MEGAPROJEKT

Pogledajte prvu probnu vožnju na novoj sljemenskoj žičari, još malo i otvara se za javnost!

Vožnja od donje do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta, brzinom od 20 km/h
Sljemenska žičara
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon dugo godina grad Zagreb ponovno će dobiti funkcionalnu žičaru koja se od Gračana penje Medvednicom sve do Sljemena.

Naš fotoreporter Goran Mehkek u utorak je snimio probne vožnje na novoj žičari čije će službeno otvorenje biti prilikom održavanja Snježne kraljice, to jest utrka za Svjetski kup u skijanju, koja se održava početkom siječnja iduće godine.

Cijela žičara bit će duga pet kilometara, a imat će 84 kabine s po deset sjedećih mjesta. U jednom satu moći će prevesti čak 1500 putnika, što je veliki napredak u odnosu na staru žičaru koja je prevozila 350 ljudi na sat u 90 kabina s četiri mjesta.

image
Probna vožnja sljemenske žičare
Goran Mehkek/Cropix

Vožnja od donje do gornje postaje trebala bi trajati 16 minuta, brzinom od 20 km/h. Kabine će biti opremljene grijanim sjedalima, rasvjetom i bežičnim internetom (Wi-Fi).

image
Probna vožnja sljemenske žičare
Goran Mehkek/Cropix

Izgradnja nove Žičare započela je u siječnju 2019. godine. Odlukom zagrebačke Gradske skupštine, Grad Zagreb je za upravitelja Žičare Sljeme odredio trgovačko društvo ZET d.o.o. čime je ta tvrtka preuzela i obvezu financiranja kompletne investicije. Tada je navedeni iznos investicije bio 537 milijuna kuna.

image
Probna vožnja sljemenske žičare
Goran Mehkek/Cropix

No, zastupnik gradske skupštine Renato Petek tvrdi da je trošak velikog i dugo najavljivanog projekta narastao na 597 milijuna kuna bez PDV-a. Ako se tome pridoda više od 112 milijuna kuna kamata po kreditu koji će se vraćati sljedećih 15 godina, troškovi se penju do iznosa od 709 milijuna kuna, poručio je početkom mjeseca Petek.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:24