TRG MARŠALA TITA

PONOVNO SE OTVARA KULTNA ZAGREBAČKA KAVANA Obnovljeni Kavkaz u novom ruhu stiže krajem godine

Novi vlasnik kavane je poduzetnik Tomislav Rajić, a objekt je projektirala arhitektica Mirta Đaković koja je uredila i restoran Barbieri’s te Malu kavanu
 Tomislav Krišto / CROPIX

Počelo je preuređenje prostora u kojem se nekad nalazila kultna kavana Kavkaz.

Radnici tvrke Mešić, koji obavljaju radove, iz prostora su uklonili sav namještaj. Trenutno se radi u podrumu, potvrdio nam je vlasnik Tomislav Rajić, direktor tvrtke Specijalna oprema d.o.o. koja je investitor obnove. Kaže da će tek u lipnju početi radovi na kompletnom uređenju prizemlja i glavnog dijela kavane, no tvrdi da još nije siguran što će se nalaziti u prostoru.

Novo ruho

Kao projektantica je navedena arhitektica Mirta M. Đaković iz tvrtke Design MM projekt, koja je, između ostaloga, nedavno projektirala restoran Barbieri’s, Malu kavanu na Trgu bana Jelačića, Oranž wine bar u Ilici te restoran Mano 2 u prizemlju poslovnog objekta Green Gold.

Neslužbeno doznajemo kako će radovi biti gotovi do kraja godine te da će u prostoru i dalje biti kavana. Bit će to Kavkaz u novom ruhu, potvrđuju nam sugovornici, i očekuju da će se vratiti gosti koji su Kavkazu godinama bili vjerni.

Prostor na Trgu maršala Tita, površine 428 kvadrata, do 2013. godine bio je gradski. No, tada je privatnim vlasnicima vraćen i zadnji dio prostora. Četiri vlasnika prostor su na kraju prodala Tomislavu Rajiću, pa je on sada jedini vlasnik.

Slavni pisci

Kavkaz je radio do 2015. godine, kad ga je zatvorila Porezna uprava Ministarstva financija. Vlasnik obrta Tomislav Ćilić u to je vrijeme, pisali su mediji, Poreznoj upravi dugovao malo više od pola milijuna kuna. Uz to je dugovao i gradu novac za najam prostora, a nije redovito plaćao ni dobavljačima. Povijest Kavkaza duga je i bogata. U njoj su vrijeme provodili slavni novinari, pisci, ali i brojni kazališni umjetnici, A. G. Matoš, Tin Ujević, Janko Polić Kamov, Nikica Polić, A. B. Šimić, a za vrijeme Novog vala kavana je bila dio poznatog trokuta Kavkaz - Zvečka - Blato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:22