NEMOGUĆA MISIJA

Poskupjeli vrtići: Sada si više ne možemo priuštiti još jedno dijete!

Roditeljima koji bi za primanja od 21.000 kuna plaćali vrtić 2000 kuna više bi se isplatilo taj novac dati dadilji na ruke

ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić shvatio je da je prošlo vrijeme predizbornog dijeljenja šakom i kapom pa je odlučio stegnuti gradsku kesu.

“Kome ću uzeti više novca?”, razmišljao je opterećen nezavidnom financijskom situacijom.

“Znam! Mogli bismo povisiti cijenu vrtića i uzeti novce djeci i njihovim roditeljima!”

Financijski udar

Gradonačelnikova razmišljanja samo su naša fikcija, ali njegov prijedlog, koji će se 30. studenog naći pred Skupštinom, stvaran je.

Bandić predlaže nov način naplate prema dohodovnom cenzusu. Tko ima veća primanja, više će i plaćati. Na prvu loptu, rekli bismo, pravedno, ali kad uđemo dublje u analizu, vidjet ćemo da će, prođe li prijedlog, to značiti financijski udar na srednji sloj i one koji radom najviše pridonose gradu jer plaćaju i veći prirez.

Ovime bi još više ojačao i rad na crno. Roditeljima koji bi za primanja od 21.000 kuna plaćali vrtić 2000 kuna više bi se isplatilo taj novac dati dadilji na ruke. Osim toga, pojavile bi se razne manipulacije s mjestima prebivališta, a mnogi bi se rastavljali samo na papiru.

60-ak milijuna kuna

A usluga bi ostala ista, roditelji bi i dalje u vrtić nosili pelene, maramice, bojice, igračke… sve ono što djeci ondje nedostaje.

Bandić predlaže i da se gleda dohodak obitelji za ovu godinu, a više bi cijene krenule iduće godine.

Za tročlanu obitelj Zubović, u kojoj je majka trogodišnje Leile ostala bez posla, značit će to da će plaćati vrtić dvostruko skuplje nego dosad iako im primanja neće biti ista.

Do sada su ona iznosila 10. 000 kuna mjesečno, vrtić su plaćali 400 kuna, a sada bi ga plaćali čak 800 kn.

Uz kredit za stan od 2500 kuna, kredit za auto od 1500 kuna, režije koje su oko 1500 kuna i mjesečni iznos za hranu od 2000 kuna, za život im ostaje samo 1700 kuna.

- Ogorčeni smo zbog toga. Razmišljali smo o drugom djetetu, ali sada nema šanse - razočarani su.

Iznos koji bi Grad namaknuo na ovaj način bio bi oko 60-ak milijuna kuna, što je zanemarivo za ukupni proračun, smatra predsjednik Odbora za financije Igor Rađenović.

Nepravedni sustav

- U zemlji s tolikim postotkom sive ekonomije, ovo je nelogično. Time bi se stvarao i trošak roditeljima zbog pribavljanja dokumentacije, a i administracija će morati više raditi. Nepravedno je i da djeca vojnih invalida ne plaćaju vrtić, a civilnih plaćaju. Ljudi će se više fiktivno razvoditi - upozorava Rađenović.

Svi se slažu da je sadašnja cijena vrtića nerealna i da je treba korigirati. Ali, ne na ovaj način, zaključak je naših sugovornika. Većina roditelja spremna je platiti više, ali ne tako da neki plaćaju, a neki ne.

Prijedlog o povećanju cijena vrtića nije u skladu s Ustavom?

Neki stručnjaci misle da u ovom prijedlogu ima temelja za ustavnom tužbom. Naime, prema članku 51. Ustava, svatko je dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova u skladu s gospodarskim mogućnostima pa postavlja pitanje je li kod ocjene imovinskog stanja obitelji treba uzeti svu imovinu, a ne samo plaću. Ustavni stručnjak Josip Leko smatra da se time ne krši Ustav, a je li prijedlog pravedan, to je već upitno.

Zbog Bandićeva prijedloga Udruga RODA sutra će u 10 sati organizirati miran prosvjed na Trgu bana Jelačića pod nazivom “Spašavam zagrebački proračun”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:23