STROŽA KONTROLA

Policija privremeno ograničila kretanje i prometovanje Trgom svetog Marka

U štićenu zonu mogu ući zaposlenici Hrvatskog Sabora i Vlade RH te osobe koje dokažu opravdan interes
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon okušaja ubojstva policajca pred zgradom Vlade, zagrebačka policija je, kako se navodi u objavi na službenim stranicama, od ponedjeljka 12. listopada 2020. godine privremeno ograničila pristup i kretanje Markovim trgom, a sukladno članku 51. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

- Ograničenje pristupa i kretanja odnosi se na prostor Trga svetog Marka između objekata Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji je ograđen fizičkim preprekama, dok će na pristupnim pravcima policijski službenici obavljati kontrolu osoba te provjeravati opravdanost razloga njihovog ulaska u štićenu zonu.

Time dio Markovog trga postaje zona u kojoj je privremeno ograničen pristup ili kretanje koje će trajati do implementacije odgovarajućih sustava tehničke zaštite za zaprječivanje kretanje osoba i vozila, a u štićenu zonu mogu ući zaposlenici Hrvatskog Sabora i Vlade RH te osobe koje dokažu opravdan interes (npr. dostava, osobe s poslovnim obvezama).

Stanari

Vezano uz kretanje sugrađana – stanara navedenog područja, izvješćujemo kako im je omogućen pristup stambenim prostorima i kretanje u zoni uz provođenje kontrole na pristupnim pravcima.

Turistička razgledavanja i vjerska okupljanja

Za turističke posjete, bez ikakvih ograničenja dostupan je dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan prostora na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje, dok će sudjelovanje u vjerskim obredima biti omogućeno vjernicima nakon provedene kontrole osoba.

Javna okupljanja temeljem Zakona o javnim okupljanjima

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu, dok će policijski službenici obavljati kontrolu i pregled sudionika na kontrolnim punktovima prilaznih pravaca.

Ograničenja kretanja na dijelu Trga svetog Marka bit će na snazi do implementacije odgovarajućih trajnih sustava tehničke zaštite za onemogućavanje neovlaštenog ulaska osoba i vozila, odnosno dok se ne postignu prihvatljivi sigurnosni uvjeti na navedenom prostoru. 

Promet motornih vozila 

Regulacija prometa motornih vozila na Trgu Svetog Marka se nije mijenjala.

Prema sadašnjoj regulaciji promet se u užoj zoni Trga Svetog Marka odvija kao i do sada na sljedeći način:

Prilaz iz Ćirilometodske dozvoljen je prometnim znakom na južni kolnik Trga Svetog Marka, potom u Kamenitu ulicu i dalje u Opatičku ulicu.

Prilaz iz Basaričekove i Ulice 29.X.1918. dozvoljen je prometnim znakovima na sjeverni kolnik Trga Svetog Marka, a potom u Ulicu Brezovačkog te u Mesničku ulicu.

Na istočnom i zapadnom kolniku Trga Svetog Marka, kao i do sada, prometuju službena vozila s posebnom dozvolom - navodi se u priopćenju policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. listopad 2020 01:31