GRADSKA SKUPŠTINA

Prihvaćena odluka o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene

Tom odlukom uređuju se uvjeti, način i postupak davanja u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene

Gradska skupština Grada Zagreba
 

 Tomislav Krišto/Cropix

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak prihvatili su odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene.

Tom odlukom uređuju se uvjeti, način i postupak davanja u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene kojima upravlja Grad Zagreb za postavljanje kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina. Također, za organiziranje manifestacija humanitarnoga, kulturnog, sportskog, ekološkog, promotivnog i drugoga sadržaja, snimanje reklamnih spotova i filmova, komercijalno fotografiranje te podjelu promidžbenog materijala iz ruku.

Navedeno je kako se u sklopu održavanja manifestacija može organizirati prigodna prodaja i pružati ugostiteljske usluge. Lokacije - mjesta na površinama javne namjene daju se u zakup, odnosno na drugo korištenje, javnim natječajem ili neposredno, a postupak provodi Povjerenstvo.

Gradski zastupnici prihvatili su i izmjenu i dopunu Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica na malo koja se obavlja na pokretnim napravama te o vanjskom izgledu pokretnih naprava i privremenih građevina.

Prihvaćen je i zaključak o sklapanju Sporazuma o organizaciji zamjenskoga privremenog skladišta na lokaciji Tišinska ulica 26 te prihvatu i privremenom skladištenju materijala od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalih u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Zagreba.

Prihvaćeno je i izvješće gradonačelnika o sklopljenim ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti EU za razdoblje od 12. studenoga 2022. do 2. veljače 2023. Navedeno je kako je sklopljeno 18 ugovora, a Izvješće uključuje i dva ugovora iz prethodnog izvještajnog razdoblja, što sveukupno iznosi 20 ugovora ukupne vrijednosti 44.320.214,91 eura (od tog iznosa 43.596.772,07 eura se financira iz FSEU, a 723.442,84 eura iz ostalih izvora).

Donesen Program kontrole populacije napuštenih pasa

Gradska skupština prihvatila je i "Program kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu", kojeg je predložio gradonačelnik, radi sprječavanja i smanjenja nastanka napuštenih pasa. Uključuje primjeren smještaj, veterinarsku skrb, prevenciju od bolesti, obazrivo postupanje sa životinjama i hranidbu, a osobito razvijanje svijesti javnosti, osobito mladih, o zaštiti, označavanju i kontroli razmnožavanja pasa.

Napuštene pse zbrinjava gradsko Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu koje djeluje u sklopu Zoološkog vrta, te ih u prosjeku godišnje zbrine oko 600 do 800. Pse zbrinjavaju i udruge za zaštitu životinja i godišnje ih zbrinu oko 300 do 400. U provedbi Programa sudjeluju Grad, veterinarske organizacije i veterinarska praksa, veterinarska inspekcija, udruge za zaštitu životinja i posjednici pasa.

Prihvaćena je i Povelja EU Misije "Prilagodba klimatskim promjenama" s ciljem suradnje i usklađivanja namjera s drugim potpisnicima kako bi se mobilizirali resursi i razvile aktivnosti za postizanje ciljeva prilagodbe klimatskim promjenama.

Gradska skupština prihvatila je i gradonačelnikov prijedlog programa suzbijanja energetskog siromaštva na području Zagreba do 2030. Financiranje Programa predviđeno je kombinacijom sredstava osiguranih iz gradskog proračuna kao i mogućnosti korištenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Prihvaćen je prijedlog o imenovanju predsjednika i članova Vijeća Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Za predsjednicu je imenovana Margit Antauer, a za članove Darko Masnec, Nikica Gilić, Iva Kraljević, Vesna Meštrić, Martina Meštrović i Krešimir Zubčić.

Gradski zastupnici prihvatili su i odluku o osnivanju kulturnih vijeća u Gradu Zagrebu kao stručnih savjetodavnih tijela za pojedina područja i djelatnosti umjetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Nisu prihvaćeni Petekovi prijedlozi

Nije prihvaćen prijedlog SDP-ovog gradskog zastupnika Renata Peteka o provedbi mjera za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno - obrazovnim potrebama na području Grada Zagreba, kao niti njegov prijedlog o urbanom pčelarstvu u Zagrebu.

Nije prihvaćen niti prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste o gospodarenje biorazgradivim otpadom na području Zagreba.

Dvadeseta sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je u devet sati, a zasjedanje je završila oko 22 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:24