SNIMKA AKCIJE

Policija: Bili smo humani prema uhićenima

Policija tvrdi da je dosad poduzela 1585 akcija poput ove na Cvjetnom trgu, u kojoj je asistirala komunalnim redarima
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - U akciji uhićenja prosvjednika u Varšavskoj ulici sudjelovao je 41 temeljni policajac i 29 interventnih, kažu u PUZ-u. Službenu snimku akcije policija je javno objavila kako bi pokazala da se prema aktivistima postupalo humano i bez fizičkih napada.

Komunalci molili aktiviste

Na snimci koja traje 30-ak minuta komunalni redar u pratnji policajaca prilazi jednom od kontejnera i moli petero aktivista koji su spavali na krovu da siđu kako bi ga uklonili. Oni se umjesto toga vežu i ruke guraju u metalne cijevi. Policajci ih miču s krova preko policijske marice i bez povišenih tonova sa strpljenjem ih pokušavaju osloboditi iz cijevi u koje su gurnuli ruke.

- Boli me - u jednom trenutku kaže aktivistica. - A zašto si se onda vezala? - odgovara joj policajac, dok ih ostali miču od kontejnera. Sa strane stoje zapovjednici akcije i upozoravaju interventne policajce da budu oprezni i da uspore.

Nakon toga pile ulaz u kontejner u kojemu se nalazilo 12 prosvjednika, među njima i Urša Raukar, i nakon kratkih pregovora jednog po jednog vade ih van.

Na ruke im ne stavljaju metalne lisice, već ih vežu plastičnim.

- Postupali smo po članku 7. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima po kojemu na zahtjev nadležnih tjela i sudova moramo asistirati komunalcima. Iako je ovo prva ovakva velika akcija u kojoj nam je pružan pasivni otpor, dobro smo se pripremili. Inače, po članku 7. samo lani smo postupali 1585 puta - rekao je načelnik sektora policije PUZ-a Dubravko Teur.

Dodao je kako su već 5. veljače, kad su u Varšavsku postavljeni kontejneri bez dozvole, komunalni redari od njih usmeno tražili asistenciju.

- No, odbili smo jer smo čekali pismeno rješenje koje je stiglo tri dana kasnije i u kojemu je bilo rješenje nadležnog gradskog Ureda. Akciju smo proveli po noći jer smo sigurnosnom procjenom utvrdili da tada nećemo stvarati gužve i nepotrebne probleme u centru grada. Nitko u akciji nije ozlijeđen - rekao je Teur i demantirao glasine po kojima su policijski službenici prisluškivali aktiviste.

‘Upitan legitimitet akcije’

Policijsku akciju kratko je komentirao i odvjetnik Veljko Miljević, koji smatra kako je akcija uhićenja aktivista Zelene akcije i Prava na grad krajnje neuobičajena.

- Gledamo li formalno, policija je čak mogla reagirati na ovaj način. Ali ovo što je rano ujutro učinjeno u Varšavskoj ulici, sasvim je neuobičajeno. Krajnje je upitan legitimitet akcije u kojoj policija pritvara mirne aktiviste koji su prijavili prosvjed i bore se za ljudska prava te ih privodi u marici. Očito je da se tu radilo o zaštiti određenih interesa koji su sve vidljiviji - kratko je prokomentirao Miljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:58