IDEJE ZA NAJBOLJI VIKEND IZLET

Posjetite gradove Zagrebačke županije

Zeleni “zagrebački prsten” nudi pregršt mjesta koja su stvorena za ugodne obiteljske trenutke, od onih opuštajućih do aktivnih
Zelingrad
 M. Žilec
Posjetite Zaprešić, Samobor i kušajte vina plešivičkih vinara

Zaprešić i njegova okolica nude više zanimljivih turističkih sadržaja: pet dvoraca (Lužnica, Januševec, Laduč, Gornja Bistra, Jakovlje), crkve, rezervate životinjskog i biljnog svijeta uz dobru gastronomsku ponudu i poznatu manifestaciju Dani bana Jelačića. Glavna atrakcija su Novi dvori Jelačićevi, jedna od najbolje sačuvanih feudalnih gospodarskih cjelina u Hrvatskoj, koji su udaljeni samo 1,5 kilometara od središta Zaprešića. Za one aktivnije svakako preporučujemo jahanje ili rekreativni golf.

Dvorac Lužnica

Nastavite dalje prema skeli Medsave te skratite put prema Samoboru za čak 17 km, što je idealna prilika da začinite svoje putovanje nesvakidašnjim prelaskom preko Save.

Samobor je slikovit gradić duge povijesti, bogatog kulturnog naslijeđa i atraktivne okolice s očuvanom starom gradskom jezgrom. Šetnjom obiđite najpoznatije atrakcije grada te uz potok dođite do Starog grada, gdje vas očekuje prekrasan panoramski pogled.

Ne propustite odmoriti se uz degustaciju bermeta i nadaleko poznate kremšnite, a kao suvenir ponesite licitar, medenjak ili ručno rađene predmete od kristala.

Ako se uputite izvan centra Samobora, možete posjetiti jednu od najljepših špilja sjeverozapadne Hrvatske i upoznati sve ljepote podzemnoga svijeta Grgosove špilje, a u rudniku sv. Barbara u mjestu Rude saznajte priču o mitskim stvorenjima Bergmanima, teškom rudarskom životu i tradiciji ovog područja. Samoborsko gorje je idealna destinacija za aktivan odmor i brdske avanture te nudi brojne biciklističke, pješačke, planinarske i trkačke rute.

Slikovitom vožnjom preko Samoborskog gorja možete stići i na poznatu plešivičku vinsku cestu, gdje osim autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj, možete kušati i svjetski poznate sorte vina, a sve su popularniji i pjenušci s Plešivice, koje vam svakako preporučujemo da kušate. U centru Jastrebarskog prošećite prekrasno uređenim perivojem dvorca Erdödy, posjetite gradski muzej i galeriju koji su smješteni su u reprezentativnoj, preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine.

Kušajte najbolje kapljice zelinskog kraja i saznajte ‘Kaj su jeli naši stari’

Sveti Ivan Zelina smjestio se na mjestu gdje obronci Zagrebačke gore, blago se spuštajući, prelaze u prostor Prigorja, među kojima se posebno ističe Kladešćica. Turistički je posebno zanimljiva Zelinska vinska cesta koja prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, uživat ćete u ljubaznim domaćinima i izvrsnim vinima proizvedenim od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa. Posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja - kraljevini.

Nastavite vožnju dalje prema Vrbovcu i posjetite Kaštel, tvrđavu podignutu za obranu od Turaka koja se prvi put spominje 1528. godine. Mještani je zovu kula Zrinski u znak sjećanja na bana Petra Zrinskog, koji je u Vrbovcu rođen u 17. stoljeću.

Okusite prošlost na tradicionalnoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari” koja se održava već gotovo 40 godina zadnjeg vikenda u kolovozu. Ne propustite probati Vrbovečku peru, najpoznatiji tradicionalni kolač toga kraja.

#VisitZagrebCounty

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06