TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Prema hodogramu idemo dalje u izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Resniku‘

Izgradnja postrojenja dovoljna je da se zatvori Jakuševac, rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u četvrtak da je u savjetovanje upućen natječaj za izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom u Resniku, čime se, prema hodogramu, ide dalje u izgradnju CGO-a do 2028.

- Novi Centar za gospodarenje otpadom u Resniku Zagrebu će omogućiti da prema suvremenim standardima, bez ugroze za zdravlje i kvalitetu života stanovnika Resnika, zaprima i obrađuje miješani komunalni otpad, biootpad i suhe reciklate kao što su papir, plastika i metal - rekao je Tomašević dodavši da je izgradnja postrojenja dovoljna da se zatvori Jakuševac.

Na konferenciji za medije u Gradskoj skupštini istaknuo je da se upućivanjem u prethodno savjetovanje ide dalje prema izgradnji CGO-a, koji se očekuje 2028. godine.

Na javnom natječaju odabrat će se tvrtka koja za 1,1 milijun eura treba napraviti studiju utjecaja na okoliš, s pratećom dokumentacijom, izradu idejnog projekta za sami centar te ishoditi dozvole.

Tomašević je podsjetio da je trošak investicije u izgradnju CGO-a oko 140 milijuna eura te je istaknuo da se u njegovu izgradnju ide prema hodogramu koji je usvojila Gradska skupština.

Na dnevnom redu Gradske skupštine je i prijedlog da se Muzeju za umjetnost i obrt posudi nešto više od 193.500 eura, nakon što je u toj ustanovi otkrivena pronevjera oko milijun i 300 eura. Prema kaznenoj prijavi, zaposlenica muzeja u dvije i pol godine oštetila je proračun te ustanove prebacujući novac s debitne kartice muzeja na račun svoje majke i trošeći novac muzeja sama.

‘Zagreb će Muzeju za umjetnost i obrt posuditi novac‘

Tomašević je ponovio da je protiv zaposlenice, koja je bila šefica računovodstva i ujedno davala financijska izvješća ustanove, kaznena prijava podnesena odmah po saznanju o tom događaju. Istaknuo je i kako će Grad Zagreb muzeju posuditi novac kako bi mogao pokriti tekuće troškove, a da će taj novac muzej trebati vratiti u gradski proračun u narednom periodu.

Na zahtjeve gradske oporbe za smjenom Upravnog vijeća, Tomašević je odgovorio da je odgovornost za upravljanje muzejem na ravnatelju, a ne na Upravnom vijeću.

- Otprilike 80 posto novca pronevjereno je 2023. godine, a od toga velika većina novca dok je bio stari ravnatelj - istaknuo je Tomašević.

Napomenuo je da je dotična računovotkinja zaposlena kad on nije bio na dužnosti, a da je novi ravnatelj ustanove stupio na dužnost u listopadu prošle godine.

- Trebao je čekati da se registar Trgovačkog suda upiše kao novog ravnatelja da bi mogao imati pristup bankovnom računu. Čim je dobio pristup, uočio je ove transakcije, obavijestio UV i podnio kaznenu prijavu - rekao je Tomašević.

No poručio je i da ga zanima, s obzirom na to da je prošlo više od mjesec dana od podnesene kaznene prijave, što rade državne institucije.

- Jesu li ispitali tu osobu, jesu li je uhitili - rekao je Tomašević, dodavši da i od Muzeja za umjetnost i obrt očekuje da, ako se utvrdi da je novac ukraden, utuži počinitelje.

‘Na Markuševec nećemo odvoziti biootpad iz kućanstava‘

Poručio je da većina u Skupštini neće prihvatiti prijedlog Kluba zastupnika Plavog grada i neovisnih za ukidanje dozvole za odlaganje biorazgradivog otpada iz kuhinja i kantina. Rekao je da se dozvola ne može ukinuti, jer se radi o upravnom postupku. Osvrćući se na optužbe da se na toj kompostani odlaže biootpad, ustvrdio je da se u toj kompostani trenutno razgrađuje isključivo zeleni otpad Zrinjevca - lišće, granje i trava.

- Bili ste tamo, mogli ste vidjeti. (...) Vozio se (biootpad) samo kratko vrijeme jer smo imali odron na Jakuševcu dok se nije provela hitna javna nabava - ponovio je Tomašević dodavši da se tamo više neće voziti nikakav biootpad iz kućanstava te da sama kompostana postoji već 30 godina i dosad nije nikome smetala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:03