ZAGREB BURGER FESTIVAL

Priča o uspjehu hrvatskog ‘majstora za meso‘: ‘Pravili smo vino i nareske, a onda se dogodio preokret‘

Na Trgu dr. Franje Tuđmana od danas počinje gastronomski specijalitet koji će okupiti najkvalitetnije majstore burgera
Nikola Božić sa svojim burgerom
 Željko Hajdinjak/Cropix

Divlji Đuro, Đuragan 042 ili pak "račšehljena gujda"? To su samo neka od jela koje će moći probati posjetitelji predstojećeg Zagreb burger festivala, a iza kojeg stoji nevjerojatno kreativan tim Nikole Božića, ugostitelja iz Varaždinskih Toplica, koji već godinama vodi Đurinu Hižu, restoran koji se od 2007. ponosi vrhunskim mesom, domaćim vinom, povrćem...

Sve je, kako nam priča Nikola, krenulo sasvim slučajno. Djed Đuro bio je prava faca, nema tko nije za njega znao. Pripremao je svakojake delicije, brinuo se o tamošnjoj prekrasnoj šumi, a jako je volio spravljati razne oblizeke. Bio je poznat u mjestu kao pravi majstor za meso koje je obrađivao i spravljao po vlastitoj recepturi.

Preokret u Londonu

- Imali smo 6.000 čokota vina, uglavnom graševine, rajnskog rizlinga i sauvignona, svi su ga hvalili. Odlučili smo otvoriti mali objekt gdje ćemo posluživati vino, a tata je iz sušione donosio domaće kobasice, šunke, špek... Dakle, naresci i vino. Malo po malo shvatili smo da bi mogli i roštiljati. Napravili smo svoje ćevape. Počeli smo surađivati s lovcima, kuhati gulaš od domaće divljači ali i specijalitete poput odreska od srne ili jelena lopatara. Sada ih sve više ljudi uzgaja, tako da nam je lako doći do najkvalitetnijih komada mesa. Sve smo radili mama, tata i ja, godinama, a onda se tata povukao u mirovinu. Ali, moj preokret dogodio se prije šest godina kada sam otišao u London koja je za mene svjetska gastronomska prijestolnica. Obišao sam sve međunarodne restorane i tamo kušao najbolja rebrica s roštilja koja sam ikad probao - prisjeća se Nikola.

Kaže kako je sa svojim timom u kuhinji šest mjeseci isprobavao što bi bilo najbolje i "pustio ih" u promet tek kada su bila savršena.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Malo po malo rodila se i ideja street foda, odnosno burgera. Prvi je bio Divlji Đuro koji je danas kapetan naše ekipe i osvaja nagrade. Radi se o burgeru s 25 posto divljači, a poslužuje se sa raguom od šumskih gljiva, vrganja, lisičarki i bukovača, te namaza koje radimo od domaćeg povrća. Ne stavljamo dodatke poput kečapa ili napadnih salata koje ostanu sparušene i unište okus burgeru. To je bio moj prvi autorski burger. Đuragan 042 osvojio je 2. mjesto na nedavnom Beograd burger festivalu, a i prvo na festivalu u Širokom Brijegu. Sastoji se od čiste govedine, sira Varaždinca, namaza od smeđeg maslaca i domaćeg sira te karameliziranog umaka uz hamby umak kojeg sami radimo. Treća je na meniju "Raščehljena gujda", odnosno pull pork, trgana svinjetina koja se satima priprema od različitih dijelova svinje - ponosan je Nikola koji svoj burgerski biznis vodi pod brandom Reshetka International.

Devet ugostitelja

Bit će to jedan od najzanimljivijih štandova na festivalu koji počinje već ovog petka, kada je službeno otvorenje. Trg dr. Franje Tuđmana ugostit će po prvi put, od 10. do 19. rujna., Zagreb Burger Festival. Šesto izdanje dovodi devet ugostitelja s bogatom ponudom burgera & tri bara s mirisnim koktelskim, pivskim i vinskim kapima.

Ove će godine burgere kreativno “flipati” već jake zagrebačke snage: El Toro, The Burger Bar, BBQ Hot Yard i Brewbites, dalmatinske boje branit će šibenski Festina Lente i dubrovački Guloso, iz Varaždinskih Toplica nam stiže višestruko nagrađivana Reshetka International, a svoje će nove okuse predstaviti i Mate Janković s Institutom za burgere i Ivan Pažanin sa Chef’s Burger by Ivan Pažanin.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Burgerski koncepti opet će vas iznenaditi, jer sprema se puno novih okusa i kombinacija.

Kao i svake godine birat će se najbolji burger. Svaki posjetitelj će nakon kupljene delicije skeniranjem QR koda moći glasati za svoga favorita. Volim ljuto nam priprema svoje legendarno natjecanje u kušanju ljutih papričica - samo za najhrabrije, a da doživljaj bude potpun i kalorija što manje tu su i naši DJ’i Stanko Bondža, sveprisutan Ozren Kanceljak Kanca, DJ Phat Phillie, a dozu ženske vibre dodat će DJ’ice Rea, Babilonska i Niki B.

Organizatori su, vidi se po njihovim priopćenjima, pravi zaljubljenici u burgere.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Postali su svojevrstan simbol dobrog raspoloženja, nezaobilazna su mesna poslastica na mnogim festivalima, rođendanima & izletima. Nekada su ih smatrali običnim fast food-om, no danas ih se svrstava u kvalitetan zalogaj. Kinezi ih spravljaju od 1045. godine, Amerikanci kažu da su ih oni izumili 1900. godine. Što god od spomenutoga bila istina, burger se uspio izboriti za svoje mjesto u gastro svijetu. Čak četrdesetak vrsta gurmanskih kreativnih burgera očekuje posjetitelje od 10. do 19. rujna, od 12 do 24 h, na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana. Devet ugostitelja branit će boje svojih delicija i nastojati kući odnijeti pobjedu - kažu.

Dalmaciju predstavlja Guloso iz Dubrovnika s burgerima živopisnih imena Gospar i Huncut, obogaćenima dubrovačkim poverunima i drniškim pršutom. Drugi Dalmatinac je šibenski Festina Lente, a njihov je favorit Kobaja burger sa svinjskim kobasicama i tri vrste senfa. Na kućici Chef’s Burger kriju se burgeri s potpisom Chefa Ivana Pažanina. On koketira s okusima, spretno sljubljujući aromatični luk s umakom od bosiljka te jalapeno papričice s džemom od luka. Još će jedan poznati Chef ostaviti svoj trag na Zagreb Burger Festivalu - Institut za burgere by Mate Janković.

Što birate? Pepper Jack ili Classic Smoke? Najraskošnija među svim kućicama, BBQ Hot Yard, osim svojih pet kapitalaca među kojima su Treatment i Peanut Butter Jelly burger, priprema i deset specijalaca - za svaki festivalski dan po jedan - mirisat će na hobotnicu, kozice, puricu, ma jednostavno neodoljivo.

Aromatične hrvatske kokice

Zagrebački The Burger Bar priprema dvokatno čudo i vrlo fotogenične burgere, jedan od njih s potpisom. Krančito, Čizer i Klasikaner ljuljuškaju se na grillu BrewBitesa i jedva čekaju da ih zagrizete, a Krančito obogaćen tortiljicama kralj je hrskutavosti. Uvijek se veselimo kombinacijama Chefa Marija Mihelja iz El Tora, koji kao svoga favorita ističe El Toro Bacon Asado - black angus sljubljen sa salsom verde s pečenim paprikama - zvuči za prste polizat’.

Osim bogate ponude mesnih neodoljivosti,nezaobilazne su i pivske kapi & kokteli. A deserta su dva, u slanim će tonovima posjetitelji guštati grickajući POPUP Kokice - aromatične hrvatske kokice, slatke i slane, dok ih ledeni sladoledni okusi očekuju u rashladnoj škrinji. Ritmove&Beatove svakodnevno će dijeliti odlični DJ’i - Stanko Bondža, Ozren Kanceljak Kanca, naše DJ dame: Rea, Babilonska... Ulaz na festival je besplatan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:45