DVOGODIŠNJA ISTRAGA

Podignuta optužnica protiv izvođača radova u Kupskoj

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Zbog opasnog izvođenja radova u Kupskoj ulici podignuta je optužnica protiv devet osoba i tri tvrtke, Tehnike, Conexa i Interkonzaltinga.

Nakon dvogodišnje istrage optužnica je podignuta protiv glavnog projektanta Nenada Bacha, odgovornog za osiguranje građevinske jame Davorina Lovrenčića, nadzornika Antuna Szavitza Nossana, inženjerke Tehnike Marije Perić, voditelja radova Gabrijela Kostanjevečkog, nadzornih inženjera Tončija Glavinića i Zorana Petanjeka, glavnog nadzornika Harija Vladovića Relje, te inženjera Građevinskog fakulteta Saše Mehe Kovačevića.

Tereti ih se da su tijekom gradnje HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom, od 20. ožujka do 23. rujna 2007., izvodili i nadzirali radove prema izvedbenom projektu koji nije ispunjavao sigurnosne zahtjeve i nije bio u skladu s glavnim projektom zbog čega se urušila ulica i obiteljska kuća na broju devet. Nastala šteta procijenjena je na oko 17 milijuna kuna, a bili su ugroženi i životi stanara Kupske.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Prekršajnog suda, donesenom 30. studenog 2007., tvrtke Conex, Tehnika i Interkonzalting kažnjene su sa po 100 tisuća kuna, dok su odgovorne osobe u tim tvrtkama kažnjene sa po deset tisuća kuna. Uz to je sud Tehnici i Conexu sud zabranio rad na četiri mjeseca.

HEP je u međuvremenu zbog recesije odustao od gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:51