NEVOLJE MLADIH OBITELJI

POBUNA STANARA U NOVIM 'BANDIĆEVIM STANOVIMA' 'Stvari su nam plivale u podrumu, šteta je velika, sad strahujemo od svake kiše'

 
Poplava u Podbrežju
 Goran Mehkek / CROPIX / Facebook

Samo je godinu dana prošlo otkad su se brojne mlade obitelji uselile u zgradu A5 u novosagrađenom zagrebačkom naselju Podbrežje i već su se suočili s problemima.

Dizalo je više izvan funkcije nego što radi, voda ima toliko kamenca da ju brojni stanari moraju prokuhati za piće, a posljednji fijasko dogodio se u ponedjeljak nakon što su im uslijed obilnih kiša poplavljeni podrumi.

Sve uništeno

- Odvodi se ne čiste dovoljno često i kada je jaka kiša, sve se s ceste i livada slijeva u našu zgradu. No, ovo je prvi put da su nam u potpunosti poplavljeni podrumi, tako da nismo mogli očekivati da će doći do toga. Mi smo u podrumu držali svu našu zimsku odjeću, dječji i bračni krevet, a sada je sve uništeno. Šteta je negdje oko 12.000 kuna, no problem je što sada nemamo dovoljno novca da djeci kupimo kompletno novu zimsku obuću i odjeću - kaže stanarka zgrade koja je željela ostati anonimna.

Fotogalerija: Poplavljeni podrumi u novoj zgradi u Podbrežju

Svi naši sugovornici su, zapravo, željeli ostati anonimni jer se u pravilu radi o obiteljima koje su se prijavile za najam gradskih socijalnih stanova i zbog toga ne žele imati problema s Gradom koji im je dodijelio te stanove.

Naime, iz Zagrebačke stanogradnje su nam potvrdili kako je uslijed obilnih oborina došlo do prodora vode kroz svjetlarnike koji služe ventilaciji podruma. Kako navode, odvodnja pristupnih prometnica nije mogla odvesti količinu oborina koja je pala, što je prouzročilo dizanje nivoa vode na platou građevine i prouzročilo prodor vode kroz svjetlarnike. Rezultat toga je 30-ak centimetara vode u podrumu i uništene sve stvari koje su se tamo nalazile.

Goran Mehkek / CROPIX

Prljava voda

- Susjeda je jučer cijeli dan plakala. Dolje je imala cijelu novu spavaću sobu, još uvijek neraspakiranu i sada je ostala bez nje. Ne bi to bio problem da je to bila obična voda, već je ona bila pomiješana sa zemljom, tako da sve što je bilo poplavljeno sada se može baciti u glomazni otpad - otkriva stanar zgrade.

Stanari su proveli posljednjih nekoliko dana čisteći svoje podrume od zemlje i pokušavajući spasiti ono malo stvari koje su preživjele potop. No, poplavljeni podrumi nisu jedini problem koji je nastao zbog potopa. Pokvario se lift, a njegov popravak, kažu stanari, očekuje se za oko tri tjedna. Nadalje, jednom stanaru na osmom katu voda je prodrla kroz dimnjak i on se sada pita hoće li tako biti za vrijeme svake veće kiše. A tu su još i problemi od ranije.

- Meni su zbog kamenca već otišli pipa i kotlić, a nismo u stanu ni godinu dana - žali se još jedna stanarka. Inače, radi se o kompleksu zgrada u koje je uloženo više od 250 milijuna kuna i gdje kvadrat stana dođe 1466 eura.

Goran Mehkek / CROPIX

Ne očekuju mnogo

Ostaje sada još pitanje naknade štete. Stanari su počeli prikupljati izvještaje i procjene koje će onda objedinjeno poslati Zagrebačkoj stanogradnji, no, opet, oni od toga ne očekuju mnogo.

- Imala sam dječji krevet na kat koji je koštao 2000 kuna. Ako uzmem da odmah vrijedi upola manje, ostane mi 1000 kuna, no kako da i tu cijenu stavim na komad mokrog drveta. Iskreno, očekujem da neću dobiti ništa od toga - rezigniran je jedan stanar.

Iz Zagrebačke stanogradnje pak navode kako će u budućnosti riješiti da se ovakvi incidenti više ne događaju.

- S obzirom na to da je trenutno u Podbrežju završena I. faza izgradnje naselja (4 zgrade od 11) te I. faza prometnica - dio Sjeverne i dio Vatikanske ulice (Av. Većeslava Holjevca od 36 - 38i) Zagrebačka stanogradnja u dogovoru sa Zagrebačkim holdingom i Gradom Zagrebom koji su vlasnici okolnog zemljišta planira izvesti građevinske zahvate koji bi spriječili utjecaj djelovanja oborinske vode s okolnog zemljišta na izgrađene građevine - odgovorili su iz Zagrebačke stanogradnje.

U planu je izgradnja osnovne škole, vrtića, bazena, dvorane...

Podbrežje je inače zamišljeno kao kompleks od 11 stambenih zgrada s ukupno 1800 stanova i u prvoj fazi izgradnje napravljene su četiri zgrade, parkovi i prateće prometnice. U planu je još gradnja dviju predškolskih ustanova, osnovne škole, kulturno-informativnog centra, bazena i sportske dvorane. Stanovi se mogu kupiti zasebno po cijeni od 1466 eura po kvadratu, no dio je namijenjen za obitelji nižeg socijalnog statusa koje plaćaju najam po povlaštenim cijenama. Grad Zagreb je ujedno pokušao zainteresirati znanstvene novake na kupnju stanova u Podbrežju sa subvencioniranim kreditima. Iako je bilo čak oko 300 zainteresiranih, na kraju je stan u prvotnom pozivu kupilo samo dvoje znanstvenih novaka. Glavni razlog za nezainteresiranost bila je prevelika cijena kvadrata. (M.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:46