TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Poduzetnik koji se ubio, dva puta nam je banuo u Gradsku upravu i tražio novac‘

‘Gospodin je pokušao doći do naplate svojih potraživanja, izložio je svoje probleme, a zamjenik ga je uputio na gradska poduzeća.‘
Tomislav Tomašević
 Marko Todorov/Cropix

Poduzetnik Nenad Bukovac, koji je prošli tjedan počinio samoubojstvo, a navodno je bio uključen u makinacije s poslovima na gradskim grobljima i povezan s uhićenim bivšem šefom Gradskih groblja Patrikom Šegotom, dva puta je nenajavljen banuo u urede Gradske uprave netom prije nego li si je oduzeo život.

Potvrdio je to danas gradonačelnik Tomislav Tomašević na presici za vrijeme pauze sjednice Gradske skupštine. Prema riječima Tomaševića, preminuli je poduzetnik banuo u ured zamjenika gradonačelnika Luke Korlaeta gdje je izložio svoje probleme.

- Žao nam je zbog toga. Gospodin je pokušao doći do naplate svojih potraživanja, izložio je svoje probleme, a zamjenik ga je uputio na gradska poduzeća. Poslije je, kako smo doznali, došla informacija da dokumentacija o tim poslovima ne postoji, rekao je gradonačelnik Tomašević. Nije htio komentirati kako to da dokumentacija ne postoji, niti je spominjao konkretni iznos koji je poduzetnik potraživao.

'Dva puta uletio'

Na pitanje je li preminuli poduzetnik već tada pokazivao znakove psihološke rastrojenosti koja bi ga nagnala na to da digne ruku sam na sebe, gradonačelnik nije htio spekulirati, ali je napomenuo da je dva puta uletio u urede zamjenika iznenada i nenajavljeno.

- Ne postoji grad u Hrvatskoj u kojoj su ovakva uhićenja zabilježena u vrijeme tranzicije vlasti. Doslovno, prvo kada ujutro dođemo na posao mi moramo provjeriti je li netko iz gradskih poduzeća uhićen ili je na poslu - istaknuo je Tomašević.

Podsjetimo, u srijedu rano ujutro uhićeni su bivši direktor te Holdingove podružnice Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota, a osim njihovih stanova i poslovnih prostora policija je tijekom dana pretraživala i stanove još nekih Šegotinih suradnika. Šegotu koji je direktor groblja bio nepune dvije godine, od kraja 2018. pa do listopada 2020., policija i USKOK sumnjiče da je poduzetniku Nenadu Bukovcu pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat gradio kuću s bazenom na Krku te još platio oko 670.000 kuna.

Osim o pitanjima koja se tiču istraga Uskoka, Tomašević je pričao i o glasanju u Gradskoj skupštini, konkretno o stečajnom planu Gredelja.

- Rekli smo prvi dan da ćemo biti pristojna i skromna vlast koja služi građanima i tako se želimo ponašati. Sve ove zastupnike je netko izabrao i ja to poštujem. Ne želim se spuštati na razinu vrijeđanja zastupnika, rekao je Tomislav Tomašević na konferenciji za medije, piše N1.

Podržali ih Most i DP

Na pitanje kako to da će Domovinski pokret i Most podržati većinu prijedloga na Dnevnom redu, rekao je: - Drago mi je da je ova prva točka na prvoj sjednici jednoglasno usvojena, vezano uz stečajni plan Gredelja, to je jedno od važnijih pitanja. Zahvaljujem i Ministarstvu financija koje nam je dalo mišljenje da možemo to napraviti kao Grad Zagreb, da smo stavili to kao točku za hitni postupak, nije bilo rasprave. Ako imamo komunikaciju iz poštovanja u javnom interesu, bez ideološkog prepucavanja, možemo postići konsenzus oko takvih točaka, poručio je Tomašević pa nastavio o Gredelju.

- Zagreb je glasao za stečajni plan prema kojem će Zagreb dobiti 20% potraživanja. Da stečajni plan ne prođe, Zagreb se ne bi uopće naplatio, a 400 radnika bi izgubilo posao. Oko 90% radnika podržava ovakav stečajni plan, nastavak proizvodnje ide dobro, slovački partner je doveo do poboljšanja, dodao je.

- Čitate li sve što potpisujete? Dnevno navodno potpisujete i preko 100 dokumenata, pitala je novinarka gradonačelnika.

- Naravno da čitam, to je dio mog posla. Neke dokumente i odbijam potpisati iz prve i tražim dodatna objašnjena.

Novinari su ga pitali i vjeruje li ikome u Gradskoj upravi osim svojim zamjenicima.

- U tranziciji vlasti to je dosta zanimljiva situacija u kojoj zaposlenici i ja trebamo steći međusobno povjerenje, rekao je Tomašević i dodao kako ga je s nekim zaposlenicima već i postigao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:01