ODLUKA JE PALA

POČINJE RASPRODAJA HOLDINGA Bandić ide u privatizaciju odvoza smeća, održavanja zgrada i tržnica

Prodajom šest zagrebačkih tvrtki Holding bi mogao zaraditi samo 230 milijuna kuna, što je tek nešto više od mjesečnog iznosa za plaće zaposlenika
 Davor Pongračić / Cropix

Zagrebačka gradska skupština u kojoj većinu čine zastupnici gradonačelnika Milana Bandića te stranke HSLS i HSS danas je donijela odluku koja će zauvijek promijeniti Zagrebački holding – izdvajanjem sedam podružnica u trgovačka društva otvoren je put prema privatizaciji tvrtki koje Zagrepčanima odvoze smeće, održavaju stambene zgrade i iznajmljuju tržnice.

Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, AGM, Robni terminali, Stanogradnja i Tržnice, prema našim saznanjima, do kraja godine bit će ponuđeni zainteresiranim investitorima na javnom natječaju, dok će Vodoopskrba i odvodnja ostati u vlasništvu Grada Zagreba.

U nova trgovačka društva bit će prenesen samo dio dugotrajne imovine i opreme, pa se tako vrijednost novih poduzeća kreće između najnižih osam do najviših 125 milijuna kuna.

Tako bi početna (najniža) cijena na budućem natječaju, prema planu Uprave Zagrebačkog holdinga, za GSKG mogla biti 19,5 milijuna, Čistoće 54,5 milijuna, Tržnica 13,8 milijuna, Stanogradnje 124,8 milijuna kuna, Robnih terminala 9,2 milijuna a AGM-a 8,7 milijuna kuna.

Drugim riječima, prodajom šest zagrebačkih tvrtki Holding bi mogao zaraditi samo 230 milijuna kuna, što je tek nešto više novca od iznosa koje gradska megatvrtka svaki mjesec izdvaja za plaće svojih zaposlenika (oko 150 milijuna kuna).

No, osim svježeg novca, uvjereni su u Holdingu, prodaja trgovačkih društava trebala bi Gradu Zagrebu osiguravati sigurne prihode: recimo, budući vlasnik Čistoće morat će Holdingu plaćati odlaganje otpada i najam opreme, a Gradu Zagrebu koncesiju. S druge strane, može postojati bojazan da će se novoj Čistoći u privatnim rukama značajno povećati rashodi, pa se otvara prostor za ozbiljno povećanje cijena komunalnih usluga.

Bruno Konjević / Cropix

Gradonačelnik Milan Bandić i šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić

Dio naših sugovornika s kojima smo razgovarali u Gradskoj skupštini, smatra da je pogubno tvrtke ponuditi po tako niskoj cijeni i da izdvajanje tvrtki nije utemeljeno na studijama opravdanosti, predsjednik Uprave Slobodan Ljubičić Jutarnjem kaže da je pri prijenosu imovine na nova trgovačka društva osobito vodio računa o zaposlenicima tih tvrtki.

- Naša želja je, a odlučit će zastupnici u Gradskoj skupštini, da se radnicima u poduzećima ponudi mogućnost kupnje udjela u budućim tvrtkama. A to će im biti znatno lakše ako poduzeće, na primjer, vrijedi milijun, a ne 50 milijuna kuna – kaže Ljubičić.

Ljubičić također odbija svaku pomisao da su budući vlasnici tvrtki unaprijed poznati. Na pitanje o konkretnim vlasnicima o kojima se glasno pričalo po hodnicima Gradske skupštine samo se križa i odgovara: u ime oca i sina.

- Strateški partner ili vlasnik bit će isključivo onaj tko će na javnom natječaju ponuditi najvišu cijenu – kaže Ljubičić.

Treba reći da će ovim izdvajanjem sedam tvrtki Zagrebački holding imati 7857 radnika, dok će ugovori za 3759 radnika biti preneseni u nova društva s istim pravima iz kolektivnog ugovora. Također, priprema ovih sedam podružnica i njihova statusna promjena u trgovačka društva, samo su uvod u rasprodaju Zagrebačkog holdinga. Nakon prvog vala, uslijedit će još nekoliko serija izdvajanja podružnica, a naposljetku će Zagrebački holding, doznajemo, činiti samo Vodoopskrba i odvodnja, Gradska plinara, ZGOS (odlaganje otpada) i ZET.

Bruno Konjević / Cropix

Pavle Kalinić i Milan Bandić na sjednici Gradske skupštine

Osim sanacije stanja u Holdingu, kao jedan od najvažnijih razloga za privatizaciju su, navode gradski zastupnici, i EU direktive prema kojima Grad Zagreb, odnosno lokalna samouprava ne može subveniconirati tržišne (ili je njihovo subvenciniranje nepovoljno) već samo komunalne djelatnosti.

I Ljubičić i Bandić jučer su naglasili da treba djelovati jer vremena nema i da Holding treba spasiti.

- Holding je na aparatima. Ja sam osam dana bio u komi, nisam znao za sebe. Ali sam rekao svojim kolegama koji su mi došli u posjetu, da se raduju jer ću se vratiti. Šalio sam se u tim teškim trenucima na svoj račun, da ojačam. Holding je pacijent, kao što sam i ja bio, na aparatima. Mi nemamo vremena, i nemojmo oklijevati. Ja razumijem vas iz oporbe, ali vi ste imali četiri godine i vaš je eksperiment propao. Mi smo dobili mandat da vodimo ovaj grad, i mi u Zagrebu ćemo to prvi napraviti. To Vladu tek čeka – poručio je Bandić zastupnicima prije samog glasovanja.

Naposljetku je prijedlog pretvaranje podružnica u trgovačka društva usvojen sa 25 glasova za i 21 protiv. Protiv su zajedno bili SDP, HNS i HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:46