PRIPREME ZA BLAGDANE

POGLEDAJTE GDJE MOŽETE NABAVITI NAJJEFTINIJE BOROVE Usporedili smo cijene, jer danas je počela prodaja božićnih drvaca na čak 57 lokacija u Zagrebu

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prodaja božićnih drvaca službeno počinje danas na 57 lokacija i 158 prodajnih mjesta diljem grada. Obišli smo jučer neke najatraktivnije lokacije i provjerili kako se kreću cijene po četvrtima, tržnicama i u trgovačkim centrima.

Na Trgu Franje Tuđmana metar smreke prodaje se po 50 kuna, a jelu je moguće naći već za 100 kuna po metru. Ovisno o visini stabla, cijene mogu doseći i do 700 kuna za stablo od 7 metara.

U supermarketima plastično božićno drvce može se naći za 50 do 250 kuna, dok se u vrtnom centru odrezane smreke i jele prodaju po 150, a žive od 350 do 500 kuna. Osim u centrima, tržnicama i na raznim lokacijama u gradu, drvca je moguće naći i na internetskim oglasima gdje su cijene podjednake onima u vrtnim centrima, odnosno, oko 150 do 200 kuna.

Svježina stabla

Na što građani trebaju paziti kako bi odabrali najbolje drvce za Božić, za savjet smo pitali Frana Poštenjaka, sveučilišnog bachelora hortikulture, koji za sebe kaže da je prvi hrvatski doktor za stabla.

Ranko Šuvar / CROPIX
Fran Poštenjak

- Estetski element je obično glavni u odabiru stabla, ali važnije je uzeti u obzir svježinu stabla i pitati prodavača kako je skladišteno. To ćete saznati ako lagano prođete rukom po iglicama, a ako one ne opadaju, a grančice su pritom savitljive, ali ne i krhke, znači da je stablo svježe. Važno je uzeti u obzir i dimenzije stabla kako ga ne bi trebali kasnije rezati. Također, treba paziti gdje se stablo postavlja. Treba izbjegavati radijatore i izvore topline zbog požara, a važno je i provjeriti nakit i njegovu ispravnost - rekao je Poštenjak, vlasnik tvrtke Arboring iz Jastrebarskog.

I ove godine najviše su u ponudi obična i srebrna smreka i nordijska jela. Smreke su jeftinije, ali im brže opadaju iglice, no Hrvati ipak više vole jele.

- Ove godine smreke uopće nećemo prodavati jer su lani slabo išle. Obično se gleda visina i gustoća granja, a jela se prodaje od 150 kuna po metru pa do maksimalno 300 kuna - rekao je Dino Slijepčević koji drvca prodaje na Trgu Franje Tuđmana.

Lošija prodaja

Malo dalje od mjesta na kojem on prodaje, smjestila se i umirovljenica Ana koja se prodajom božićnih drva bavi već 23 godine.

- Kad sam tek počinjala, u 90-ima, ljudi su znali čekati u redu da kupe bor, a prodavala sam i do 400 drvaca do Božića. Sad je drukčije. Jedva ih prodam 200, a pred Božić cijene spuštam i do 50 posto - rekla je Ana.

Drvca koja prodaje su iz Bedekovčine, Krapine i Like, smreke prodaje po 100 kuna, polusilber od 150 do 500 kuna, a jele od 150 pa do 800 kuna.

Po svoje božićno drvce jučer su otišli i Paola Negovetić i njezin djed. Kupnja nije dugo trajala jer su točno znali što traže.

- Treba biti simetrična, dovoljno visoka, zelena, a ne bijela jer ne volim srebrne smreke. Jako sam uzbuđena zbog Božića i nisam mogla čekati više ni dana da odem u kupovinu - rekla je Paola koja je s djedom kući otišla s nordijskom jelom.

Cijeli dan

Za one koji ipak žele čekati da cijene “padnu”, ostaje im još tjedan dana, a najveća navala, kao i svake godine, očekuje se tik pred Božić.

- Prodaja počinje danas i trajat će do Badnjaka u svim gradskim četvrtima kako bi i stariji sugrađani mogli naći drvce u neposrednoj blizi svog doma. Cijene će formirati prodavači, a varirat će ovisno o danima, s tim da će bliže Božiću biti jeftinije. Građani će drvca moći kupiti svaki dan od 0 do 24 jer će prodavači uvijek biti na lokaciji kako bi čuvali stabla koja prodaju - rekao je Miro Pupić Bakrač iz Tržnica Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:32