MUTNI POSLOVI

‘Pomozite, oteli su nam dva stana! DORH ništa nije poduzeo već 14 mjeseci, pa kako je to moguće?‘

Vlasnici kažu da im se na stanove u centru Zagreba na prijevaru upisao akter iz afere ‘Flajš‘

Riječ je o stanovima koji se nalaze u Bosanskoj ulici na broju 4 (skroz lijevo) i u Primorskoj 27 (lijevo)

 Ivana Grgic, Zeljko Puhovski/CROPIX

Gospođo, molim vas pomozite, upisali su se kao vlasnici na suprugova dva stana u centru Zagreba uz pomoć njegove krivotvorene osobne iskaznice kojom su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i oteli nam nasljedstvo. Jutros su iz stana počeli iznositi naše stvari, kontaktirala je Jutarnji list osoba ženskog glasa koja se predstavila kao supruga suvlasnika dva stana u zagrebačkom centru (podaci poznati redakciji).

Dokumentacija

Na dva dvosobna stana, u Primorskoj i Bosanskoj ulici, uz pomoć ugovora o dosmrtnom uzdržavanju u prosincu 2022. upisao se Oliver Kolobarić, jedan od glavnih optuženih u aferi "Flajš" u sklopu koje je bila uhićena Ana Karamarko. Do samog Kolobarića nismo uspjeli doći, ali njegov odvjetnik tvrdi kako je njegova stranka izigrana te postavlja pitanje postoji li uopće navodni vlasnik iz Slovenije. Novinarka Jutarnjeg lista nije se susrela s vlasnicima stana jer žive u Sloveniji, no telefonski smo razgovarali sa suprugom navodnog vlasnika koja nas je kontaktirala u nedjelju ujutro, a njezine navode potvrdio nam je i predstavnik suvlasnika u toj zgradi, pa i sama dokumentacija.

image

Stan u Bosanskoj ulici

Ivana Grgic/CROPIX

Vlasnikova supruga ispričala nam je kako oni godinama žive u Sloveniji, a na meti mutnih poslova našli su se jer je netko primijetio da su stanovi prazni. Sve su prijavili, a dostavili su nam kaznenu prijavu i tužbu, no zbog sporog sustava predmet nije daleko odmakao. Dostavili su nam na uvid i preslike originalne osobne iskaznice te one za koju tvrde da je krivotvorena i razlika je vidljiva golim okom. Naime, na jednoj je fotografija mršavijeg muškarca, a na drugoj, onoj navodno originalnoj, radi se o znatnije punijoj osobi potpuno drugačijih crta lica. Čak je navodno kriva i godina rođenja na navodnoj krivotvorenoj osobnoj iskaznici.

- Već 14 mjeseci Državno odvjetništvo nije ništa poduzelo, pa kako je to moguće - pita se naša sugovornica koja je kontaktirala i policiju.

U Primorskoj ulici u nedjelju smo zatekli predstavnika suvlasnika (podaci poznati redakciji) koji nam je rekao da je upoznat sa situacijom. Isprva su tijekom 2020. bila dva pokušaja uknjižbe na taj stan, a onda su se u kolovozu 2020. na tom stanu pojavile naljepnice navodnog Ministarstva državne imovine na kojima je pisalo "Ova nekretnina je vlasništvo Republike Hrvatske".

- Kontaktirali smo tad Ministarstvo i oni su opovrgnuli da je to njihova naljepnica te je došao čovjek i utvrdio da to nije njihova nekretnina - prisjeća se predstavnik suvlasnika.

Osobno ga ta situacija uznemirava jer su svi suvlasnici u zgradi u dobrim odnosima.

- Vlasnike tog stana poznajem godinama i znam da žive u Sloveniji. Vlasnik je stan naslijedio od svoje majke. U njemu nitko ne živi, ali oni redovito plaćaju pričuvu i sve, pa čak i sad kad stan više ni ne glasi na njih - priča nam predstavnik suvlasnika koji je uvjeren da se njegovim susjedima pokušava oteti imovina.

Odvjetnik Petar Petrović, koji u tom predmetu zastupa Kolobarića, tvrdi da se sve odigralo potpuno drugačije.

- Bivši vlasnik stana isprva je tražio posudbu novca 160 tisuća eura, a kad mu je moj klijent rekao da nije banka te da se time ne bavi, kroz desetak dana su dogovorili prodaju ta dva stana po cijeni od 120 tisuća eura. Sukladno tome, napravili su prijepis stana i tako je moja stranka postala vlasnik. Ali nakon toga su nas tužili ti navodni vlasnici iz Slovenije. Cijeli prijepis je napravljen sukladno zakonu, a u sudskom postupku smo tražili da se pozove vlasnika iz Slovenije kako bi ga se sve ispitalo, ali on to odbija, pa se postavlja pitanje postoji li uopće ta osoba - kaže odvjetnik Petrović.

Dva odbijena upisa

Na upit o tome zašto nije napravljen ugovor o kupoprodaji, nego o dosmrtnom uzdržavanju, uzvraća da je to bilo na zahtjev prodavatelja jer je tvrdio da ima "svojevrsnu blokadu u Sloveniji zbog kredita od 49 tisuća eura".

image

Stan u Primorskoj ulici

Zeljko Puhovski/CROPIX

- Mi mislimo da su ti ljudi nas doveli u zabludu, prodaju stan, pa kad se netko pokuša upisati, tuže jer su na tom stanu vidljivi i raniji pokušaji upisa vlasništva koji su odbijeni - kaže Petrović.

Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da je jedan pokušaj upisa vlasništva na tom stanu u Primorskoj ulici bio 14. siječnja 2020. od strane K. T., a drugi 15. lipnja 2020. od strane P. V. iz Sesveta. Oba ta upisa su odbijena, ali upis od 1. prosinca 2022. je proveden i Oliver Kolobarić je upisan kao vlasnik. Odmah je 12. prosinca upisana i zabilježba spora, ali unatoč tome sutkinja nije odredila privremenu mjeru zabrane raspolaganja te Kolobarić u ožujku prošle godine stan prodaje tvrtki Maranu nekretnine d.o.o. iz Samobora.

Riječ je o tvrtki osnovanoj u veljači lani za koju još nisu vidljivi nikakvi podaci o poslovanju, no tvrtka u vlasništvu ima dva stana s početka priče. Njezin osnivač i direktor je Marijan A., no nema prijavljen ni telefon, ni e-mail adresu. Slična je situacija i sa stanom u Bosanskoj ulici na koji se također upisao Kolobarić, i to na temelju istog ugovora o dosmrtnom uzdržavanju sklopljenog 29. studenoga 2022., a taj je stan u ožujku 2023. isto prodan tvrtki Maranu nekretnine d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:05