StoryEditor
NAKON NEVREMENA

‘Problem Zagreba je uvijek manjkava realizacija. On odradi projekata koliko i Krk‘

Iz Grada Zagreba u srijedu ujutro su objavili i poziv građanima da do 30. srpnja u podne prijave štetu nastalu nakon poplava
Milan Bandić
 Bruno Konjević/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je na konferenciji za medije zagrebačkog Stožera civilne zaštite rekao kako su Hrvatske vode prošle godine od građana Zagreba “ukrale komunalne naknade 450 milijuna kuna”, a da je u komunalno poduzeće Vodoopskrbu i odvodnju vraćeno 45 milijuna kuna.


- Jedini pravni lijek je ustavna ocjena zakonitosti zakona koji guli kožu Zagrepčanima. Najmanje polovicu tih sredstava trebalo bi vratiti u grad, pa bismo onda imali sredstva i lakše obavili domaću zadaću - kazao je Bandić te najavio podizanje ustavne tužbe. Slavko Kojić, gradski zastupnik stranke Milana Bandića i bivši šef gradskih financija, pojašnjava da se zagrebački gradonačelnik možda zaletio kad je kazao da su Hrvatske vode “ukrale komunalnu naknadu”.


4 doprinosa

- Hrvatske vode ubiru četiri vrste doprinosa, a to su vodni doprinos, naknada za uređenje voda, naknade za korištenje voda i naknadu za zaštitu voda. Vodni doprinos i naknada za uređenje voda plaćaju se Hrvatskim vodama, a država taj novac distribuira prema načelu solidarnosti.

Dakle, na temelju Zakona o financiranju vodnog doprinosa država ubire ta sredstva za provedbu preventive, redovite i izvanredne obrane od poplava te za gradnju građevina urbane oborinske odvodnje, a to su akumulacije, retencije, obodni kanali, kada je prijemna sposobnost izgrađenih građevina urbane oborinske odvodnje nedostatna primiti višak oborinskih voda.

S istim ciljem ubire se naknada za uređenje voda - pojašnjava Kojić te dodaje da je gradonačelnik Bandić očito mislio kako to treba preispitati, jer ako država na račun ta dva doprinosa od Grada Zagreba ubere, kako je rekao, 450 milijuna kuna, a Gradu Zagrebu u tu svrhu dodijeli tek 10 posto, upitno je koliko je to pravedno.


U skladu sa zakonom

U Hrvatskim vodama jučer nisu željeli komentirati najavu tužbe od gradonačelnika Bandića. Poručili su da Hrvatske vode postupaju u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima koji pravno uređuju područje vodnog gospodarstva.


Na pozive i poruke nije odgovarao ni Marin Galijot iz zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje. Bivši direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kaže da je problem kod Grada Zagreba uvijek bila manjkava realizacija projekata, pa tako i povlačenja novca.


- Sjećam se da sam 2012. nudio Gradu Zagrebu da realizira 600 milijuna kuna za vodoopskrbu i kanalizaciju. Znate li koliko su oni ostvarili? 24 milijuna kuna, toliko potroši Krk. I tko im je za to kriv? Hrvatske vode? Dajte, molim vas - komentira Plišić, dodajući kako nije točno da Grad Zagreb baš ništa ne investira, ali i kako to očito nije dovoljno.


- Taj novac prikupljen od građana ne ostaje u Hrvatskim vodama, ide onima koji su ga u stanju realizirati, koji rade projekte, izdaju građevinske dozvole, očito netko prije njih povuče taj novac - kaže Plišić. Također dodaje da je, kad je riječ o zatvorenoj zapornici koju su građani otvorili, ona u ingerenciji Hrvatskih voda, ali dodaje kako su zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja trebale dati nalog da se to otvori.


Jedan od vodećih domaćih stručnjaka za vodovod i odvodnju Vladimir Andročec, umirovljeni profesor s Građevinskog fakulteta, kaže da “krizne situacije na terenu ne trpe formalizam”.


- Formalno je možda zagrebačka Vodoopskrba i odvodnja trebala dati nalog, ali situacija na terenu ne trpi formalizam. Onaj tko je dežuran, taj treba pratiti i rješavati cijelu priču, Kad je život u pitanju, treba reagirati i razmišljati - smatra Andročec te dodaje kako je za zagrebačku infrastrukturu nadležna lokalna samouprava.


Poziv građanima

Iz Grada Zagreba jučer su objavili i poziv građanima da prijave štetu nastalu nakon poplava prouzročenih nevremenom u Gradu Zagrebu.


- Pozivaju se fizičke i pravne osobe da prijave štetu nastalu na imovini zbog nevremena praćenog obilnim pljuskovima, a koje je u petak, 24. srpnja, zahvatilo područje grada Zagreba. U prijavi je potrebno navesti osnovne podatke (ime, prezime, adresa) i dostaviti fotografije šteta ako one postoje. Štetu građani mogu prijaviti nadležnom vijeću gradske četvrti, vijeću mjesnog odbora ili Gradskom uredu za mjesnu samoupravu na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Zbog trenutačne epidemiološke situacije preporučuje se prijava mailom, a ako je potrebno, može se kontaktirati i telefonski ili doći osobno u prostorije vijeća gradskih četvrti, mjesnih odbora ili ureda za mjesnu samoupravu - navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2020 22:59