tomaševićev plan

‘Pročelnici gradskih ureda bili su zamoljeni napraviti plan ušteda. Svi su predali plan na vrijeme‘

Prva sjednica Skupštine u srpnju, glavna točka bit će smanjenje broja gradskih ministarstava
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadić/Cropix

Zagrebačka Gradska skupština konstituirana je jučer izborom SDP-ova nesuđena gradonačelnika Joška Klisovića za predsjednika te Teodora Celakoskog (platforma Možemo!), Ivane Kekin (Nova ljevica), Mislava Hermana (HDZ) i Igora Peternela (Domovinski pokret) za potpredsjednike Skupštine u novom, četverogodišnjem sazivu.

Nakon što su u utorak lideri platforme Možemo! i SDP-a, Tomislav Tomašević i Peđa Grbin, javno prezentirali zagrebački koalicijski sporazum tih dviju stranaka, te 28 glavnih programskih točaka, točnije 28 obećanja koja su se obvezali ispuniti do konca četverogodišnjeg mandata, friški gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević više nema nikakve formalne prepreke da počne povlačiti jake poteze.

Odnosno odluke za koje mu treba i amen od zastupnica i zastupnika u Gradskoj skupštini, u kojoj Možemo! s partnerima (Nova ljevica, Zagreb je naš! i ORaH) te SDP-om ima apsolutnu većinu – kontroliraju 28 od ukupno 47 mjesta u gradskom parlamentu.

Novoizabrani predsjednik Gradsjeke skupštine Joško Klisović jučer nije želio reći datum kada će sazvati prvu pravu sjednicu Gradske skupštine, ali nekoliko izvora Jutarnjeg lista tvrdi kako će prva sjednica Skupštine biti sazvana vrlo brzo.

Bez Bandićevih kadrova

- U srpnju će se sigurno održati prva, a možda već i druga sjednica Skupštine. No datum sazivanja i dinamika rada Gradske skupštine i njenih zastupnika ipak ponajviše ovisi o brzini kojom će iz ureda novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića stizati prijedlozi – kaže naš izvor.

Iz platforme Možemo! jučer su za Jutarnji list poručili kako će gradonačelnik Tomislav Tomašević prijedlog organizacijskog preustroja kompletne gradske uprave na zastupničke klupe poslati već u srpnju, na prvoj sjednici Gradske skupštine. Naš sugovornik tvrdi kako će prijedlog nove organizacijske sheme gradske uprave reflektirati stavove koje je Tomašević uporno ponavljao tijekom cijele predizborne kampanje.

Od tih najava, najzvučnije je odjeknula namjera lidera platforme Možemo! da vrh gradske uprave u potpunosti "počisti" od starih Bandićevih kadrova tako što će ugasiti svih 27 gradskih ureda – a time i svih 27 pročelničkih mjesta – i formirati bitno manji broj novih gradskih ureda. Koje će, kako je obećao, voditi osobe koje će pobijediti na javnim natječajima.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević vrlo brzo u Gradsku skupštinu planira poslati i prijedlog rebalansa zagrebačkog proračun za tekuću godinu kojeg je tijekom predizborne kampanje ocijenjivao daleko prenapuhanim.

- Na organizacijskom preustroju gradske uprave radimo već neko vrijeme, kao i na planu rebalansa gradskog proračuna za 2021. godinu. Plan nam je te svoje prijedloge poslati zastupnicima u Gradsku skupštinu što je prije moguće, na prvu ili drugu sjednicu – kaže drugi izvor iz platforme Možemo!. Tvrdi da su gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet učinili još jedan korak u smjeru smanjenja troškova.

- Svi pročelnici gradskih ureda bili su zamoljeni napraviti plan ušteda. Rok za predaju tih planova istekao je jučer i svi su na vrijeme poslali svoje planove – kaže naš izvor. Ipak, nije nam želio odgovorilti na pitanje koliko iznose ukupne uštede za gradski proračun iz planova pročelnika svih gradskih ureda.

Dugoročni plan

Podsjetimo, prije su iz vrha platfomre Možemo! poručivali kako je zagrebački proračun za 2021. godinu brutalno prenapuhan i nerealno planiran, te da bi gradski proračun rebalansom trebalo srezati možda i za čak 3,6 milijardi kuna – sa sadašnjih 13,6 na deset milijardi kuna. Također, obećali su da proračunske rupe neće krpati prodajom iznimno vrijednih i strateški važnih gradskih megaparcela, poput zemljišta Gredelja, bivše mesne industrije Zagrepčanke ili pak Paromlina.

- S partnerima iz Možemo! dogovorili smo dugoročni plan koji smo i javno predstavili u 28 točaka. Što se tiče prvih koraka i prvih prijedloga koji će iz Ureda gradonačelnika stići u Gradsku skupštinu, o njima vam još ne mogu reći ništa decidirano. O tome se tek trebamo sjesti s gradonačelnikom i njegovim timom. Ali nije tajna kako očekujemo da će prvi veliki potezi koje će Tomašević povući biti prijedlog preustroja gradske uprave i prijedlog rebalansa gradskog proračuna - kaže izvor iz SDP-a.

Kako su izabranom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovim zamjenicima Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu po sili zakona zastupnički mandati stavljeni u mirovanje, zbog nepojivosti tih dviju dužnosti, jučer su kao njihove zamjene zastupnicima Gradske skupštine postati Marija Krnić, Ana Profeta i Marin Živković.

Škoro zasad ostaje

Zastupnicima su jučer postati i Gordan Bosanac umjesto Urše Raukar-Gamulin (platforma Možemo!), Branko Ančić umjesto Mirjane Rimanić (Možemo!), Marijan Tomurad umjesto Ivice Lovrića (BM365 – Stranka rada i solidarnosti), Vladimir Ivić umjesto Frane Barbarića (HDZ), Ana Lederer umjeto Zlatka Hasanbegovića (Domovinski pokret), a Igor Peternel je postao zastupnik i odmah potom sjeo u potpredsjedničku fotelju kao zamjena za svog stranačkog kolegu iz Domovinskog pokreta Stjepu Bartulicu.

Prije jučerašnje konstituirajuće sjednice Skupštine u političkim kuloarima spekuliralo se da će Peternel biti zamjena za lidera stranke Miroslava Škoru, no, kako smo jučer doznali, Škoro je ipak još neko vrijeme odlučio biti zastupnik u Skupštini.

Isto tako smo doznali da će se Škoro vjerojatno do konca ljeta povući iz Skupštine jer ionako ima i više nego dosta posla kao šef Domovinskog pokreta, ali i kao potpredsjednik Sabora. Izabrani su jučer i predsjednici i članovi 18 radnih tijela Gradske skupštine, a zastupnici su na sjednici donijeli zaključak da predsjednik Gradske skupštine profesionalno (za plaću blizu 20 tisuća kuna) obavlja tu dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:46