NOVA VIZURA

Pored zgrade u kojoj je Ministarstvo pravosuđa niknut će još jedna. Kažu da je to nadogradnja

U prizemlju je predviđen ugostiteljski objekt, dok će ostatak biti uredski prostori s fleksibilnim rasporedom
 Render

Poslovni objekt 'Agrokor' na Vukovarskoj ulici u kojem je nekad bila Pliva, a danas je Ministarstvo pravosuđa, trebala bi uskoro dobiti još jedno poslovno krilo. Tvrtka Aspera nekretnine d.o.o., koja je u vlasništvu te nekretnine, u fazi je, doznajemo, izrade glavnog projekta za rekonstrukciji i dogradnju postojeće zgrade, i to na način da se dograđuje novo poslovno krilo zgrade.

- Obje zgrade imaju isti ulaz s Vukovarske, te isti ulaz u garažu te dijele strojarsku opremu, pa se zato navedena gradnja smatra nadogradnjom postojećeg objekta, no novi dio će imati zaseban ulaz, dok će se funkcioniranje postojećeg dijela zgrade u čijem je u zakupu Ministarstvo pravosuđa i uprave odvijati nesmetano.

Smatramo da će se navedeni projekt dobro uklopiti u kontekstu planiranog razvoja u okolini - kaže Marko Ćurković, direktor tvrtke Aspera nekretnine. Projekta se, otkriva direktor Ćurković, zove 'V49 business center' jer se zgrada nalazi na adresi Vukovarska 49. Direktor Ćurković nadalje navodi 'da se radi o gradnji moderne zgrade s uredskim prostorima A kategorije'.

- Početak gradnje planiran je ove godine, a dovršetak krajem 2023. godine. U prizemlju je predviđen ugostiteljski objekt, dok će ostatak biti uredski prostori s fleksibilnim rasporedom (oko 6,300 četvornih metara na osam etaža (prizemlje plus sedam katova), a visina će biti identična postojećem dijelu zgrade - kaže direktor Ćurković.

U Centru za restrukturiranje i prodaju doznajemo da je Ministarstvo pravosuđa na tu adresu uselilo u kolovozu 2012. godine kad je Upravo vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom (pravni prednik CERP-a) donijelo je odluku o zasnivanju zakupa nekretnine u Zagrebu sa zakupodavcem Aspera nekretnine pod uvjetom da Ministarstvo snosi cijeli trošak zakupa, redovnog i investicijskog održavanja te svih režijskih troškova.

- Ministarstvo pravosuđa obratilo se tada AUDIO-u s prijedlogom rješavanja problema konsolidacije poslovnih lokacija navedenog Ministarstva jer su to vrijeme poslovali na sedam različitih lokacija uz iznimno visoke troškove najma i režija. S obzirom da RH u svom vlasništvu nije imala adekvatnu praznu nekretninu, Ministarstvo je predložilo objekt zgrade u Zagrebu tzv. poslovni objekt 'Agrokor'. Slijedom navedenog donesena je spomenuta Odluka - navodi se u odgovoru iz CERP-a.

Inače, ta zgrada se u zemljišnim knjigama nazivala poslovni objekt 'Agrokor' jer je 90-tih završena njezina izgradnja, ali tvrtka Ivice Todorića nije u nju nikad uselila. Kasnije ju je kupila Pliva Hrvatska d.o.o. koja je u njoj bila smještena sve do 2012. godine, kad se u zgradu uselilo Ministarstvo pravosuđa. U međuvremenu je tvrtka koja je vlasnik zgrade promijenila vlasnika, te je 2017. tvrtka Aspera nekretnine postala dio Šted grupe, čiji je vlasnik poduzetnik Željko Udovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:41