IDEJA ZA PET

POKRENULE ORIGINALAN BIZNIS 'Dale smo otkaz i sada od krađe čuvamo tuđe bicikle'

Inspirirao nas je prijatelj koji je ostao bez čak dva bicikla
 Ronald Goršić/CROPIX

S dolaskom toplijih dana mnogi se odlučuju ostaviti automobile u garaži i zamijeniti ih biciklom. No, priznajte i sami, koliko ste puta tijekom radnog vremena s prozora provjeravali je li vaš dvokotačni ljubimac još uvijek ispred firme, ili se niste mogli opustiti sjedeći na nekoj od brojnih gradskih terasa jer ste jednim okom cijelo vrijeme “škicali” ne mota li se oko vašeg bicikla zavezanog za stupić kakav sumnjivac?

Tako su razmišljale i dvije djevojke, Maja Pleša i Ivana Perišić, koje su odlučile dati otkaz i otvoriti prvi zatvoreni čuvani parking za bicikle u Zagrebu - Lanac za bicikle.

- Dugo smo radile u jednoj marketinškoj agenciji, a na pokretanje vlastitog biznisa inspirirao nas je prijatelj, redatelj Ivan Sikavica. On je strastveni biciklist i nakon što su mu već ukrali dva bicikla, sada se po gradu vozi na biciklu s puknutim pedalama, a one kvalitetne bicikle drži doma - priča Ivana.

Maja dodaje i kako su u jednoj studiji Europske komisije naišle na podatak da 25 posto ljudi uopće ne vozi bicikle jer se boje krađe. Kada su u gradu, ljudi, kaže, postaju zarobljenici vlastitog bicikla jer ga nigdje ne mogu ostaviti bez nadzora.

Njihov čuvani parking, koji se otvara u petak, nalazi se u samom centru grada, u Obrtničkom prolazu 1, a radno vrijeme mu je svaki dan od 8 do 23 sata. Cijena čuvanja bicikla iznosi 2 kune po satu, a postojat će i mogućnost kupnje mjesečne karte, čija će cijena, ističu, biti niža od one za mjesečni pokaz ZET-a.

Na parkiralištu ima mjesta za 70 bicikala, a svi vise na kukama koje je izradio inovator Marin Radovan, dobro podnose opterećenje i, što je najvažnije, ne oštećuju žbice. U prostoru će biti zaposlen i djelatnik koji će obavljati manje popravke na biciklima, kao što je krpanje gume.

S obzirom da je traženje parkinga u gradu noćna mora svakog vozača automobila, biciklisti će od sada toga biti pošteđeni, a ovaj projekt ne samo da potiče ekološku svijest već se nameće i kao zahvalno urbanističko rješenje problema parkinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:43