GOFUNDME KAMPANJA

PRIJATELJICE SKUPILE 130.000 EURA ZA POMOĆ RODNOME ZAGREBU 'Kad smo vidjele te užasne fotografije, morale smo reagirati'

 

Pet prijateljica iz Amsterdama u nedjelju je listalo potresne fotografije urušenog Zagreba, njihova rodnoga grada. Čule su se sa svojim obiteljima i prijateljima koji su ostali bez svojih domova zbog razornog potresa koji hrvatska metropola ne pamti u posljednjih 140 godina.

Riječi dragih osoba, kao i fotografije evakuiranih, promrzlih ljudi, u njima su izazvale suze. Htjele su otići doma, zagrliti svoje najbliže, no zbog koronavirusa ne smiju napustiti stan u Nizozemskoj. Stoga su odlučili drukčije djelovati i pokrenule su GoFundMe kampanju Zagreb Earthquake Relief za prikupljanje novca za stradale u potresu. Te djevojke su Anja Herceg, Anamarija Užbinec, Sara Juričić, Jana te Dora Zane i one su svojim angažmanom uspjele prikupiti više od 130.000 eura.

- Kad smo vidjeli te užasne fotografije, morale smo reagirati. U pola sata napisali smo tekst o potresu, pokrenuli kampanju i podijelili je preko društvenih mreža. Akcija je u kratkom roku dobila tako veliki momentum da smo do nedjelje navečer prikupile prvotni iznos od 50.000 eura, a sljedeću večer već smo bili na više od 100.000 eura - kaže nam Jana.

Odlučile su na kraju podići ljestvicu na 200.000 eura pa će novac prikupljati do nedjelje, kad će sredstva uložiti u nabavu medicinskih aparata za bolnice ili će pak novčano pomoći stradalim obiteljima. Još nisu odlučile kome će novac donirati jer su svjesne da je riječ o velikoj svoti jer žele da cijeli postupak bude transparentan i da se sredstva ne zloupotrijebe. Stoga su u kontaktu s nadležnim institucijama u Hrvatskoj od kojih traže savjet gdje je novac u ovom trenutku najpotrebniji.

- Nismo očekivale da će kampanja ovako eksplodirati pa smo zato odlučile da moramo ozbiljno razmisliti kako i kome ćemo donirati taj novac - ističe Jana, čiji stan u Zagrebu je također stradao u potresu.

Kako nam je ispričala, njezini roditelji i sestra morali su otići iz stana jer su im popucali zidovi te im se srušio dimnjak pa su utočište pronašli kod očeva prijatelja. I drugim su djevojkama obiteljski stanovi pretrpjeli veliku štetu zbog potresa, što ih je samo još više potaknulo da pokrenu kampanju.

- To nam je najgore. Mi to moramo gledati iz daljine dok se naši bore. Srce te boli kad vidiš te fotografije jer nama je Zagreb i dalje dom. I zato želimo pomoći - kaže Jana.

Ako i vi želite pomoći, možete otići na stranicu www.zagrebpotres.com i dati donaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:49