NOVI ZAPLET

Poništena jedna od najzvučnijih Tomaševićevih odluka, ali situacija tek sada postaje zanimljiva

Novi zagrebački gradonačelnik u kolovozu je poništio javni natječaj kojim se birao najpovoljniji ponuditelj za odvoz glomaznog otpada
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Grad Zagreb mora platiti 20.000 kuna sudskih troškova i ipak donijeti odluku o odabiru ponuditelja za natječaj glomaznog otpada koji je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio u kolovozu.

Odluka je to Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave nakon što se na poništeni natječaj javne nabave, i najave da će Grad glomazni otpad rješavati drobilicama, žalila Reoma Grupa koja je na tom natječaju imala najnižu ponudu - oko 90 milijuna kuna. Inače, Reoma Grupa je u zajednici ponuditelja s tvrtkom Ce-za-r, dio C.I.O.S Grupe Petra Pripuza, dosad zbrinjavanje glomazni otpad u Gradu. Ukratko, kako stoji u tekstu rješenja Državne komisije, Reoma Grupa osporava zakonitost odluke o poništenju, odnosno traži da se Tomaševićevo poništenje natječaja – poništi, da im Grad plati troškove žalbenog postupka u iznosu od 20.000 kuna i da Tomašević izabere jednu od tvrtki koja će taj posao obavljati.

Podsjetimo, riječ je o natječaju za zbrinjavanje glomaznog otpada na period od dvije godine koji je raspisan u prosincu lani. U siječnju su došle dvije ponude, jedna Pripuzove tvrtke Ce-za-r od 125 milijuna kuna, a druga Reoma grupe od 89 milijuna kuna. Odluke o odabiru nisu donesene do lipnja – kada je Tomašević preuzeo funkciju gradonačelnika te je on natječaj poništio. Rekao je da tada da su se pojavile "nove okolnosti" da Grad ima plato za razvrstavanja otpada i radnu snagu – i da će to raditi sami nabavom dviju drobilica. Međutim, prema žalbi Reoma Grupe, Tomaševiće nije imao opravdani razlog za poništenje natječaja jer su te „nove okolnost”, argument kojim je Tomašević opravdavao svoju odluku, bile poznate i prije pokretanja postupka javne nabave.

Pojednostavljeno, to da Grad ima plato za razvrstavanje glomaznog otpada, angažirane radnike Čistoće na tom razdvajanju, a paralelno s time i plan nabave drobilica – što je Tomašević koristio kao argument – bilo je poznato i prije raspisivanja natječaja javne nabave, kaže Državna komisija. I, tu stvari postaju zanimljive. Naime, riječ je o natječaju koji je bio raspisan još u prosincu prošle godine – kada Tomašević i Možemo! nisu bili na vlasti.

Ovo je, dakle, zaključak Državne komisije: budući da je bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću bilo poznato da Grad može, kako piše "glomazni otpad zbrinjavati jeftinije, učinkovitije i održivije samostalno", a ipak je raspisao natječaj da to obavlja privatna tvrtka – Tomislav Tomašević sada taj natječaj ne smije poništiti. Državna komisija, čini se, u obzir ne uzima to da je došlo do promjene vlasti u Gradu Zagrebu nego to da je administracija Grada Zagreba kontinuirana stvar. A Gradu je Zagrebu očito otprije jasno da glomazni otpad može rješavati bez privatnika. No, ako su ih ipak tražili – onda ih moraju angažirati. Prema ovom rješenju Državne komisije, Tomaševića se sada vraća u postupak odabira ponuditelja, što znači da mora izabrati jednu od tvrtki ponuditelja. Najpovoljniju ponudu ima tvrtka Reoma Grupa, ujedno i žalitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 11:59