IMAJU ČAK ŠEST KAMERA

Pogledajte specijalne automobile zagrebačke megatvrtke kojima se kontrolira parkiranje u metropoli

Dva takva automobila mogu u jednoj smjeni provjeriti i do pet tisuća automobila
 Boris Kovacev/Cropix

Fotoreporteri Cropixa snimili su automobil Zagrebačkog holdinga koji sustavom za prepoznavanje registarskih oznaka kontrolira imaju li parkirana vozila plaćenu parking kartu.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Naime, dva automobila opremljena kamerama, Toyote Corolle Hybrid, već pola godine pomažu Zagrebparkingu u kontroli naplate parkiranja. Dva takva automobila mogu u jednoj smjeni provjeriti i do pet tisuća automobila, dok kontrolori pješaci u jednoj smjeni mogu provjeriti oko 700 vozila, piše HRT.

Ovi su se automobili na zagrebačkim ulicama pojavili krajem 2023. godine. Na krovu imaju konstrukciju u kojoj se nalazi šest kamera, sa svake strane po tri. Sustav očitava registarske oznake automobila pri brzini vožnje od oko 40 km/h.

Te su kamere povezane sa sustavom za očitanje registarskih oznaka, no na kraju podaci dolaze na uređaj kontroloru parkiranja koji ih mora provjeriti.

- Ti podaci mu dolaze na uređaj, gdje on automatski vidi registracije koje su u naplati, kojima je istek naplate i koji nisu platili. I onda to sankcionira, pojasnio je za HRT Renato Mišetić iz Zagrebparkinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:34