SIGURNOST NA VISINI

Policija objavila važne informacije o utakmici Dinamo - Rijeka, u gradu je na snazi posebna regulacija prometa

Organiziran prihvat gostujućih navijača na NP Lučko, a od 6 sati do ponoći važi posebna regulacija prometa u gradu

ilustracija

 Lucija Ocko/Cropix

Zagrebačka policija spremna je za večerašnji nogometni sraz SuperSport finala Kupa između GNK Dinamo i HNK Rijeka na stadionu Maksimir u Zagrebu. Utakmica koja počinje u 19 sati proglašena je utakmicom visokog rizika i sukladno tome će se provoditi tijekom cijelog dana sve mjere sigurnosti i to s dovoljnim brojem policijskih službenika jer se očekuje veliki interes gledatelja i planirani dolazak većeg broja gostujućih navijača.

- U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira tijekom putovanja na utakmicu i povratka, kao i neometanog odigravanja nogometne utakmice, policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika - kažu iz PU zagrebačke koja je i ovoga puta za sve posjetitelje, ali i za građane metropole, izdala niz uputa i preporuka.

Također će sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima - prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice - audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu kao i na prilaznim pravcima.

- Ulazi u stadion Maksimir bit će otvoreni u 17.30 sati (za tribine zapad i sjever), a od 17 sati za tribinu jug predviđenu za smještaj gostujućih navijača, stoga pozivamo posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da, ukoliko su u mogućnosti, koriste javni prijevoz radi izbjegavanja gužve. Imajte na umu posebnu regulaciju prometa koja će biti na snazi na području grada Zagreba, posebice oko stadiona.

- Organizator će, u suradnji s policijskim službenicima te sukladno prethodnoj suglasnosti Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, kao i Rješenju Policijske uprave zagrebačke, uspostaviti posebnu regulaciju prometa na način da će od 6 sati do ponoći za sav promet biti zatvoreno:

- parkiralište ispred zapadne tribine stadiona Maksimir,

- prostor bivše tržnice Borongaj,

- poligon za obuku vozača Borongaj,

- parkiralište od spomenika Bacača diska do zapadnoga parkirališta stadiona Maksimir.

Obavijest za gostujuće navijače:

Ulazi u stadion za tribinu jug, za gostujuće navijače, bit će otvoreni od 17 sati.

Prihvat gostujućih navijača na NP Lučko predviđen je od 14 sati, a navijači koji stignu do 16 sati na NP Lučko bit će pravovremeno prepraćeni do tzv. "sterilne zone" stadiona Maksimir. Zbog pojačanog prometa, aktivnosti prihvata i okupljanja navijača provodit će se iza naplatnih kućica, kako bi se izbjeglo dodatno opterećenje protočnosti prometa izlaska s autoceste.

Parkiralište za gostujuće navijače organizator je osigurao na prostoru poligona za obuku vozača Borongaj i prostoru bivše Tržnice Borongaj.

image

Zagreb, 251022.
Stadion Maksimir.
Utakmica GNK Dinamo - AC Milan, 5. kolo Lige prvaka, skupina E.
Na fotografiji: interventna policija ispred stadiona Maksimir.
Foto: Dami Krajac/CROPIX

Damir Krajac/Cropix

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion redarska služba provodi sigurnosne provjere. Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

- unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

- unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

- paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

- maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

- unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

- pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor te prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

- bacanje predmeta u natjecateljski prostor i boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Iz policije apeliraju opetovano da će sva uočena protupravna ponašanja biti sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i drugim zakonima. Pa tako, primjerice, ući u stadion neće moći posjetitelji pod utjecajem alkohola, osobe koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu, posjetitelji koji budu posjedovali zabranjene predmete kao i osobe za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:21