreb, 110220.
Cirilometodska ulica.
Sjednica Gradske skupstine.
Na fotografiji:Tomislav Tomasevic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

"Ono što se cijelo vrijeme govorilo, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, pokazali smo vjerodostojnost. GUP nismo podržali jer nisu podržani naši amandmani. To ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu", kazao je HDZ-ov Kazimir Ilijaš nakon glasanja o GUP-u.

"Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u kolaciji normalno. Bitno je za naglasiti da oporba koja likuje radi performanse", kazao je. "Mi smo predložili naše amandmane koje koalicijski partner nije prihvatio i nismo mogli prihvatiti izmjene i dopune GUP-a. Nastavak sjednice je u tijeku, i dalje podržavamo točke za koje smatramo da su u redu", kazao je Ilijaš.

Na pitanje kako komentira izjavu Bandića kako "i gradonačelnik može skinuti rukavice i govoriti drugačije pa i o svojim partnerima", Ilijaš je kazao da gradonačelnik ima puno pravo raditi što želi s obzirom na to da je on gradonačelnik Grada Zagreba.

"Mi s te strane nemamo problema. Nismo imali nikakvih utjecaja, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je otvorene ruke da gradska organizacija donese odluku", kazao je.

Na Twitteru se oglasila i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš: "Pobjeda građana Grada Zagreba! Bandićev GUP je pao."

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, kazala je da stranka Milana Bandića nije razočarana time što GUP nije izglasan.

"Svjedočite skupa s nama, a osobito građani Grada Zagreba koliko je rasprava bilo vezano uz ovaj uistinu značajan dokument. Ako se svi pozivamo da je to, što volimo reći, strateški dokument koji određuje razvoje grada 21. stoljeća onda vidimo kontroverze. Svi su za razvoj grada, a sprječavaju donošenje takvog dokumenta. Tijekom rasprava sugerirali smo puno puta da kriterij i standard nije donesen 2014. godine i vjerujem u naše zavode i urede koji su radili na GUP-u da su donijeli iznimno kvalitetan dokument, da ga je donijela struka poštivajući proceduru", kazala je Majić.

Na pitanje znači li to da će Bandićeva stranka raskinuti koaliciju s HDZ-om, Majić je kazala da su odnosi unutar koalicije višeslojni.

Zagreb, 091219. 
Cirilometodska. 
Prosvjed  Zelena akcije pod nazivom Nama smece, a njima Manhattan Dosta je! protiv poskupljenja otpada. 
Na fotografiji: Olivera Majic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Olivera Majić

"Radi se o svakodnevnim pregovorima. Ima taktika koja se zove pregovori salama, a meni se čini da smo mi razgovarajući o GUP-u, i opozicija i koalicijski partneri, koristili upravo tu taktiku salame režući taj strateški dokument na kriške amandmanima. Izgubili su iz vida cilj, odnosno ono što gradonačelnik uvijek naglašava interese naših sugrađana. GUP se donosi za sugrađane, za razvoj Grada Zagreba. Ta taktika se vidjela u odnosima kako s opozicijom tako i s koalicijskim partnerima. Izgubili smo ono na što su se svi pozivali i što je cilj", kazala je.

Majić je dogovorila i na pitanje računa li Bandićeva stranka dalje na suradnju s HDZ-om.

"Ja ovog trenutak o tome ne mogu govoriti ali zašto ne. Vjerujemo da su koalicijski partneri a i oproba usmjereni na dobrobit građani kojima se svaki dan obraćaju. Mi smo im se obratili kvalitetnim dokumentom, postoje granice koje se ne mogu prijeći i vjerujem da su to posebice danas naši sugrađani prepoznali", kazala je Majić.

Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, kazala je da će nakon rušenja ovog GUP-a proučiti sve prijašnje slučajeve i vidjeti koji je idući korak.

"To znači da će se postupati po sadašnjem GUP-u. Žao mi je što nije usvojen ovaj prijedlog izmjena jer bi neke procedure bile olakšane. I dalje imamo snazi Generalni urbanistički plan i postupat će se po postojećim pravilima", kazala je.

Na novinarsko pitanje je li istina da se novi GUP ne može donijeti dok se postojeći ne izmjeni, Jerković je kazala da je Gradu Zagrebu tek u drugoj polovici 2019. izmjenom Zakona omogućeno da započnu izradu zagrebačkog GUP-a.

"S tom izmjenom se omogućilo i nama da krenemo s izradom novog plana. Budući da je stručni izrađivač Zavod za prostorno uređenje bio zauzet dovršavanjem radnji vezanih za izmjene, mi smo uspjeli odraditi pripremne radnje. Vrlo skoro moći ćemo izaći van s odlukom o izradi novog GUP-a, a tu bi također htjeli uvesti jednu novinu. Pripremili smo i tender za natječaj, ono što se u Europi kolokvijalno zove master plan, za utvrđivanje strategije prostornog razvoja Grada Zagreba. To planiramo kroz koji mjesec objaviti i nadamo se velikom međunarodnom odazivu jer takav natječaj je Grad Zagreb imao zadnji put prije 100 godina", kazala je.

Istaknula je i da se novi GUP neće moći napraviti preko noći te ako se bude radilo užurbano i koordinirano da se on može očekivati u periodu od dvije godine.

Novinari su je i pitali što to znači za projekt zagrebačkog Manhattana.

"To područje će se moći razmatrati u postojećim parametrima. Drugim riječima, na prostoru Velesajma će se moći planirati gospodarska namjena, a na prostoru Hipodroma sport i rekreacija. Upotrijebit ćemo vrijeme najbolje što možemo da pripremimo sve podloge. Prostor Velesajma nam je pod zaštitom i imamo visoko vrijednih objekata", kazala je.

Rekla je i da taj tzv. master plan neće morati proći javnu raspravu jer on kao takav ne postoji u hrvatskom zakonodavnom okviru.

"U Europi je to uobičajena praksa. Prije izrade bilo kojeg GUP-a imate gotov master plan koji kaže kroz 10 do 15 točaka u kojem smjeru ide grad, koje su osnovne vrijednosti koje želi njegovati i koji je cilj koji želi postići i što se tiče stanovništva, gospodarstva i zaštite prirodnih svih vrijednosti koje ima. On je izuzetno kvalitetna podloga za detaljniju razradu kroz novi GUP", kazala je.

Zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić kazao je da ovakav rasplet situacije po pitanju glasanja o GUP-u ne znači da je HDZ otkazao poslušnost.

"Podsjetit ću da je GUP jedan od temeljnih političkih dokumenata, neki će reći da je važniji od proračuna. Normalno je da je predsjedništvo skupštine komuniciralo s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je naglašavao da imamo autonomiju.

Priča o političkoj stabilnosti koju naglašava premijer Plenković je konstantna, ona i dalje vrijedi. Mi ne tražimo raskid koalicije s Milanom Bandićem, on može potencirati to pitanje. Vodili smo se najboljim interesom za građane Zagreba", kazao je Ćelić te dodao da se Bandić zbog ovoga neće osvećivati u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:45