JOŠKO KLISOVIĆ

‘Potresom pogođene građane zbrinut će se u gradske stanove, prijedlog hitno ide u Skupštinu‘

Istaknuo je da će se tom odlukom taksativno propisati uvjeti po kojima će obitelji biti privremeno smještene u gradske stanove
Joško Klisović
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u srijedu je najavio da će se na sjednici Skupštine po hitnom postupku naći i prijedlog gradonačelnika da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima, među kojima su i oni smješteni u hostelu Arena.

"To su i oni građani koji su trenutno smješteni u hostelu Arena, koji tamo čekaju obnovu. Kako su ipak slobodni gradski stanovi adekvatniji za smještaj obitelji, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je predložiti Skupštini da se ti građani smjeste u gradske stanove", kazao je Klisović na konferenciji za medije.

Istaknuo je da će se tom odlukom taksativno propisati uvjeti po kojima će obitelji biti privremeno smještene u gradske stanove, među ostalima i socijalni uvjeti.

Na pitanje hoće li SDP oko problema s glomaznim otpadom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću davati podršku kao HDZ bivšoj gradskoj upravi, odgovorio je da SDP prati situaciju.

"Pratimo situaciju, vidjet ćemo kakve rezultate daje taj njegov korak i sukladno tome ćemo davati stav SDP-a u javnosti. U ovom trenutku, ne vidim smeće po ulicama, ne vidim da išta šteka oko otpada u smislu percepcije građana koji očekuju da se otpad odvozi u redovnim ciklusima", kazao je Klisović.

Ako rezultati budu dobri, dodao je, nema razloga to kritizirati, a ako budu loši onda će iz SDP-a reći što o tome misle. "Nema 'carte blanche'", izjavio je i ocijenio da koalicija između Možemo! i SDP-a trenutno funkcionira na konstruktivan način, u dobroj vjeri i iskreno.

Zagreb čini sve da ubrza obnovu, dinamiku diktiraju ministarstvo i Vlada

Govoreći o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, Klisović je kazao da Grad čini sve što može da je ubrza, a da Ministarstvo graditeljstva i Vlada diktiraju dinamiku obnove.

"Ukoliko će ministarstvo ovako sporo donositi rješenje o obnovi, moglo bi se dogoditi da se novac iz europskog fonda ne iskoristi. Ti novci se moraju apsolutno potrošiti u zadanom roku, u protivnom će se sigurno tražiti odgovornost ministra (graditeljstva) i Vlade", naglasio je.

Po hitnom postupku na sjednici Skupštine naći će se i prijedlog SDP-a o inkluzivnom obrazovanju osoba s posebnim potrebama te prijedlog o ujednačavanju rokova za stipendije koje daje Grad Zagreb. Gradski zastupnici raspravljat će i o prijedlogu 'mostovca' Mladena Dobrovića koji traži podnošenje izvješća o stanju o gospodarenju otpadom.

Raspravljat će se i o najavljenih 30 točaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog dopune odluke o mjeri roditelj- odgojitelj, kojom se od 6. rujna privremeno obustavljaju nove prijave na tu mjeru dok se ne evaluiraju njeni učinci.

U sklopu te točke naći će se i prijedlog Mosta o podnošenju izvješća o demografskim učincima te mjere i procjene o tome koliko će se moratorij odraziti na kapacitete u dječjim vrtićima.

Skupština će također raspravljati o smanjenju naknada članovima mjesne samouprave te naknada članova upravnih vijeća u ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb. Zastupnici će se izjasniti i o odluci kojom se mijenja model davanja u zakup javnih površina, odnosno ukida dosadašnja praksa podzakupa te uvodi javni natječaj za zakup površina za vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 05:56