PREDMET VRAĆEN GRADU

Poništena dozvola za gradnju zgrade na mjestu tvornice Kamensko: ‘Nisu zadovoljeni uvjeti GUP-a‘

U rješenju se navodi i da su na dozvolu stigle i tri žalbe, za koje je utvrđeno da su osnovane

Rušenje bivše tvornice Kamensko u Reljkovićevoj ulici u Zagrebu.
 

 Nera Simic/Cropix

Ministarstvo graditeljstva početkom prosinca poništilo je dozvolu za gradnju stambeno-poslovne zgrade čiji je investitor tvrtka Alfa stan na lokaciji na kojoj se nekad nalazila tvornica Kamensko jer u idejnom projektu, kako se navodi u rješenju o poništenju, nisu zadovoljeni uvjeti Generalnog urbanističkog plana. Predmet je stoga poništen i vraćen na ponovno rješavanje Gradu Zagrebu. Iz tvrtke Alfa stan centar d.o.o. potvrdili su nam da su zaprimili rješenje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i prostornog uređenja kojim se predmet vraća nadležnom tijelu Grada Zagreba na ponovno rješavanje.

"Iz sadržaja navedenog rješenja zaključujemo kako se razlozi poništenja nalaze isključivo u stajalištu Ministarstva da projektnom dokumentacijom nisu zadovoljeni uvjeti u pogledu prevladavanja poslovne namjene u projektiranoj građevini. U narednom razdoblju odlučit ćemo hoćemo li u ponovljenom postupku pred nadležnim tijelom Grada Zagreba uskladiti projektnu dokumentaciju sa zahtjevom Ministarstva ili pokrenuti upravni spor protiv navedenog rješenja", odgovaraju iz Alfa stana.

U rješenju Ministarstva navodi se da se, prema GUP-u, to zemljište nalazi u zoni M2, u kojoj je "potrebno ostvariti pretežno poslovnu namjenu, pri čemu se u konkretnom slučaju ostvaruje poslovna namjena od 50,1 posto, a stambena namjena od 49,9 posto".

"(...) ne može se prihvatiti da je projektiranim rješenjem ostvareno 50,1 posto poslovnog sadržaja u planiranoj građevini, a samim time nije zadovoljen ni uvjet da je idejni projekt izrađen u skladu s prostornim planom. Pregledom pobijane lokacijske dozvole ne proizlazi da je prvostupanjsko tijelo o navedenome vodilo računa, a o kojem utvrđenju izravno ovisi je li idejni projekt u skladu s GUP-om Grada Zagreba u pogledu zadovoljavanja uvjeta gradnje građevine u M2 zoni", ističe se u rješenju koje je potpisao ministar Darko Horvat. U rješenju se, među ostalim, navodi i da su na navedenu dozvolu stigle i tri žalbe, za koje je utvrđeno da su osnovane. Jedna od njih odnosi se na to i da investitor, navodno, nije ishodio rješenje o odobrenju za uklanjanje građevine od nadležnog konzervatorskog ureda, a jedna od žalbi odnosi se i na bojazan od mogućih šteta koje bi se mogle dogoditi na susjednim nekretninama.

Iz Alfa stana odgovaraju da je "uklanjanje postojeće građevine provedeno na temelju projekta uklanjanja građevine u zakonom propisanom postupku pred nadležnim tijelom Grada Zagreba od 12. svibnja 2020.

"Važno je napomenuti da smo prije početka uklanjanja građevine obavijestili stanare susjednih zgrada o početku radova te im ponudili i provođenje prethodnog osiguranja dokaza na nekretninama u njihovu vlasništvu. Postupak je proveo ovlašteni sudski vještak u nazočnosti javnog bilježnika i o trošku naše tvrtke. Iako ovo nije zakonska obveza investitora, drago nam je što je velik broj vlasnika prepoznao našu inicijativu te je u njihovim stanovima taj postupak proveden. Također, sklopljena je i dodatna polica osiguranja kod osiguravajućeg društva kako bi svi okolni stanari objekta Reljkovićeva - Čanićeva bili u potpunosti zaštićeni", stoji u odgovoru iz tvrtke Alfa stan centar d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:45