ŠTEDNJA NA FAKULTETIMA

Politologija bez demonstratora, Filozofski štedi na WC papiru

Ministarstvo je za 4,4 posto smanjilo proračun Sveučilištu u Zagrebu, zbog čega fakulteti posluju na rubu likvidnosti. Zbog krize najviše ispaštaju studenti jer se učestalo smanjuje kvaliteta nastave
 Sandra Šimunović / CROPIX

Gospodarska kriza uvučena u sve pore društva jasno se osjeća i u akademskoj zajednici, a zbog smanjenja proračuna Sveučilištu u Zagrebu za 2010. godinu od 4,4 posto u odnosu na 2009., većina fakulteta primjenjuje oštre mjere štednje.

Dekani su svjesni teške situacije pa pokušavaju na sve načine smanjiti rashode. Jedni ukidaju demonstratore, drugi štede na toaletnom papiru, treći smanjuju naknade profesorima i reduciraju terensku nastavu, a neki ukidaju predujam na putne naloge. Zbog toga najviše ispaštaju studenti jer se time smanjuje kvaliteta nastave.

Štednja na sve strane

Fakultet političkih znanosti i Fakultet prometnih znanosti ukinuli su tzv. demonstratore, studente koji su pomagali profesorima u nastavi, čime je dekan FPZG-a, dr. sc. Vlatko Cvrtila, uštedio oko 200.000 kuna.

Taj fakultet od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa još nije dobio novac za diplomski studij, zbog čega štede i na drugim stavkama, poput izdavačke djelatnosti.

Slično je i na FPZ-u gdje dekan dr. sc. Ivan Dadić, osim na demonstratorima, štedi i na profesorskim naknadama, što mu je donijelo uštedu od oko milijun kuna. - Ukinuli smo demonstratore, smanjili naknade profesorima na postdiplomskim studijima, a nedovoljno surađujemo i s gospodarstvom, i to dijelom zbog recesije, a dijelom i zbog antimarketinga nakon afere Indeks. Nismo sretni zbog ukidanja demonstratora jer su time najbolji studenti zakinuti, ali drukčije ne možemo - priznao je Dadić.

Jedna od najvećih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj, Filozofski fakultet u Zagrebu, prema riječima dekana dr. sc. Damira Borasa, ne može funkcionirati bez svojih demonstratora koji primaju po 250 kuna na mjesec, pa su odlučili smanjiti njihov broj sa 135 na stotinjak. Osim toga, štede i na telefonima, grijanju, potrošnom materijalu, ali i na toaletnom papiru.

- Ne možemo se tako lako odreći najboljih studenata, pa smo odlučili štedjeti, primjerice, na toaletnom papiru. Shvatili smo da su studenti lani često imali probavne smetnje - našalio se Boras.

Jedino žarulje ostaju...

Krizu su osjetili i studenti Agronomskog fakulteta koji zbog nedostatka novca više nemaju terensku nastavu izvan fakulteta.

- Ne ide se više na Agrokorova imanja, nego pokušavamo organizirati nastavu u skladu s fakultetskim mogućnostima - objasnio je dekan dr. sc. Davor Romić.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, pak, dekan dr. sc. Izvor Grubišić ukinuo je predujam na putne naloge, pa sada profesori naknadu dobivaju tek nakon povratka sa službenog puta. Budući da od novca koji dobiju od Ministarstva pokriju samo 30 posto troškova, pribjegli su i drugim kriznim mjerama.

- Rekao sam djelatnicima da fotokopiraju materijale za nastavu na obje strane papira. Možemo smanjiti i grijanje za jedan do dva Celzijeva stupnja, ali ne mogu izvaditi žarulje iz lustera - zaključio je Grubišić.

Cvrtila: Bolje da ih uopće nema nego da rade besplatno

- Riječ je o 19 najboljih studenata koji su do 1. listopada prošle godine primali naknadu od 1000 kuna. Zbog teške financijske situacije tu smo naknadu smanjili na 700 kuna, a sada smo je bili prisiljeni sasvim ukinuti. Smatrali smo kako nije primjereno da demonstratori rade besplatno i zbog toga smo odlučili da se više nećemo koristiti njihovim uslugama - objasnio je Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:03