ANTIGENSKI TESTOVI

Počelo brzo testiranje u ZG školama, poznati i prvi rezultati: ‘Ne očekujemo veliku prevalenciju‘

‘U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da to bude reprezentativno‘, kaže Vraneš
Testiranje u školama
 Goran Mehkek/Cropix

Zagreb je danas počeo s brzim antigenskim testiranjem u školama. Bris je dalo oko 500 učenika, a do kraja tjedna trebalo bi ih biti testirano oko 3000. Odabrano je 15 škola, a rezultati bi trebali pokazati ima li među učenicima onih bez simptoma koji šire zarazu.

Prve rezultate testiranja u školama u RTL-u Danas je otkrila voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Jasmina Vraneš.

- U dvije škole nijedan nastavnik ni učenik nije bio pozitivan, dok je u jednoj školi bilo sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik, rekla je Vraneš.

- Oni su obaviješteni o rezultatima testa, a kako je riječ o tri učenika u jednom razredu, tri u drugom i jedan u trećem razredu, ova dva razreda, gdje uočava se grupiranje, odmah je odlučeno da sutra nemaju nastavu. Moramo ujutro dobiti potvrdu PCR testom i onda će se izreći mjera samoizolacije i cijeli razred će se staviti u samoizolaciju, ako se potvrdi grupiranje. Bez potvrde nema izricanja mjere samoizolacije, ali svi su upozoreni i znaju rezultate brzog testa, objašnjava voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju.

Dodaje i kako je danas trebalo biti testirano oko 600 učenika i nastavnika, no nisu se svi odazvali pa je testirano stotinjak ljudi manje.

- U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da to bude reprezentativno, da se može prosuditi kolika je prevalencija u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Ne očekujemo veliku prevalenciju, čak očekujemo nižu nego što je ukupna prevalencija u Zagrebu. Ali kad vidimo da postoji grupiranje ili više pozitivnih, kao u spomenutoj školi, onda ćemo odmah djelovati i mjera će se izricati samo za te razrede i te škole, rekla je Vraneš u RTL-u Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:29