REZULTAT ZA POHVALU

Priznanje uoči Svjetskog dana WC-a: Zagrebački javni toaleti pri europskom vrhu, iznenadit će vas koji je grad na dnu liste

Istraživanje je provedeno zbog nadolazećeg Svjetskog dana WC-a koji se održava 19. studenog, a cilj mu je podići svijest o važnosti sigurne javne higijene

Javni WC u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Stručnjaci su napravili rang-listu najboljih javnih WC-a u Europi tako što su uspoređivali broj negativnih recenzija po gradovima i koliko su puta korišteni sinonimi riječi "prljavo". Zagreb je zauzeo visoko šesto mjesto po čistoći, a samo 2,47 posto recenzija uključivalo je riječ prljavo. Ukupna ocjena koju je Zagreb dobio iznosi 4,07 od maksimalnih 5.

Istraživanje je provedeno zbog nadolazećeg Svjetskog dana WC-a koji se održava 19. studenog, a cilj mu je podići svijest o važnosti sigurne javne higijene. Stručnjaci su se upustili u dubinsko istraživanje podataka Googleovih ocjena da bi odredili koji je europski grad s najboljim javnim WC-ima, ali i onaj s najgorim.

image

Najbolji WC-i u Europi

Na samom vrhu nalazi se Helsinki s ocjenom 4,85/5, Luksemburg i Vaduz nalaze se na drugom i trećem mjestu, a Ljubljana je zauzela peto mjesto s ocjenom 4,22/5. Zagreb se smjestio na šesto mjesto, sa samo 2,47 posto recenzija koje su uključivale sinonime riječi prljavo. Susjedi Mađari, odnosno njihov glavni grad Budimpešta, imaju znatno prljavije javne WC-a pa su dobili ukupnu ocjenu 3,28/5.

image

Najgori WC-i u Europi

Berlin je europski grad s najgorim javnim WC-ima i dobio je ukupnu ocjenu čistoće od samo 0,16/5, a gotovo svaka deseta ocjena uključuje riječ prljavo.

Analiza je provedena na 8 tisuća recenzija kako bi se ustanovili europski gradovi s najprljavijim javnim WC-ima. Naknadno je izvršeno zbrajanje kako bi se za svaki grad izračunala prosječna ocjena WC-a i postotak ocjena koje sadrže ključnu riječ prljavo ili njene sinonime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:32