NOVA SNIMKA

Pogledajte dramatični trenutak kada je Zeleni val ‘nestao‘ u prašini: ‘O Bože mili!‘

Skela i vijenac koji su se srušili na Klaićevu ulicu šokirali su slučajne prolaznike, kao i one koji žive nedaleko lica mjesta

Trenutak kad se urušila skela i dio zgrade u Klaićevoj

 Screenshot/vatrogasci 193/

Prava drama odvijala se u utorak oko 12.30 sati u zagrebačkoj Klaićevoj ulici gdje je došlo do urušavanja zgrade, odnosno dijela vijenca s krova Muzeja za umjetnost i obrt koji je trenutno pod konstrukcijskom obnovom. Došlo je i do urušavanja građevinske skele s materijalom koji se na njoj nalazio. Sve je završilo na nogostupu te se nad ulicu nadvio veliki oblak dima.

Građevinska skela u dužini 20 metara i zid zgrade površine 20 x 1,5 metara doslovno su "potonuli". Cigle su se stropoštale po drveću, razbile nekoliko prozora muzeja i oštetile pet parkiranih automobila. No, srećom nitko nije stradao. Na teren su po incidentu izašli vatrogasci s tri vozila i policija.

Na društvenim mrežama sada se pojavila nova snimka na kojoj se vidi trenutak urušavanja skele i dijela zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. Video je objavljen na Facebook stranici Vatrogasci 193, a na njoj se čuje kako netko od očevidaca govori: "O Bože mili".

- Pao je dio vijenca na Klaićevu ulicu i povukao sa sobom građevinsku skelu. Drago mi je da nema ozlijeđenih, prostor je bio ograđen i spriječen promet pješaka. Oštećeno je pet vozila, ali će šteta biti pokrivena zbog police osiguranja koju ima izvođač - rekao je ispred Muzeja za umjetnost i obrt zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet.

Nastavio je kako je na terenu Krim policija jer se ugrozio život građana i radnika od kojih trenutno uzimaju izjave. Većina njih koji su radili u trenutku nesreće su strani državljani.

- Ova je zgrada izgrađena 1888., stara je zidana konstrukcija i kao takva je teška za isplanirati i izvesti obnovu. Kad je maknuto krovište ispod je ostao vijenac, element od 80 cm, koji je osjetljiv za postupanje. Istraga će pokazati što se dogodilo - konstatirao je Korlaet.

image

U Klaićevoj se urušio dio zgrade zajedno sa skelom

Darko Tomas/Cropix

Radove provodi troje ponuditelja

Kazao je i kako radove provodi zajednica troje ponuditelja koja je odabrana natječajem javne nabave. Prijavili su se s dobrim referencama pa, navodi dogradonačelnik, trenutno nema razloga vjerovati da se radilo o pogrešci. Riječ je o tvrtkama Veselčić d.o.o., Lunkor d.o.o. i Reliance d.o.o. koji su sklopili ugovor vrijedan skoro 66 milijuna kuna od kojih se polovica financira iz Fonda solidarnosti EU. Kraj radova na prvoj fazi obnove muzeja očekuje se krajem lipnja ove godine.

Luka Korlaet je rekao i kako će se će se zaštitna ograda, koja je do sada priječila prolazak pješacima, nakon incidenta postaviti na sam rub kolnika te se na parkirna mjesta, gdje su danas oštećeni automobili, više neće moći parkirati.

- Grad je postao veliko gradilište i ovakvi incidenti će se, možda, nažalost, događati - zaključuje zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

image

U Klaićevoj se urušio dio zgrade zajedno sa skelom

Darko Tomas/Cropix

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, je također ustvrdio kako ne zna uzrok urušavanja.

- Moramo uzeti u obzir da je zgrada stara i da je tek sada krenula prava obnova. Je li došlo do neke pogreške, to ćemo tek saznati - otkrio je dodavši da je u petak bio na tom istom krovu i tada se sve činilo kao da je pod kontrolom.

Naglasio je kako su se u zgradi tijekom nesreće nalazili jedino građevinski radnici, dok je sav muzejski fundus uklonjen pred početak radova.

‘Najednom se čulo stropoštanje, vika i cika‘

Skela i vijenac koji su se srušili na Klaićevu ulicu u centru Zagreba šokirali su slučajne prolaznike, kao i one koji žive nedaleko lica mjesta.

- Ja sam u šoku. Najednom se čulo neko stropoštanje, vika i cika. Kad sam pogledala kroz prozor vidjela sam samo veliki oblak prašine i aute kako nasred ulice stoje i trube pod sva četiri žmigavca. Da je bilo samo pola sata kasnije, tom ulicom prolazi veliki broj djece jer su u neposrednoj blizini dvije srednje škole odnosno Škola primijenjene umjetnosti i V. gimnazija - rekla je za Jutarnji jedna stanarka Klaićeve.

Požalila se i da su stanari tijekom radova svjedočili jurnjavi kamiona koji su dolazili na gradilište i neoprezno skretali.

- Jako se čulo kad je palo. Bio sam u blizini pa sam došao. Vidio sam i radnike kako su gore na krovu i nešto radili i nadam se da nitko nije ozlijeđen - rekao je Jutarnjem prolaznik koji je vidio urušavanje.

image

U Klaićevoj se urušio dio zgrade zajedno sa skelom

Darko Tomas/Cropix
image

U Klaićevoj se urušio dio zgrade zajedno sa skelom

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:39