NOVA E-USLUGA

Prijave za pomoć u sanaciji zgrada oštećenih potresom zaprimaju se do 31. listopada

 Damjan Tadic / CROPIX

Građani kojima su zgrade stradale u potresu, a morali su izvesti radove hitne sanacije, mogu se prijaviti za novčanu pomoć osiguranu iz državnog proračuna do 31. listopada, a za pitanja je otvorena i posebna telefonska linija, izvijestilo je Ministarstvo graditeljstva u petak.

Radi pojednostavljenja procesa prijave, smanjenja papira, nepotrebnog čekanja u redovima te lakše obrade samih zahtjeva, prijave se zaprimaju digitalno i to putem e-Hitni popravak zgrada oštećenih u potresu sustava e-Građani.

Usluga prijave za novčanu pomoć nova je, 73. e-usluga sustava e-Građani, istaknuo je ministar uprave Ivan Malenica.

Građani koji se ne mogu prijaviti digitalno svoj zahtjev mogu predati osobno, svakim radnim danom od 9 do 14 sati na lokaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu, Vinogradska cesta 25.

Radi se o pomoći do 20.000 kuna za svaku samostalnu jedinicu u zgradi, a spomenuti iznos namijenjen je za pomoć za hitne sanacije dimnjaka, zabatnog zida, dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja ili pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi.

- Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20.000 kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi pretrpjeli su značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu i grijanje - rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Ministarstvo graditeljstva osigurava do 12.000 kuna po samostalnoj jedinici u zgradi za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere, a prijave su moguće putem web obrasca dostupne na stranicama Fonda.

Zahtjevi se zaprimaju temeljem javnog poziva objavljenog 2. lipnja, a prijave će se zaprimati do 31. listopada 2020. godine.

Na internetskim stranicama Ministarstva objavljena je uputa za prijavu, a otvorena je i posebna telefonska linija 01/ 3782 117 na koju se građani mogu obratiti svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Javni poziv za dodjelu novčane pomoći raspisan je temeljem Odluke Vlade kojom je rebalansom proračuna osiguran 141 milijuna kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:41